Zo’n dag dat je beheerst wordt door alleen maar zwarte gedachten: je iedereen haat en jezelf nog het meest. Je wil maar één ding en dat is het tij keren. Mogelijkheden genoeg, maar wat helpt nou echt?

Soms heb ik zo’n dag en lukt het me niet om de sunny side up te zien. Van níets niet. Dan draai ik rondjes in een maalstroom van zichzelf bewijzende, negatieve gedachten en acties over mezelf, de ander en eigenlijk de hele wereld.

Horrormonen

Ja. Deze gemoedstoestand heeft alles te maken met hormonale schommelingen en dan de uitschieters. In de jaren dat ik mijn kinderen baarde, was de intensiteit van zo’n periode echt HEEL. Erg. Nu ik op dit vlak weer een beetje in balans kom, staat voor mij het causale verband vast. Je leest het goed: een beetje in balans. Want ondanks het feit dat mijn oudste bijna 13 is en mijn jongste 7, is de Horrormonen-stress nog steeds niet helemaal weg. Ik leg me er bij neer dat ik eerst volledig menopausaal moet overgaan. En dat kan nog wel even duren…

Het Zwarte Gat

Het is een bijna zichtbaar proces dat ik “Het Zwarte Gat” noem. Een steeds groter wordende, donkere wolk komt op topsnelheid aangedreven, om als een ware cumulus recht boven mij te blijven hangen en me met vacuüm-zuigende werking op te nemen in zijn inktzwarte midden. Ik verdwijn; de ik die al mijn loved ones kennen, is weg.  De wolk spuugt mij na een tijdje weer uit, deemoedig en vol schuldgevoel vanwege de schade, relationeel dan wel materieel. Waarna het grote lijmen begint.

Life sucks en jullie ook

Als ik in dat Zwarte Gat hang, terwijl ik me nergens aan kan vasthouden, ben ik volledig onmachtig. Niets is goed. Daarnaast word ik licht (?) paranoïde en zie complotten van het universum dat maar één doel heeft: mij het leven zuur maken. Het is Alles; Niets; Nooit; Altijd; Allemaal en Niemand wat de klok slaat: I suck, you suck, life sucks!

De Social Media fuck, eehhh fuik

Verder dan mijn bank of computer om bozig te broeden of te werken kom ik niet en ik check manisch ongeveer ieder kwartier mijn e-mail, Twitter dan wel Facebook. Natuurlijk leidt dit tot de ontluisterende conclusie dat helemaal NERGENS een reactie op komt en dat dus inderdaad NIEMAND zich een haartje voor mij interesseert. Diepbedroefd en wegterend van zelfmedelijden vind ik op mijn beurt iedereen meer dan stom.

Dat moet toch anders kunnen?

En dan komt het kantelmoment. Ik geef een van mijn kinderen weer eens onterecht het onderste uit de kan en krijg dat op niet mis te verstane wijze terug. Heel even gaat het licht aan en bedenk ik me dat er toch ook een effectíeve manier moet zijn om me af te reageren. Eén die niet het uitkafferen behelst of het slachtofferig zwelgen.

De 4S-Methode

En zo, “liefdevol” geholpen door mijn omgeving, ontstaat de voor mij heilzame methode van 4 S-activiteiten. Afhankelijk van lengte en intensiteit van de horrormonenperiode, komen ze allemaal aan bod en in volstrekt willekeurige volgorde.

 • Schrijven

  Het van me afschrijven, in woeste woorden de frustraties van me af timmeren. Zoals nu! Met een beetje geluk ontstaat er een goed verhaal dat al schrijvende kalmeert. Soms komt er helemaal niets. Dan laat ik Schrijven voor wat het is.

 • Schrapen

  Als het droog is, ga ik de tuin in met een of ander grijpgraag stuk gereedschap om al het ongewenste groen weg schrapen. Ooit vervloekte ik de keuze om de oeroude en heel speciale baksteentjes te hergebruiken in de tuin. Inmiddels ben ik er blij mee, want ze bieden me de mogelijkheid om als een ziedende Sidonia te schrapen, totdat ik de spanning en stress voel verdwijnen. Het feit dat de tuin er ook nog eens van opknapt, draagt een opwekkend steentje bij.

 • Schilderen

  Er zijn altijd muren of muurtjes die nog wachten op die lik verf. Want ik haat het om te moeten doen. Aangezien ik dan toch al in een haat-bui ben, gaat dit naadloos in elkaar over. Als het werk gedaan is, voel ik me standaard vrolijk en tevreden over mijn eigen daadkracht.

