Het is eigenlijk een no-go om over te praten, maar toch wilt iedereen het weten. De vraagt hangt voor gasten als een soort zwaard van Damocles boven elke bruiloft: wat stop je in dat envelopje?

Bruidsparen verwachten met de opbrengst van de cadeaus minimaal de helft van de drankrekening te kunnen betalen. Gasten proberen juist op de meest creatieve manieren onder extra kosten uit te komen. De aanschaf van de feestelijke kleding, het vrijgezellenfeest of de rit ernaar toe zijn vaak al duur genoeg.

Op fora als de Viva, Zeg Maar Yes en Bokt kan ik ook niet echt een hapklaar antwoord vinden. Bestaat er dan echt geen richtlijn voor wat je een bruidspaar cadeau doet?

Mag het in termijnen?

Volgens Mens en Samenleving is er maar één echte beleefdheidsregel als het gaat over het volstoppen van het envelopje: geef wat je kwijt kunt. Nu blijkt dat ook een beetje een wassen neus, aangezien onderaan de pagina keurig een schema wordt getoond met daarin de te verwachten bedragen.

Geef wat je kwijt kunt en net een beetje meer | Bron: Mens en Samenleving

Geef wat je kwijt kunt en net een beetje meer | Bron: Mens en Samenleving

Planetfem trekt iets gemakkelijker haar portemonnee. Hier worden bedragen tot € 150,- genoemd voor directe familie zoals je broer of zus.

Design your wedding geeft ook als advies om te kijken naar wat je je kunt veroorloven. Het is natuurlijk een beetje lullig als je door een bruiloft de rest van de week op water en brood zit. Als er dan toch bedragen genoemd moeten worden, hanteren zij dezelfde klinkende knaken als Mens en Samenleving.

Wat stop jij er in?

Maar waar gaat het nou uiteindelijk om op zo’n mooie dag? Juist, dat iedereen van wie je houdt er is, dat je een onvergetelijke tijd hebt gehad en dat je niet geconfronteerd wordt met tenenkrommende speeches en schaamtevolle toneelstukjes. Dan maakt zo’n envelopje uiteindelijk helemaal niet uit.

Nee, zonder gekheid. We zijn er dus wel uit dat je met € 5,- niet kan aankomen. Voor een beetje huwelijkscadeau ben je al snel € 25,- kwijt. Waarschijnlijk gooi ik nu mijn eigen (bruids)glazen in, maar zelf vind ik dat vrij hoge bedragen. Hoe kijk jij hier tegenaan? Was je teleurgesteld over de opbrengst van je trouwdag, of waren de envelopjes juist gevuld met bedragen waar je mond van open viel? En hoeveel stop je er zelf in?

4 reacties

 1. Irene Poelhorst
  Irene Poelhorst

  Diezelfde zoektocht naar bedragen heb ik vorig jaar ook gevoerd. Pfff wat een geld. Ik weet dat vriendschap en band niet in geld uit te drukken is, maar als je inderdaad bedenkt dat je vaak ook nog een vrijgezellenfeest hebt, een outfit moet kopen en vervoer moet regelen, dan baal ik flink van die gebruikelijke envelop. Gemiddeld kostten de bruiloften van mijn vriendinnen mij zo al gauw 300,- tot 400,- euro. Zo niet méér…. Maar goed, dat was het natuurlijk dubbel en dwars waard!

  Beantwoorden
 2. Jisca

  Mijn zusje gaat volgend jaar trouwen en ik denk dat ik het envelopje vermijd en iets anders ga verzinnen 🙂

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.