Je checkt je banksaldo en het eind van je salaris is in zicht – maar dat van de maand nog niet. Klinkt dit bekend? Lees dit artikel en ontdek hoe je kunt bezuinigen tijdens het winkelen.

Krap bij kas zitten aan het eind van de maand betekent niet per definitie dat je te weinig verdient; ook mensen die geld verdienen als water zien kans het allemaal op te maken. Het lijkt een wetmatigheid: hoe meer je hebt, hoe meer je uitgeeft. Toch is besparen op je winkeluitgaven haalbaar – echt! Ga aan de slag met onze tips en maak er een sport van om de maand met een positief saldo af te sluiten.

Verander je mindset

Besparen zit ‘m in je portemonnee, maar zeker ook tussen je oren: het is vooral een manier van denken. Wie zegt dat je altijd het nieuwste van het nieuwste moet hebben? En hoezo ‘keeping up with the Joneses’? Jíj bent de baas over je eigen portemonnee, zo simpel is het. Verleg je focus naar wat je allemaal al hebt, zie het als een creatieve uitdaging om het daarmee te doen en besparen gaat (bijna) vanzelf.

Volle maag verplicht

Slim boodschappen doen draait om timing en planning. Ga nooit naar de supermarkt als je honger hebt. Dikke kans dat je met een knorrende maag allerlei ongezonde (dure!) dingen in je kar gooit. Maak voordat je gaat shoppen verder een boodschappenlijstje en houd je daar aan: zo voorkom je dat je teveel koopt. Met deze simpele tips spaar je wekelijks een leuk bedragje uit.

Omzeil de ‘Latte factor’

Weet jij precies waar je maandelijks je geld aan uitgeeft? Waarschijnlijk niet en je bent niet de enige! Het daarom goed om in kaart te brengen hoeveel je uitgeeft aan relatief kleine dingen zoals een koffie on the go, dagelijks lunchen op je werk en ’s avonds geen zin meer om te koken, dus een (dure) kant-en-klaar maaltijd… Waarschijnlijk schrik je van wat de ‘Latte factor’ je in totaal kost. Koop een hippe on the go beker voor je eigen koffie, verleid jezelf met de lekkerste homemade lunches ooit en download een app waarmee je ’s avonds snel een goedkope, maar heerlijke maaltijd op tafel tovert.

Creatief combineren

De stad in om kleding te shoppen? Webwinkelen om je garderobe aan te vullen? Denk dan vooral in combinaties. Kies alleen items die je met meerdere van je huidige kledingstukken kunt combineren. Zo voorkom je dat je meer moet kopen omdat je nieuwste aanwinst nergens bij past. Geld (en tijd) besparen als het om je garderobe gaat? Werk dan met een ‘capsule wardrobe’. Succesvolle mensen als Barack Obama, Hillary Clinton en zelfs modeontwerpster Vera Wang zweren erbij!

Start vandaag nog

Iedereen kan zich een andere mindset aanmeten. Geld besparen is dus voor iedereen weggelegd – ook voor jou. Laat je excuses voor wat ze zijn en begin vandaag nog. Besparen is gewoon een kwestie van doen!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.