Een gewelddadige relatie kan iedereen overkomen. Jou niet? Nou, zolang jij het maar gelooft. Het is namelijk niet zozeer een kwestie van karakter (of gebrek daaraan), het is een kwestie van situatie. En iedereen heeft een moment in haar leven dat ze kwetsbaar is, om wat voor reden dan ook.

Misschien ben je net gescheiden en nog kapot van dat drama. Misschien ben je iemand kwijtgeraakt in je leven die belangrijk voor je was en even uit balans. Misschien heb je iets meegemaakt dat je nog niet verwerkt hebt en daarom extra vatbaar voor de verkeerde soort aandacht. Misschien woon je net in een nieuwe stad, waar je nog niemand kent en heb je geen sociaal vangnet. Misschien zit je gewoonweg even niet lekker in je vel.

Nu even niet

Was die man een week, een maand, een jaar later in je leven gekomen, dan was je sterk genoeg geweest om hem vakkundig naar z’n moer te sturen. Maar nu even niet. En nu even niet, dat is een situatie die we allemaal wel meemaken in ons bestaan. Dit maakt je in elk geval kwetsbaar:

Je bent jong

En jong betekent vaak toch onervaren. Je weet nauwelijks hoe een relatie eruit hoort te zien. Wat de grenzen van “normaal” zijn. Je loopt nog niet over van zelfvertrouwen, want er is nog zoveel dat je moet leren. Kom je dan de verkeerde tegen, dan is de kans groot dat je niet tijdig in staat bent adequaat te handelen en uit de situatie te stappen.

Je bent alleen

Geen vrienden? Misschien omdat je net bent verhuisd uit een andere stad of een ander land. Dat maakt je kwetsbaar. Zonder sociaal vangnet ben je vanaf dag één onevenredig afhankelijk van de ander. In een gezonde relatie hoeft dat niet per se erg te zijn en zal de ander je waarschijnlijk juist een beetje duwen om je eigen kring te vormen. Maar de verkeerde man heeft in dit geval een vruchtbare voedingsbodem voor zijn lelijke spelletjes.

Je bent beschadigd

In het leven maakt iedereen lastige dingen mee. En soms zijn die zo lastig dat ze je voor kortere of langere tijd beschadigen. Dat maakt je niet zwak, het is niet meer dan logisch. Het maakt je potentieel wel tijdelijk minder goed in staat om het hoofd te bieden aan mensen die niet het beste met je voor hebben. De remedie? Blijf niet rondlopen met ellende. Zoek hulp. En bedenk dat als je niet lekker in je vel zit, dat misschien niet het beste moment is om in een relatie te stappen.

Er is niet iets mis met jou

Er zijn natuurlijk meer situaties waarin je extra kwetsbaar bent voor de verkeerde man: drugsverslaving, financiële afhankelijkheid, weinig zelfvertrouwen. Wat ik vooral wil benadrukken is dat die kwetsbaarheid in ieders leven op enig moment voor kortere of langere tijd kan ontstaan. Heb je geluk, dan kom je daar zonder al te grote kleerscheuren doorheen. Heb je pech, dan beland je misschien van de regen in de drup. Het gebeurt. Maar het maakt je niet zwak, niet gek, niet dom en niet naïef. Maar gewoon een mens, met een leven.

En blijf praten

Een giftige relatie gedijt het beste bij stilte. Door schaamte besluit je niemand in vertrouwen te nemen. Maar daarmee help je ook niemand en vooral jezelf niet. Vertel anderen wat er speelt zodat ze met je mee kunnen denken over wat je kunt doen om eruit te stappen. Raak niet gevangen in je eigen stilte, want hoe meer de tijd vordert, hoe lastiger het is om daar weer uit te komen. Praat!

Alle delen:

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.