Wat kost goed doen ont-zet-tend veel tijd, zeg! Maanden aan voorbereidingen. Maar man, man, man, wat is het on-ge-loof-lijk kicken als je aan het einde van de rit een vette cheque kan overhandigen aan het goede doel!

Sportief doen voor het goede doel

Nou, ik zelf niet, maar ik heb de afgelopen maanden wel een sportief evenement georganiseerd! Een lokaal soort van mini Alpe d’Huzes. Met z’n zessen en een hoop vrijwilligers hebben we voor het vierde jaar op rij echt een leuk evenement op de kaart gezet (al zeg ik het zelf, ha!) waarvan de opbrengsten volledig naar KWF Kankerbestrijding gaan. Als penningmeester wist ik als enige wat we die dag in totaal hadden opgehaald. Wanneer je dan ruim € 8.000,- op de cheque mag schrijven, de verraste gezichten ziet van de rest van de organisatie – inclusief de dame van het KWF die vanuit Amsterdam helemaal naar West-Brabant was afgereisd – dan is dat een onbeschrijflijk gevoel. Dat wij dat als lokaal clubje voor elkaar hebben gebokst. Wauw. Trots dekt de lading niet eens.

Alweer KWF Kankerbestrijding?

Ja, ook wij hebben inderdaad geld ingezameld voor KWF Kankerbestrijding. En ja, we krijgen regelmatig de vraag waarom ook wij voor dit doel kiezen. Mensen stellen die vraag omdat er a) al heel veel sportieve evenementen worden georganiseerd om aandacht te vragen voor kanker. Denk maar aan onze papa, de Alpe d’Huzes, de Ride for the Roses en de Samenloop voor Hoop. En b) omdat KWF toch een smet op het blazoen heeft vanwege geruchten over geld wat niet op de juiste plek terechtkwam. Er zou veel geld in de zakken van de topmannen verdwijnen. En in 2013 kwam het verhaal naar boven dat niet de beloofde 80 procent aan onderzoek naar kanker werd besteed, maar slechts 48 procent. Alle geruchten zijn trouwens altijd ontkend door het goede doel. En wat er waar van is? Persoonlijk denk ik dat de waarheid ergens in het midden ligt.

Onderzoek is zó belangrijk

Niet alleen naar kanker, maar ook naar alle andere ziekten in deze wereld. Er zijn nog zoveel relatief onbekende ziekten, die maar een klein gedeelte van de mensen treft. Maar je zal het maar hebben, dat jij net één van die 100.000 bent. En dat je dan niet kan worden geholpen omdat er niks over jouw aandoening bekend is. Verschrikkelijk!

Daarom zet ik me in voor KWF Kankerbestrijding. Het zou voor mij ‘makkelijk’ zijn om Pink Ribbon te kiezen gezien mijn medische verleden. Dat doe ik dus niet. Ik wil me namelijk hard maken voor juist die vormen van kanker waar nog weinig over bekend is, zoals mondkanker of neuroblastoom bij kinderen. En voor kinderen met het Angelman Syndroom. Maar dat is werk voor de Nina Foundation.

Als je maar iets doet

Voor mij is dit mijn manier om iets terug te doen. Dankzij verregaand onderzoek kan ik nu dankbaar deze blog schrijven. Daar heb ik een brakke dag met zere voeten, meer dan voor over. Dat stelt niks voor tegenover de lijdensweg die sommige mensen moeten ondergaan.

Ik snap dat dit nu een heel pleidooi is om ook in actie te schieten. En ja, dat klopt enigszins ook wel. Ik zeg niet dat je nu ook een evenement moet organiseren om geld in te zamelen. Een klein gebaar is vaak al genoeg. Een euro in een collectebus, het kopen van kinderpostzegels of je lege statiegeldflessen meegeven aan kinderen die langs de deur komen. Als we dat nu met z’n allen doen, dan ziet de wereld er, over een jaar of 15, hopelijk een klein stukje beter uit!

En, wat zijn jouw ideeën om de wereld een stukje mooier te maken? Of heb je zelf ook al eens een leuke actie gedaan voor het goede doel? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

één antwoord

  1. Karen

    Hi Corina, goed bezig! En zeker weten onderzoek helpt. Je kan ook dagelijks een goed doel helpen zonder dat het jouw heel veel tijd kost. Gebruik de Fundrunner app. Met de Fundrunner app kan je jouw (buiten gemaakte) kilometers doneren aan goede doelen (nog geen KWF, wel 10 hele goede andere goede doelen). Sponsors zetten deze kilometers om in donaties. Het enige (naast bewegen) wat je hoeft te doen is je prestatie delen op Facebook en/of Twitter. Met deze post laat je zien hoeveel kilometers je hebt gefunrund, hoeveel geld dit heeft opgeleverd, aan welk goed doel en welke sponsor dit mogelijk heeft gemaakt. We stimuleren bewegen en goede doelen steunen op jouw eigen tempo en jouw eigen manier! http://www.fundrunner.nl
    Met sportieve groet, Karen | Team Fundrunner

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.