Weggaan uit een situatie van huiselijk geweld is geen enkele garantie op veiligheid. Zomaar weggaan kan het geweld zelfs doen escaleren. Hij ziet zijn controle over jou als sneeuw voor de zon verdwijnen en nu is hij helemaal los. Zorg daarom dat je een goed en slim plan hebt voordat je weggaat.

Zelf heb ik destijds totaal niet nagedacht over wat er zou gebeuren als ik wegliep uit de relatie. Op de dag dat ik wegging, heb ik dat ook gewoon tegen hem gezegd, waarop hij me opsloot in huis en me verbood te vertrekken. Uiteindelijk lukte het me om te ontsnappen, maar dat was pas het begin van de ellende, die nog jaren zou duren. Achteraf zou ik het slimmer hebben aangepakt. Maar achteraf is het altijd gemakkelijk kletsen.

Besluit je om weg te gaan, dan zijn hier wat zaken om te overwegen.

Maak een plan

Afhankelijk van je situatie kan het zijn dat weggaan dus gewoon gevaarlijk is. Plan je vlucht dan ook goed. Zorg dat je belangrijke papieren meeneemt, kleding die je nodig hebt ingepakt hebt staan, een adres hebt om naartoe te gaan, nummers van belangrijke instanties (politie, Blijf van mijn lijf, maatschappelijk werker, etc.) in je telefoon hebt staan. En vertel niemand zomaar dat je weggaat, zeker niet als ze verder niet op de hoogte zijn van de situatie. Dikke kans dat zij in hun onwetendheid je locatie of plannen verraden aan je vent.

Zorg voor huisvesting

Het ligt voor de hand, maar je zal ergens een dak boven je hoofd moeten vinden. Misschien kun je bij familie of vrienden terecht, maar misschien ook helemaal niet. Maar zelfs als je dat in eerste instantie wel kan, verwacht dan niet al te veel begrip van hen. De kans is groot dat ze vol zitten met allerlei meningen en oordelen en de kans is groot dat jij op dat moment de kracht niet hebt om die te verdragen.

Zorg dus dat je in elk geval weet waar je anders terecht kunt. In Nederland kun je terecht bij Voor een veilig thuis en op telefoonnummer 0800 – 2000 (gratis en 24/7 bereikbaar).

Denk na over aangifte

Je verwacht waarschijnlijk dat ik zeg: doe aangifte. Maar dat zeg ik niet zomaar zonder meer. Enerzijds omdat ook aangifte het geweld kan doen escaleren. Mijn ex werd er woest van in elk geval en kreeg ook nog een aanval van eindeloos zelfmedelijden. Waar hij me zo’n beetje dag en nacht mee lastig viel.

Maar wat je ook moet overwegen is dit: aangifte doen is potentieel afgrijselijk en vernederend. Op het zwakste moment van je leven, moet je je meest gênante verhaal vertellen aan een vreemde. Je mag van me aannemen dat dat iets is wat je nooit (!) meer vergeet.

En hoewel de meeste agenten vast heel lief zijn, is er geen garantie dat je iemand treft die jouw situatie oppakt op een manier waarvan je niet nog meer zielepijn krijgt. Nu waren mijn ervaringen met de politie destijds echt vreselijk. Ik kan terwijl ik dit tik geen woorden vinden die beschrijven hoe ik me in die periode heb gevoeld. Maar misschien krijg je een idee als ik je vertel dat ik het contact met de politie destijds als traumatischer heb ervaren dan het geweld dat ik toen meemaakte

Dat hoeft jouw ervaring niet te zijn en er is inmiddels veel veranderd. Maar het is goed je bewust te zijn van de mogelijk effecten van een aangifte. Eén belangrijke reden om wél aangifte te doen bij de politie is in elk geval dat zij dan op de hoogte zijn van jouw situatie en je beter kunnen helpen als dat verder nog nodig blijkt.

Neem rust

Ik vluchtte weg en had binnen twee weken een baan en een huurhuis. Schouderklopje voor mezelf. Wat ik niet had was de rust die ik nodig had om bij te komen. En daar heb ik nog steeds soms wel spijt van. Ik wilde gewoon verder. En ik wilde laten zien dat ik dat kon. En hoewel dat is gelukt, denk ik achteraf dat het veel beter was geweest als ik even de tijd had gekregen/genomen om tot mezelf te komen. Dat mag. Dat heb je nodig. Je moet jezelf weer hervinden en dat kost tijd. Dat hoeft niet jarenlang vanuit je bed, maar even op adem komen is nodig om dat te doen.

Het is niet gemakkelijk, maar ook niet onmogelijk

Weggaan uit een gewelddadige relatie is niet gemakkelijk. En het weggaan is nog maar de eerste stap van wat soms een hele lastige weg is die je nog af te leggen hebt. Niet omdat je zielig bent, niet omdat je zwak bent, maar omdat je weer moet gaan bouwen aan jezelf. Dat is onder de beste omstandigheden lastig, maar na jarenlange mishandeling (of maandenlang, of wekenlang) is dat al helemaal een opgave.

Maar het is niet onmogelijk. En onthoud: je bent niet alleen. Je bent niet de enige die dit heeft meegemaakt of meemaakt. Je bent niet de enige die een keer hulp nodig heeft. Je bent niet de enige die achteraf andere keuzes zou hebben gemaakt als het leven kwam met herkansingen.

Uit de situatie stappen met je lijf is niet hetzelfde als uit de situatie stappen met je hoofd. Geef jezelf de tijd en weet: hoe moeilijk het ook is, het wordt beter. Echt!

Ga voor hulp naar Voor een veilig thuis of bel 0800 – 2000 (24/7).

Alle delen:

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.