Met mijn gezicht in het zonnetje zit ik met een kopje koffie in de voortuin. Het is zondagochtend en ik ben alleen thuis. Oorverdovende stilte. Vriend is met de kinderen op pad. Heerlijk vind ik deze rust waarin ik eens even lekker kan chillen en genieten.

Stop die gedachten

Straks wel even de was opvouwen. Oh nee, ik was aan het genieten. De zon voelt lekker warm op mijn gezicht. En dat in oktober. De beukenhaag is nog groen, maar dat gaat niet lang meer duren. Ik hoor de vogeltjes scharrelen in de haag. Fluiten doen ze nu niet, maar ze zijn wel heel druk bezig. Hoe laat is het eigenlijk, want ik moet ook nog twee presentaties voor mijn werk afmaken. Stop! Daar gaan die gedachten weer. Waarom? Waarom niet gewoon even niks? En genieten van het hier en nu?

Vrije tijd volgens Wikipedia

Heb jij dat ook zo vaak in je vrije tijd? Je neemt je voor om lekker uit te slapen, en prompt ben je ’s ochtends op de standaardtijd van de wekker klaarwakker. Dat leesboek lonkt naar je op je nachtkastje maar je vindt niet de rust in jezelf om ook daadwerkelijk een uur of langer te gaan lezen. Of je hoopt op een avondje bankhangen, maar dan belt je moeder/zus/beste vriend(in) en voor je het weet zit je weer een hele avond geanimeerd aan de telefoon. Vrije tijd is volgens Wikipedia de tijd die men niet hoeft te besteden aan verplichte of noodzakelijke activiteiten. Yeah right!

To-do-lijstjes voor vrije tijd

Natuurlijk ligt het vooral en in de eerste plaats aan jezelf. Omdat wij gewend zijn in de hoogste versnelling te leven. We willen veelal een carrière met inhoud. We willen niks missen. We willen overal bij zijn. We willen voor iedereen klaarstaan. En eigenlijk werken we zelfs in onze vrije tijd een soort to-do-lijstje af. Wij zijn powervrouwen, met innige vriendschappen, bruisende sociale levens en ondertussen werken we aan een fit lijf en onze romantische allesoverheersende liefdesrelatie. Me-time, does that ring a bell?

Alarmerende signalen

Uiteindelijk word je er doodmoe van en raak je volledig overprikkeld en gestrest. Me-time, dat is wel iets wat ik herinner uit een ver, ver verleden.

Daarom deel ik hier vier oorverdovende signalen die bij mij als een rode lap op een stier werken. Als ik dit bemerk, ga ik meteen over op de ‘back to me myself and I’ stand. Misschien heb jij er ook iets aan.

1) Bij een avondje niks doen kan ik mijn ogen niet meer openhouden. Het wegvallen van iets acuut moeten, schakelt al mijn overprikkelde organen in de slaapstand. Televisiekijken, boek lezen, zelfs een zinnig gesprek lukt mij niet meer zonder te knikkebollen.

2) In het weekend denk ik constant dat ik nog iets moet doen, met als gevolg: stress. Dit kan ook ’s nachts resulteren in zwetend wakker liggen, omdat ik weet dat ik de volgende dag nog zoveel moet doen en dat ik nog maar slechts 5, oh nee 4, oh nee nog maar 3 uur slapen kan. Met als gevolg signaal 1.

3) Ik verander in een soort moppersmurf voor mijn huisgenoten. Eigenlijk is het allemaal niet zo erg, maar ik zie elk troepje als een megagrote rommelbende. Alles wat ik voor een tweede keer zeg klinkt als de zoveelste vraag waar niemand (vooral mijn kinderen) naar wil luisteren.

4) After holiday dip: De kleine depressie op de laatste dag van mijn vakantie omdat ik weet dat deze heerlijke relaxte sferen weer voorbij zijn tot de volgende vakantie. Dit kan mij echter ook op zondag gebeuren omdat mijn gedachten alweer bij de maandag op het werk zijn.

Heb jij ook signalen waarbij je denkt, en nu even time out, it’s me-time? Zo ja, deel ze dan hier, ik doe er graag mijn voordeel mee!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.