Het afgelopen anderhalf jaar ben ik enorm gegroeid. Mentaal dan hè. Hierdoor herken ik sommige gewoontes amper, herinner ze niet eens meer, of ik ben er 180 graden in gedraaid.

Groei; een raar fenomeen eigenlijk. Als je er op zit te wachten, gebeurt er niks. Zodra je het even vergeet, of er niet meer op let, dan -boem!- sta je ineens tegenover een groeispurt. Zo is een aantal van mijn vriendinnen zwanger. Zodra ik één van hen ook maar een paar weken niet zie, word ik verrast met een veel grotere buik. Of zoals wanneer ik blader door eerdere blogs die ik ooit maakte. Bij sommige blogs herken ik mezelf nog steeds in de woorden, terwijl ik bij andere blogs denk dat iemand anders die schreef toen ik even niet keek. Dat is natuurlijk niet zo. Het zijn slechts gedachtegangen die ik niet meer voor ‘waar’ aanzie. Ik ben sindsdien veranderd en gegroeid.

Groei: ook in de kleine dingen

We zien groei pas wanneer we terugkijken op een periode en vergeten vaak dat het ook plaatsvindt in kleine dingen. Zo heb ik vanochtend een megaspannende mail verzonden. Ja, een beetje mysterie mag. Toen ik wakker werd, wist ik niet of ik het wel zou durven. Of ik die mail überhaupt wel kon formuleren. Maar toen ik ‘em eenmaal verzonden had, dacht ik meteen: was dat alles? Geen vuurwerk, geen halleluja-muziek uit mijn laptop, niks. En toch voelde ik wel wat van binnen: een minuscuul sprongetje. Ik groeide zojuist door iets te doen waarvan ik niet wist of ik het kon.

Wat stopt jou in je groei?

Groei zit ook in ontdekken wat je ‘demonen’ zijn. Wat zijn de overtuigingen en eigenschappen die jou steeds stoppen in je groei? Alleen al weten wat dat is, is groei. Dan kun je er namelijk iets mee. Zoals beslissen dat vandaag de hele wereld werkt volgens die ene overtuiging die je hebt. Wat gebeurt er dan? Eckhart Tolle beschrijft dat heel kort in deze video. Hij legt uit dat het vervelende gevoel wanneer je merkt dat het regent, komt door de gedachte: ‘regen, bah, alweer zo’n nare dag’. Die regen is er, wat jij ook zegt of doet. Jouw gedachte bestempelt niet alleen die regen als ‘naar’, maar de rest van de dag ook en dat alwéér! Het menselijk brein houdt van verbanden leggen, dus komen er al snel andere gedachten op van dingen die vervelend zijn en nooit lijken op te houden. Zo, probeer daar maar eens uit te groeien.

Wat niet voelt als groei

Wat in eerste instantie niet voelt als groei, is loslaten. Loslaten voelt als verliezen. Loslaten voelt als iets moeten opgeven waar je nu juist zo aan gehecht bent. Als je bijvoorbeeld verslaafd bent, zul je die verslaving op moeten geven om gezond te worden – zowel in je lichaam als in je hoofd. Ook ontslagen worden, voelt in het begin niet als groei. Toch is het aantal zelfstandige ondernemers om mij heen, die op die manier gegroeid zijn, bijna niet meer te tellen. Allemaal mensen die vanuit ontslag eindelijk zijn gaan doen wat ze écht leuk vinden en daardoor gegroeid zijn in hun zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en zelfbewustzijn.

Natuurlijke groei

Quote If you change...WayneDyerMijn favoriete object van groei is de natuur. Wanneer ik uit mijn raam kijk verkleuren er vijf bomen langzaam en verliezen ze hun bladeren. Ja, die bomen weten pas wat loslaten is! En wij weten dan weer dat die bomen die bladeren wel moeten loslaten (ok, niet alle bomen) omdat er anders geen nieuwe blaadjes aan kunnen komen. Dat zeg ik: groeien.

Groei is een kwestie van anders kijken. Mooi hè, de wereld.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.