Praten over geld is zo niet chic, maar in dit geval kan ik het toch niet laten. Want heremetiet, wat is zo’n bruiloft organiseren duur man! 

Van huis uit heb ik meegekregen dat je eerst moet sparen voordat je wat uitgeeft. Vroeger ging dat nog wel eens mis en hing er al iets in mijn kast terwijl ik wist dat het nog even duurde voordat het salaris weer kwam. Tegenwoordig heb ik er iets meer structuur in. Het sparen gaat ons prima af en dat komt, met de bruiloft in het vooruitzicht, goed uit.

Budget bijhouden appeltje eitje? Not!

Ik ben pas begonnen met het plannen van de wedding na het bezoeken van minimaal 700 verschillende bruidswebsites. Zo kwam ik tenminste beslagen ten ijs. Overal stond dat je een budget op moet stellen en dat het de bedoeling is dat je je hieraan houdt. Op dat moment dacht ik dat het appeltje eitje zou worden, aangezien ik normaal gesproken ook geen problemen heb met het beperken van de uitgaven. Maar toen wist ik nog niet dat een product of dienst ongeveer tien keer zo duur wordt als je er ‘trouw’ voor plakt.

Iets met een propje en de prullenbak

Neem bijvoorbeeld trouwringen. Voor een mooi setje ringen betaal je over het algemeen een paar honderd euro, uiteraard afhankelijk van wat je wensen zijn. Zodra de verkoper echter door heeft dat het om trouwringen gaat, gelden opeens hele andere standaarden. Die moeten natuurlijk heel lang meegaan, extra mooi zijn en tegen een stootje kunnen. Het zijn niet mijn woorden, maar ik weet nu wel zeker dat onze juwelier er in ieder geval warmpjes bij zit met Kerst.

Bij het regelen van de DJ, de trouwauto, mijn kapster en visagist, het boeket en de locatie ging het helaas al niet anders. Dat zorgvuldig opgestelde trouwbudget heb ik inmiddels tot een propje kunnen verfrommelen en in de prullenbak kunnen gooien. Tegenwoordig houd ik maar gewoon bij wat ik uitgeef zodat ik nog een beetje overzicht heb, maar van de ambitie om onder de 10K te blijven heb ik een aantal maanden geleden al afscheid kunnen nemen. Mijn doel is nu om dan maar onder het gemiddelde van € 15.000,- te blijven.

Hoe hebben jullie dat gedaan/hoe doen jullie dat nu? Ben ik een enorm slechte ‘koopjesjager’ of is alles gewoon schreeuwend duur? Ik ben benieuwd!

9 reacties

 1. Irene Poelhorst

  Wow! ik schrik er van. Wat een boel geld. Ik leef ook nog een soort van in de illusie dat het wel voor veel minder moet kunnen. Maar ja, je doet dit (als het goed is) maar 1x. Ik denk dan maar zo (en dat is heel slecht dat ik het denk en toch denk ik het ): een deel ervan komt vast wel weer terug middels de envelopjes. Volgens mij maakt dat al weer best een boel goed…

  Beantwoorden
 2. Harmen Krusemeijer (@Krusemeijer)

  Een gemiddelde van 15.000 euro?? Wat verdienen al die mensen dan wel niet? We zijn getrouwd in 2003 en hebben niet meer dan 5000 euro uitgegeven. Voor een bruiloft bij gemeente en in de kerk. Met ‘s een etentje voor directe familie en getuigen en ‘s avonds een feest voor 100 man. Feestlocatie was de zaal in het dorp waar mijn vrouw vandaan komt. All-in prijs afgesproken per gast. DJ was een kennis, die veel op feesten en partijen draait. Trouwauto was de Volvo van een vriend van mijn ouders, hij chauffeurde ook, graag zelfs. Witte lintjes aan de auto en klaar. Fotograaf heeft beelden geschoten voor de kerkdienst. Verder hebben familie en vrienden foto’s en filmpjes gemaakt doorheen de dag. Ringen inkopen ook bij een vriend, dat scheelde wel wat (inkoopprijs). Toegegeven; mijn schoonmoeder heeft de japon van mijn bruid betaald. Die was niet gratis, maar ook geen 2000 euro of zo.

  Beantwoorden
  • Gabriella van Rosmalen
   Gabriella van Rosmalen

   Het tragische is dat hier het bedrag van mijn jurk ook niet bij zit, die krijg ik van mijn ouders en zus. Maar jij hebt wel flink met lijntjes uitstaan, wellicht dat het daardoor zo goedkoop (in de meest positieve zin van het woord) was?

   Beantwoorden
 3. Janice

  Omdat we al van jongs af aan door ons strot geduwd krijgen hoe een bruiloft eruit zou moeten zien, zo ‘hoort’ het. Dan betaal je voor dingen die je niet wilt en niet nodig zijn! Wij houden het simpel, doen puur wat nodig is om te trouwen en wat wij leuk vinden om het te vieren, zonder overal ‘t labeltje bruiloft aan te hangen. Geen jurk van duizenden euro’s, geen locatie met poorten naar de hemel en geen zes gangen-diner bestaande uit kattenvoer op een bedje van 100 euro biljetten. Heerlijk rustgevend! Van €15.000 euro voor een bruiloft krijg ik spontaan uitslag.

  Beantwoorden
  • Gabriella van Rosmalen
   Gabriella van Rosmalen

   Hahaha bedankt voor je leuke reactie! Ik begrijp ook heel goed wat je bedoelt. Het kan dus kennelijk ook op een hele andere manier. Op zich hebben wij ook niet veel met dingen die ‘horen’ en normaal gesproken hebben we ook niet zo’n dure smaak, maar nu komen we toch zo hoog uit.

   Beantwoorden
   • Janice

    Begrijpelijk! De prijzen die over het algemeen gevraagd worden voor bepaalde dingen zijn belachelijk, dus het is misschien een beetje prioriteiten stellen van wat echt nodig is, wat je echt graag wilt en alles wat collateral damage is zoveel mogelijk beperken!

 4. Annemarie

  Wij zijn nog in het gulden-tijdperk getrouwd. Ik denk dat wij de 10.000 gulden wel hebben gehaald, misschien iets meer. Toen vond ik ook alles al schreeuwend duur. Blijkbaar mag het wat kosten als je trouwt. Probeer je bruiloft trouwens niet dood te plannen. De dingen die onverwachts gebeuren, zijn juist het leukst!

  Beantwoorden
  • Gabriella van Rosmalen
   Gabriella van Rosmalen

   Hoi Annemarie, bedankt voor je reactie! (dat rijmt, wat leuk). Die ‘fout’ maakten we eerst wel, maar dat hebben we inderdaad los gelaten. We willen ook een beetje ruimte hebben om te ademen wanneer wij daar zin in hebben 😉

   Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.