Als je gaat trouwen heb je ze in allerlei soorten en maten. Bij de een moet je op zoek naar 10 verschillende stropdassen en bij de ander vertelt iemand graag over die ene keer dat je net iets te diep in het glaasje had gekeken en je maaginhoud loosde naast de MacDonalds. Daarom kan ik het niet vaak genoeg benadrukken: ik haat stukjes. 

Ze zijn tenenkrommend, zorgen vaak voor plaatsvervangende schaamte en zijn zelden echt grappig. Natuurlijk zou ik, als bruid, de tijd en moeite die ze erin steken enorm waarderen, maar van mij mogen ze het laten.

Levensecht ganzenbord en een gelegenheidskoor

Gelukkig denkt mijn aanstaande er hetzelfde over en konden we eensgezind aan iedereen laten weten dat wij niet op stukjes zitten te wachten. Helaas bleken we redelijk op een eiland te zitten, want de ene na de andere mond viel open. “Geen stukjes? Hoezo geen stukjes?! Dat hoort toch bij een bruiloft?” is de gemiddelde reactie die wij ontvingen.

Het klopt inderdaad dat je het op elke bruiloft ziet, maar dat betekent niet dat het leuk is. Serieus, wie wordt er nu gelukkig van het naspelen van ganzenbord waarbij je allerlei rare opdrachten moet doen? Of een liedje dat slecht geoefend is en waarbij letterlijk elk lid van het gelegenheidskoor een aparte melodie aanhoudt?

Iedereen blij

Maar goed, uiteindelijk willen we dat iedereen een leuke dag heeft, dus we zijn licht overstag gegaan. Tijdens het diner is er voor de daggasten ruimte om te speechen, een presentatie te geven of om iets anders leuks te doen. Het feest is er dan echt voor dansjes, sjansjes (van een bruiloft, komt natuurlijk een bruiloft) en een hoop gezelligheid.

Tip van Gab

Toch wil ik nog wel even kwijt dat het wel de dag van het bruidspaar is. Hartstikke geinig dat jij dat toneelstukje waarbij je de bruidegom compleet belachelijk maakt, zo leuk vindt, maar het gaat even niet om jou. En vreselijk geestig dat ‘De bruid was zo lief en absoluut geen slet, maar in haar wilde tijd lag ze vaak in een ander bed’ leuk op elkaar rijmt, maar je maakt het bruidspaar daar echt niet gelukkig mee.

Dus bij deze de Tip van Gab: voordat je jouw levenswerk aan het publiek laat zien, vraag jezelf eerst af of het bruidspaar het echt leuk vindt, of dat alleen jij er blij van wordt.

Hoe denk jij hierover? Vind jij de stukjes op bruiloften juist wel leuk of heb je er ook een hekel aan? 

5 reacties

 1. Daan

  Pas nog een speedcartoon opgeleverd voor een bruiloft, in opdracht, dus geen bekende van me, maar wel een erg leuk en origineel idee. Compleet script uitgewerkt, korte samenvatting van hun levensloop met een knipoog onder hun lievelings muziek. Is erg leuk geworden.

  Stukjes doe je niet voor jezelf, maar uit waardering voor het paar, laatst op een bruiloft werden er groepjes gemaakt om de andere gasten beter te leren kennen en moesten die groepjes ter plekke een stukje verzinnen.

  Beantwoorden
 2. Cecile

  Bij ons was het heel simpel. We hebben gewoon in de begeleidende brief bij de kaart gezet dat er in het programma geen tijd is voor stukjes en speeches. Klaar is Kees. Uiteindelijk heeft alleen mijn schoonvader een speech gehouden (hij kon het niet laten) en was er op het eind een kort toespraakje vanuit de ceremoniemeester met een gezamenlijk cadeau van alle gasten. Heerlijk, geen gezeik en geen gedoe. En dat dan vooral omdat ik zelf stukjes en speeches tijdens bruiloften gruwelijk saai vindt. En vooral een onderbreking van het feest. Als het bruidspaar er expliciet om gevraagd heeft, dan is het natuurlijk een ander verhaal. Dan wil ik best losgaan met een leuk idee.

  Beantwoorden
   • Cecile

    Wat een onzin. Onze bruiloft was hartstikke leuk en de gasten vonden het juist fijn dat het ver van te voren duidelijkwas hoe en wat. We krijgen 6 jaar later nog steeds zo af en toe te horen hoe leuk de dag is ervaren. Dus het kan heus, zonder stukjes een geweldige trouwdag die voor iedereen een feest is.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.