Veel vrouwen moeten niks hebben van auto’s. Ze zien hun eigen auto als niet meer dan een accessoire waar een autoverzekering voor nodig is. Toch zijn er zeker wel vrouwen die auto’s rete-interessant vinden en ook hoge ogen scoren in de autowereld. De namen van de volgende tien geslaagde vrouwen moet je onthouden!

1. Mary Barra

De Amerikaanse Mary Barra is de eerste vrouwelijke directeur van een van de grootste autofabrikanten ter wereld, General Motors. Na vele jaren vooral technische posities te hebben gehad, werd zij in januari 2014 benoemd tot de hoogste positie binnen dit bedrijf. Barra werd hiervoor gekozen vanwege haar kennis, ervaring en haar managementstijl. Fortune heeft Barra op nummer 1 gezet van machtigste zakenvrouwen in 2015.

2. Laura Madison

Haar huidige internetnaam is Laura Drives. De Amerikaanse Madison werkt nu niet meer in de auto-industrie maar staat daar wel bekend om. Ze was een topverkoper en geeft nu trainingen in de auto-industrie. Over bijvoorbeeld social selling want ze is op en top socialmediavrouw.

3. Eve Knudtsen

Weer een Amerikaanse al doet de naam anders vermoeden: Eve Knudtsen. Zij is president van het familiebedrijf Knudtsen Chevrolet Co., een autohandelaar. Haar vader, de eigenaar van het bedrijf, vond eigenlijk dat ze na haar studie moest trouwen met iemand die de rest van haar leven voor haar zou zorgen. Daar dacht ze zelf anders over! Sinds haar 33e is ze president en daarnaast doet ze haar best om meer vrouwen in de auto-industrie te krijgen.

4. Patrice Banks

In 2013 startte de Amerikaanse automonteur Patrice Banks haar eigen bedrijf: Girls Auto Clinic. Deze powervrouw wil de autotechniek laagdrempeliger maken voor vrouwen en organiseert workshops over auto-onderhoud voor vrouwen. Het slaat volgens haar nergens op dat wij vrouwen zeggen dat we het allemaal niet snappen:

Banks, 35, said there’s no reason women shouldn’t be able to understand how cars work, as the subject matter isn’t particularly challenging. Women simply put up a mental block from the start.

Haar workshops, die ze in meerdere Amerikaanse staten geeft, zijn gratis en goed bezocht. Banks is nu bezig een garage te openen in Philadelphia met alleen maar vrouwen, bedoeld voor vrouwen. In de wachtruimte kun je straks je nagels laten doen.

5. Pam Nicholson

Ook hoog op de Fortune-lijst staat de Amerikaanse Pam Nicholson. Zij is CEO en president van Enterprise Holdings, een grote speler in de autoverhuurindustrie. Een familiebedrijf waar Nicholson als eerste niet-familielid CEO werd. En ze doet het goed bij haar bedrijf!

6. Maria Teresa de Filippis

Van een hele andere orde is de Italiaanse Maria Teresa de Filippis. Zij was in 1958 tijdens de Grand Prix van Monaco de eerste vrouwelijke coureur in de Formule 1. Niet dat ze ooit iets won in de Formule 1, maar in die tijd was ze echt een pionier. Het werd maar raar gevonden, een vrouw in de autosport in plaats van in de keuken. In Frankrijk mocht De Filippis niet starten, omdat vrouwen “alleen een helm op mogen als ze bij de kapper zijn”. Tss!

7. