Op zaterdag was het oog alleen een beetje geïrriteerd. Op zondag zat ik met mijn zus op de SEH omdat het pus eruit liep. Binnen een week wisten we dat het zicht zo goed als weg was en dat dat zonder transplantatie ook niet terug zou komen. 

Ik ben al sinds mijn twaalfde donor. Ze mochten alles van me hebben, behalve mijn hoornvliezen. Ik moest natuurlijk wel wat kunnen zien daarboven, in de hemel. Ironisch gezien is dat nu juist het enige wat mijn zus op dit moment zo hard nodig heeft.

Schimmen

Ze heeft ruim een week in het ziekenhuis gelegen en het was voor het hele gezin verschrikkelijk. Uiteraard het ergst voor mijn zus, maar het is niet te doen om iemand van wie je zoveel houdt, zoveel pijn te zien lijden. Het oog werd meerdere keren per dag gespoeld en soms was de pijnmedicatie zo hoog dat ze nauwelijks aanspreekbaar was. Nadat de ontsteking weg was, werd duidelijk hoe ze ervoor stond. Het hoornvlies was volledig aangetast en moest worden vervangen. Zonder donor zou zij met dat oog nooit meer kunnen zien dan slechts wat schimmen.

Bijzonder egoïstisch

Naast het feit dat dit enorm heftig nieuws is, werd ik ook met mijn neus op de feiten gedrukt. Wat was ik egoïstisch geweest, zeg. Leuk hoor, die gedachte dat ik wat wilde zien in de hemel. Maar als mijn zus dit niet was overkomen, had ik zomaar iemand de kans op nieuw zicht ontnomen.

En dat is precies de reden dat ik nu deze blog schrijf. Om iedereen die nog geen donor is, te overtuigen alsnog de formulieren in te vullen. Ik vind het namelijk bijzonder egoïstisch als je geen donor bent, alleen maar omdat je het ‘eng’ vindt. Of omdat je te lui bent om er over na te denken.

Zijn dat harde woorden? Jazeker. Maar weet je wat nog harder is? Een geliefde kwijt raken omdat er geen donor beschikbaar is.

Mijn zus wordt volgende week geopereerd. De dokters zijn gunstig gestemd en gaan er bij een positief verlopen operatie vanuit dat zij in ieder geval weer een gedeelte van haar zicht terug krijgt. Zonder donor was dit überhaupt niet mogelijk geweest. Wil jij ook donor worden? Log dan in met je DigiD op de website van Wordookdonor.nl

10 reacties

 1. Danny van den Heuvel

  Sterke daar Gabbie,

  Ik ben ook al jaren geregistreerd donor.
  Vind altijd nog dat je per default donor moet zijn.
  Wil je het niet, kan je altijd nog bezwaar maken.

  X

  Beantwoorden
 2. Kirsty

  Heel veel sterkte meid! Ben het niet helemaal eens met je statement met betrekking tot donor zijn maar dat is met name door mijn werk in het ziekenhuis helaas… Hoop dat je zus snel weer helemaal hersteld! Dat is het belangrijkste!

  Beantwoorden
 3. Janna

  Tsja, gelukkig is het niet mijn probleem dat je me blijkbaar egoistisch vindt – ben het dan ook niet eens met je statement. Maar veel sterkte met je zus natuurlijk!

  Beantwoorden
  • Gabriella

   Hoi Janna, dankjewel voor je reactie en succeswensen aan het adres van mijn zus. Uiteraard mag je het er niet mee eens zijn! We hebben niet voor niets allemaal onze eigen mening. 🙂

   Beantwoorden
 4. Talita

  Dank je wel voor dit verhaal. Ik was het al heel lang van plan maar dit verhaal heeft me over de streep getrokken. Ik heb me zojuist geregistreerd. Sterkte met je zus!

  Beantwoorden
  • Gabriella

   Hallo Talita!

   Wauw, daar ben ik even stil van. Heel goed dat je het nu toch gedaan heb! 🙂 Geweldig ook om te horen dat mijn blog je over de streep getrokken heeft. Bedankt voor de sterktewensen!

   Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.