Ze zeggen altijd dat je pas je echte vrienden leert kennen wanneer je ze het hardst nodig hebt. Een echte vriend is dan ook goud waard. Nee, zelfs platina, dubbel platina, driedubbel platina!

Weet je wat ik nog het allermoeilijkste vond toen ik te horen kreeg dat ik borstkanker had? Dit vreselijke nieuws aan mijn dierbaren vertellen, wetende dat je veel mensen om je heen intens verdriet doet. En als de echte Kreeft die ik ben, wil ik iedereen tevreden houden en past het dus niet bij me om anderen verdriet te doen. Zeker niet de mensen die dichtbij mij staan. Maar je moet er doorheen. Je moet. Dus nog op dezelfde dag hebben mijn man en ik mijn ouders, schoonouders en broers dit nieuws verteld. En die avond en de rest van de week onze beste vrienden.

Intens dankbaar

En stuk voor stuk waren de reacties niets anders dan hartverwarmend, troostend, positief. Twee dagen later kreeg ik een bedelarmband die ik nog steeds trouw draag bij elk onderzoek en elke controle als ‘good luck charm’. Tijdens de behandelingen, bij het revalideren en tot op de dag van vandaag zijn het diezelfde vrienden die nog steeds aan mijn zijde staan. Net als mijn man en familie. Zelfs als schrijver schieten woorden dan weleens te kort om te vertellen hoe ontzettend dankbaar je bent voor die vriendschap.

Herken die echte vriend!

Wat ik eigenlijk al wist, is de afgelopen vijf jaar vaak genoeg bevestigd: ik heb verdomd goede vrienden om me heen verzameld! Nou zijn er wel makkelijkere manieren om te ontdekken wie je ware vrienden zijn. Let maar eens op de volgende tekenen.

 • Je kan altijd eerlijk zijn
  Als je alleen maar positieve dingen kunt zeggen omdat je bang bent dat je vriendin op haar teentjes getrapt is, dan zit er iets niet goed in je vriendschap. Juist als echte vrienden moet je ook de confrontatie met elkaar aan kunnen gaan, wanneer dat nodig is. Een goed en eerlijk advies is namelijk toch goud waard?
 • Je kan echt jezelf zijn
  Vrienden accepteren jou zoals je bent. Daarvoor hoef je je niet elke keer helemaal op te tutten of jezelf anders voor te doen dan je bent. Zeg nou zelf, wat is er nou lekkerder dan in je huispak bij elkaar op de bank te zitten en The Voice of Holland kijken?
 • Je hoeft elkaar niet elke dag te spreken om te weten dat je op elkaar kunt bouwen
  Ik spreek mijn vrienden echt niet elke dag. Er gaan soms zelfs weken voorbij zonder zelfs maar een appje te sturen. Maar toch weet ik dat ik maar één telefoontje hoef te plegen en ze staan bij me op de stoep op het moment dat ik ze nodig heb. En andersom natuurlijk! Al is het middenin de nacht.
 • Je kan samen lachen én huilen
  Dat is misschien nog wel het belangrijkste. Dat je samen kunt lachen om stomme grapjes, elkaar kunt plagen met rare trekjes die je vriendin uniek maakt. En aan de andere kant, dat je een schouder hebt én kunt bieden om op uit te huilen.

Viermaal check?

Gefeliciteerd! Je mag je echt gelukkig prijzen dat je een ware vriend in je leven hebt. Koester hem of haar. Laat af en toe weten dat je haar echt waardeert ook al zeg je het niet elke dag. Stuur eens een kaartje. Maar vooral: sta altijd voor ze klaar. In goede tijden en in slechte tijden. Zodat je net als ik kunt zeggen, dat je verdomd goede vrienden in je leven hebt.

Heb jij een échte vriend? Iemand bij je dag en nacht terecht kunt, no matter what? En hoe heb je hem of haar ontmoet?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.