Helaas, de vakantie zit er weer op. Krijg je hartkloppingen van je volle mailbox? En van collega’s die meteen vragen op je afvuren zodra je een voet over de drempel zet? Zo overleef je de eerste werkdag na de vakantie!

Zo’n eerste werkdag valt niet mee. Je wordt wakker en hoort in plaats van vogels dat irritante, piepende geluid van de wekker. Nog even omdraaien, een paar minuten! Vervolgens ga je er weer te laat uit en probeer je al tanden poetsend je kleding aan te trekken en ontbijt je maar in de auto. Herken jij jezelf hierin? En heb je last van moeheid, geïrriteerdheid, somberheid en gebrek aan concentratie? Dan heb je volgens psycholoog Humbelina Robles Ortega, onderzoeker aan de Spaanse Universiteit van Granada, last van de vakantieblues. Of zoals hij het zegt: Post Holiday Syndrome. Heb jij de vakantieblues te pakken? Ga dan niet zitten mopperen achter je computer, maar doe het volgende.

Laat ‘s avonds de tv uit

Als je minder tv kijkt, lijkt het ineens of je zeeën van (vrije) tijd hebt. Ik ben een serieverslaafde, dus ik kan het weten! Wil je je vakantiegevoel langer vasthouden en de stress buiten de deur houden? Laat dan de tv nog even uit. Pak eens een boek of begin eindelijk aan dat ene klusje dat al heel lang op je lijstje staat. Voor mij het perfecte moment om alvast mijn outfit voor de volgende dag uit te zoeken en klaar te leggen. Anders sta ik ‘s ochtends weer een uur voor de kledingkast.

Ga niet meteen aan de slag

Wanneer je op je werk komt ben je vaak geneigd om direct de computer aan te zwengelen en je mails te bekijken. Komt-ie, en dit is volgens mij het beste advies ooit: Doe. Het. Niet. Zet rustig je spullen neer en loop eerst even naar de automaat voor een bak koffie. Zo kun je gelijk bijpraten met je collega’s en de leukste vakantiemomenten herbeleven. Ik startte mijn eerste werkdag na drie weken vakantie met een kapotte computer. Alsof het universum tegen mij zei: relax! Dus dat heb ik dan ook maar gedaan.

Maak een takenlijstje

Wanneer je bent bijgepraat doe je er goed aan om je taken voor die dag op papier te zetten. Zo vlak na de vakantie moet je jezelf niet gelijk overspoelen met teveel informatie en werkzaamheden. Ik had geen takenlijstje gemaakt en mijn vakantiegevoel was tegen de lunch al helemaal verdwenen. Tegen een uur of vier was ik wel weer aan vakantie toe. Zo moet het dus niet!

Begin bij de meest recente mail

Meestal begin je met de mail, maar dat is echt een rotklus. Ik besloot om bij de meest recente mail te beginnen en een half uurtje uit te trekken voor mijn mailbox. Zo heb je in ieder geval de laatste berichten in discussies gelezen en kun je vast al een hoop mailtjes deleten. Pak daarna wat anders op, anders ben je al helemaal gaar voordat je überhaupt aan je werk begint. Je weet wat ze zeggen: verandering van spijs doet eten!

Beloon jezelf

Je hebt je eerste werkdag overleefd, YES! Het was moeilijk, maar je hebt keihard gewerkt en de eerste stap in het ‘gewone’ ritme is weer gezet. Een hele goede reden om jezelf te belonen dus. Neem een luchtige chocolademousse als toetje of zet je favoriete serie op. Voetjes omhoog, droog wit wijntje erbij. Vanavond hoef je even helemaal niks!

Hoe ga jij om met de eerste werkdag na de vakantie? Laat het hieronder weten!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.