75% van werkend Nederland gaat met de auto naar zijn werk. Slechts 12% gebruikt de trein. Tijd dus om het beroerde imago van de trein op te vijzelen. Waarom is de trein eigenlijk wel fijn?

De trein is voor de langere afstanden mijn favoriete vervoermiddel. Het brengt je relaxed en snel naar je bestemming dus waarom zijn er dan toch zoveel mensen tegen het reizen per trein? Als je dit leest, is de kans groot dat je een autorijder bent. Ik ga je met mijn vijf redenen overtuigen van de voordelen van de trein.

1. De trein is milieuvriendelijker dan de auto

Met stip op 1: duurzaamheid. Geen benzine- of dieselslurper die fijnstoffen produceert, maar een elektrische wagen die het milieu in veel mindere mate vervuilt dan de auto of het vliegtuig. Aangezien het hip is om je bezig te houden met duurzaamheid en een betere, groene wereld voor onze kinderen, maak je een mooi statement door te zeggen dat je een treinreiziger bent. In elk geval totdat de elektrische auto écht voor iedereen betaalbaar wordt.

2. De trein geeft meer ontspanning dan de auto

In een auto moet je altijd alert zijn en je concentreren op het rijden. Je krijgt stress van andere weggebruikers die ontzettend asociaal doen. Er zijn zoveel zaken die je als vrouw (en man) niet moet doen tijdens het rijden, maar die wél heel verleidelijk zijn. Zoals het bekijken van je smartphone die maar blijft piepen met meldingen. Lastig! In een trein kun je veel dingen voor jezelf doen. Zoals een boekje lezen. Whatsappen met je vriendin. Een nieuwe app uitproberen. Of uit het raam staren en vervolgens een blog tikken voor UrbanChicks. En als je nog een stukje moet lopen na het treinen, kun je nog mooi even de benen strekken en de nodige calorieën verbranden. Win-win! Uit onderzoek blijkt ook dat lopers, fietsers en treinreizigers vrolijker zijn dan automobilisten.

3. De trein is veiliger dan de auto

Reizend met de auto is de kans groter dat er iets gebeurt dan met de trein. Hoe goed jij ook op de weg let: als een ander het niet doet, ben je alsnog de Sjaak en liggen jij en je auto in de kreukels. Ongelukken met treinen komen in deze eeuw zelden voor! Tel uit je winst.
Ook als je ’s nachts op pad moet, is de trein veiliger; je kunt met een gerust hart een dutje (kleintje dan) doen. Autorijden is juist erg gevaarlijk als je moe bent!
En ongure types op het station dan? Mocht je ongure types of verlaten perrons en treinen eng vinden, zoek dan vooral een coupé op waar al mensen zitten. En kijk waar de Servicezuil van de NS staat. Maar ook in een auto ben je niet 100% veilig voor kwaadwillenden; die tikken zo je ruit in en grissen je tas van de bijrijdersstoel.

4. De trein is vaak sneller dan de auto

Treinen staan niet in de file (joh!) dus tijdens de spits zijn ze zeker sneller dan de auto. Reis je internationaal dan is de trein vaak minstens even snel of zelfs sneller dan de auto of het vliegtuig. Het enige minpunt dat ik wel moet benoemen van het reizen met de trein: er is relatief vaak sprake van kleine en grote vertragingen. Een kapotte bovenleiding? Dan is zo een groot deel van de dag het treinverkeer ontregeld. Door enkele negatieve ervaringen lijken veel mensen te vergeten dat ze veel vaker wél dan niet op tijd op hun bestemming aankwamen. Wees eens eerlijk?

5. De trein is goedkoper dan de auto

Een heikel discussiepunt tussen auto- en treinliefhebbers: is de trein nou goedkoper dan de auto of niet? Het blijkt een beetje af te hangen van onder meer je reis en wat voor auto je rijdt: hoe zuinig en op wat voor soort brandstof rijdt de auto? En bij de auto tellen afschrijving en parkeerkosten natuurlijk ook nog mee. Plus de extra tijd voor files en drukte in de stad. Op de site GoAbout kun je nagaan wat het kostenverschil is tussen je reis met het openbaar vervoer en de auto. Reis ik van Amsterdam Centraal naar Rotterdam Centraal dan kost dat met de auto drie keer zoveel volgens deze site. Zo dan!

Kom maar op, lieve autorijders! Wat zijn jullie redenen om met de auto te gaan en juist niet met de trein? Of heb ik je zojuist overtuigd om vaker voor de trein te kiezen?

Fotocredits

9 reacties

 1. Carina

  Helemaal mee eens! Vooral met het argument dat het ontspannen is. Heerlijk ontbijten, lezen en uit het raam staren in de trein. Zou niet weten wanneer ik de krant anders zou lezen ;-). Nu woon ik super dicht bij een station dus ik kan het mij veroorloven geen auto te hebben.

  Beantwoorden
 2. Martine

  Van station naar station is idd rapper met trein, alleen het deur tot deur is n ander verhaal. Vaak is het dan sneller om met de auto te gaan. Denk maar aan overstaptijden, bussen, trams, fiets. Dat het ontspannender is, helemaal mee eens.

  Beantwoorden
 3. Joyce

  Jammergenoeg heb ik vooral midden-in-de-spits-en-dus-als-haringen-in-een-ton ervaringen. Niet echt heel relaxed.

  Beantwoorden
   • Joyce

    Daar had ik zo snel nog niet aan gedacht, maar ik ben inderdaad wel eens naar Londen en een keer naar Parijs geweest met de trein. Je hebt gelijk, dat is dan wel weer prettig reizen.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.