De was doen. Het houdt niet op, niet vanzelf. Sterker nog: het blijft een terugkerend horrorscenario waar je niet onderuit kunt. Met deze drie tips maak je het doen van de was ietsje leuker.

De was doen was voor mij eerlijk gezegd nooit een issue. Ik gebruikte mijn handdoeken altijd meerdere dagen (ik ben toch schoon na het douchen!) en droeg kleding die niet gestreken hoefde te worden. Of kleding waaruit de kreukels na vijf minuten dragen als sneeuw voor de zon verdwenen. Oh ja, ik had geen witte kleding. Dus hoefde ik maar twee soorten wasjes te draaien: bont en zwart. Was te overzien.

Nieuwe waswereld

Maar toen ging ik samenwonen. Zijn taken waren het afval en de boodschappen, die van mij het huis poetsen en de was doen. Ik was al zo slim geweest om een nieuwe, grotere wasbox te kopen. Vervolgens ging er een heel nieuwe waswereld voor me open. Eentje die me niet beviel. Opeens belandde er elke dag een ‘vieze’ handdoek, een wit t-shirt én een overhemd in de wasmand. Elke dag! Als ik geluk had hè, want soms belandden ze op een willekeurige plek in huis op de grond. Na een tijdje kwam ik erachter wat dat betekende: deze moeten in de was.

Strijken? Dacht het niet!

Met een aantal zaken maakte ik meteen korte metten. Mijn vriend en ik sloten een compromis: hij zou de handdoek twee dagen gebruiken in plaats van een dag. En het strijken van overhemden: dat behoort helaas niet tot mijn repertoire, dat mocht hij zelf doen. Ook kocht hij sokken met vrolijke kleurtjes en prints. Zo was ik niet een uur bezig om uit die berg, met alleen maar zwarte sokken, de stelletjes met elkaar te herenigen. Maar dan nóg: ik stond niet te juichen.

Nou ga ik je niet voor de gek houden; met onderstaande drie tips wordt de was doen heus niet opeens het hoogtepunt van de week. Maar ze maken het wel ietsje leuker, beloofd!

1. Maak er een geuren- en kleurenfestival van

Als je net zoals ik blij wordt van de kleine dingen in het leven, is dit een simpele tip om het doen van de was wat draaglijker te maken: prikkel je zintuigen! Koop het wasmiddel dat jij het aller allerlekkerst vindt ruiken. Ga naar de supermarkt en stop die neus net zo lang in verschillende flessen met wasmiddel totdat je de lekkerste gevonden hebt. Doe de was, haal hem eruit en begraaf je gezicht dan even in die heerlijk geurende massa. Echt, het helpt! Wat ook helpt, is het maken van een mooi kleurenpalet op het wasrek (als je tenminste geen droger gebruikt). Zo laat ik het geel overgaan in groen en daarna blauw. Het geeft een beetje hetzelfde gevoel dat je vroeger als kind had, wanneer je een doos met op kleur gesorteerde kleurpotloden openmaakte.

2. Zing en dans

Zodra de was opgehangen of opgevouwen moet worden (strijken doe ik dus niet, maar dan kan het natuurlijk ook), selecteer ik muziek waarop ik kan zingen en dansen. Vervolgens knal ik die speaker helemaal open. De was doen, wordt zo het momentje voor mezelf waarin ik even alles van me af zing en dans (lees met mijn heupen schud). Soms maak ik stiekem een dansje met een overhemd van mijn vriend. Eén van mijn favoriete nummers tijdens de was is Lifetime van Jack Savoretti. Daar word je toch blij van mensen!

3. Beloon jezelf

Deze tip kreeg ik van een kennis en ik vind hem zelf redelijk geniaal: werk met een beloningssysteem. Bij kinderen werkt het om ze bijvoorbeeld zindelijk te krijgen. Zoiets kun jij natuurlijk ook gewoon voor jezelf doen. Houd een wasschema bij en vink af wanneer je de was gedaan hebt. Houd je van stickers (geeft niets hoor), plak dan een sticker. Na dertig wasjes is het zover: een traktatie! Je mag die ene mooie trui kopen of naar dat fijne lunchtentje met die versgemaakte appeltaart. Verzin in ieder geval iets waar jij echt blij van wordt.

Kom maar op met die tips!

Heb jij nog goede tips om de was doen leuker te maken? Ik hoor ze graag! Oh ja en gewoon even om te lachen: een fijn wasfilmpje. ‘Helaas’ is mijn vriend al donker en dat houd ik graag zo, maar wellicht helpt het bij jou?

Auteur: Kim Nelissen   Eindredactie: Yvonne Schoolderman

2 reacties

  1. tamara

    Nog beter: weg met al die verschillende sokkenparen. Elk gezinslid een eigen kleur sokken. Per persoon op een berg in de sokkenla en geen paren meer maken! (Ook handig als er gaten in vallen: je hoeft alleen de kapotte sok weg te doen en geen heel paar!)

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.