 • Seks

  Met lief, scharrel of jezelf. Het maakt niet uit hóe je het doet, áls je het maar doet, zodat de pretstofjes gaan stromen! Dopamines, endorfines en serotonines, heerlijke hormonen die vrijkomen en je hersenen en lichaam weer vrij en blij maken.

Doen!

Het Zwarte Gat, veroorzaakt door eigen hoofd en lijf, overwin ik nu met precies datzelfde gereedschap, dankzij een methode die garant staat voor glanzend resultaat. Gebruiken dat lijf en blij maken dat hoofd! Dat levert tenminste iets zinvols op.

Vertel me alsjeblieft, heb jij ook wel eens zo’n hellish hormonale bui? En hoe ga jij die dan te lijf?

 

15 reacties

 1. Morgaine

  Ik heb er nog geen last van, gelukkig? Maar ik ben voorbereid hoop ik! Ik hoop op een snel verloop maar goed, dat zal gerust niet, hahaha Dat zie ik dan wel weer.

  Mooi geschreven en mocht jij nu meer willen weten of zelfs willen delen? Schrijfster Alicia Kok is bezig met verhalen verzamelen over de overgang en meno pauze, en gaat die verhalen bundelen, misschien ook wel iets voor jou. Ze zit ook op Fb maar als je google Alicia Kok intikt, kom je op haar gewone site. Ik vind het wel wat voor jou 😀

  https://www.facebook.com/Verbijsterend-eerlijk-over-de-overgang-menopauze-264772770392798/timeline/

  Beantwoorden
  • Alexa
   Alexa

   Euh Morgaine, deze hormonale terreur is sínds mijn kinderen zijn geboren. Ik vrees dat het pas echt overgaat als mijn menopauze voorbij is en ik weet niet eens wanneer die gaat beginnen. Kan zomaar nog 10 jaar duren. :-/
   Maar de link ga ik sowieso bekijken! dank je wel voor de tip 🙂

   Beantwoorden
   • Morgaine

    hahaha, maar het gaat OOK over de menopauze, kijk maar, je hoeft er niets mee natuurlijk, maar altijd fijn te weten dat je niet alleen staat 😀

    X

 2. Tamira

  Ge-wel-dig. Ik heb proestend van het lachen jouw verhaal voorgelezen aan manlief. Herkenning tot de diepste vezel van elk woord. Ik gebruik precies dezelfde methoden tijden deze horrormonen. Ik verwijder als aanvulling op de teleurstelling ook regelmatig mijn fb…om vervolgens 24 uur later weer terug te komen ????

  Beantwoorden
  • Alexa
   Alexa

   Was je man blij dat hij niet de enige hormonale heks had uitgezocht maar dat hij nu weet dat er meerderen zijn? Super je reactie, dank je!

   Beantwoorden
  • Alexa
   Alexa

   Ja dat is waar! Ik heb het opgezocht: het is een Japanse Lean-methodiek die staat voor Sorteren, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren, Systematiseren. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn bloed al gaat borrelen als ik ze zo opschrijf… doe mij mijn 4S maar :))

   Beantwoorden
  • Alexa
   Alexa

   Haha, gelukkig zijn er dus meer die het hebben! Jouw vriend is Colombiano toch? Die trekt een beetje peper wel, waarschijnlijk.

   Beantwoorden
 3. Ammoliet

  Oh, zo verschrikkelijk he! Ik zit momenteel midden in zo een vreselijke hormonale bui! Bij mij is dit ook gekomen sinds ik kinderen heb. En elke maand opnieuw! I hate it!!! Mijn lijf (vooral mijn hoofd) doet dan al constant pijn en daar komt dan nog eens dat rothumeur bij… Laat me allemaal met rust, suckers!!!! Zo iets… Leuke tips, die 4 S-activiteiten! Ik ga vooral op zoek naar rust: een warm bad, meditatie, lezen… Maar misschien moet ik dit eens combineren met activiteit om die leuke hormonen te laten vrijkomen!

  Beantwoorden
 4. Esther Krista Bos
  Esther Krista Bos

  Hoe herkenbaar! Hoe fijn om te lezen dat ook anderen af en toe in het zwarte gat verdwijnen. En hoe fijn dat jij dat allemaal zo opschrijft dat ik er om moet lachen. Fijn om er aan herinnert te worden, dat gewone simpele dingen helpen. Zondag heb ik fanatiek de stoeptegels geschraapt. Soppen helpt ook!

  Beantwoorden
 5. Viona Verburg

  Ja geweldig! Zo rond nieuwe maan breekt voor mij maandelijks hel en verdoemenis los haha! Kon ik er op dat moment maar om lachen… :-/

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.