Een dunnere taille, even wat puistjes wegpoetsen of een filtertje er overheen. Celebs als Kim Kardashian draaien hun hand niet om voor de perfecte foto en ook jij en ik maken ons er schuldig aan. Maar waarom?

“Wauw wat zie je er fantastisch uit! Ben je afgevallen?” Dat soort complimenten ontvangt iedereen toch graag?! Maar in dit geval was het volledig onterecht. De hoofdpersoon op de foto had zichzelf namelijk ietsjes dunner geshopt. Ietjes? Zeg maar gerust twee hele kledingmaten! Hoe ik dat weet? Ik zou natuurlijk graag zeggen dat ik gewoon veel weet, maar de waarheid is dat de foto die, zeer waarschijnlijk per ongeluk, online stond snel vervangen werd door de bewerkte versie.

Niet vies van een filtertje hier of daar

Oké ik geef het toe, ik doe ook altijd mijn best voor de perfecte foto. Ik zorg voor een goede hoek en belichting en maak vervolgens 300 foto’s waaruit ik de beste kies. En ik ben ook zeker niet vies van een filtertje hier of daar! Maar mezelf helemaal verbouwen gaat me toch iets te ver. Wat nou als je je social media vrienden ineens bij je favoriete winkel tegen het lijf loopt? Dan sla je een flater. Sta je voor aap. Of word je tegenwoordig juist bejubeld voor je excellente photoshopskills?

Verslaafd aan likes

We willen allemaal leuk gevonden worden en dus zoveel mogelijk likes of volgers sparen. Want dat is cool. En ik ga er nog gewoon in mee ook! Hoe vervelend is het als je twee minuten geleden een hi-la-rische tweet de wereld in gestuurd hebt en niemand reageert? Of dat de likes uitblijven op de foto waarvan je zelf vindt dat ‘ie zo goed gelukt is. We zijn tegenwoordig verslaafd aan likes. Het schijnt zelfs zo te zijn dat sociale media een vergelijkbaar effect hebben op je hersenen als drank en drugs: ‘Een like voelt als een beloning en dus willen we er steeds meer’. Uit onderzoek van EenVandaag is gebleken dat jongeren meer dan drie uur per dag op social media doorbrengen. En volgens het CBS zijn dit meer meisjes dan jongens. Sorry girls!

De waarheid is geen like waard

Om meer likes te krijgen moeten de foto’s natuurlijk nóg leuker, mooier en spannender! Een afbeelding van een boterham met pindakaas zet echt geen zoden aan de dijk. Dus daar sta ik dan, selfies te maken met mijn zojuist bereide driesterrendiner met allerlei ingewikkelde ingrediënten. Omdat je zo nodig wil laten zien op Instagram dat je goed kan koken #foodie #foodstagram #instakitchen. Daar staat dan niet bij dat, tegen de tijd dat je eindelijk de perfecte foto hebt geschoten én bewerkt, je eten allang ijskoud is geworden. Nee, mensen zien eigenlijk liever perfecte foto’s voorbij komen in hun timeline. Toen model Stina Sanders in plaats van haar dagelijkse bikini-kiekje een make-uploze foto plaatste in een simpel T-shirt moesten haar volgers hier niks van hebben. Ze verloor in één week duizenden fans!

De perfecte foto begint bij jezelf

Zijn we zo onzeker geworden over onszelf dat we alle foto’s maar tot in de puntjes bewerken? Of hoor je er gewoon niet meer bij als je het niet doet? Wat ik wel weet, is dat als je jezelf twee kledingmaten kleiner photoshopt, je niet blij bent met hoe je eruit ziet. Doe daar dan iets aan! Ik hoor het mezelf nog zeggen, jaren geleden. Iemand had een foto van mij gemaakt en ik schrok eigenlijk hoe dik ik geworden was (voor mijn lengte). Beeldvullend, daar kon geen filter of photoshop meer tegenop! En dat wilde ik ook niet, want onderaan de streep was ik dan nog steeds ongelukkig. Nu, 11 kilo lichter, kan ik uit ervaring spreken: de perfecte foto begint echt bij jezelf!

Heb jij wel eens een foto bewerkt? En waar ligt voor jou de grens?

3 reacties

  1. Mirjam

    Hangt er voor mij van af hoe tijdelijk iets is. Mooie foto, maar lelijke puist (die volgende week weg is)? Gewoon even wegpoetsen. Maar ik ga m’n eigen smoel verder niet digitaal verbouwen.

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.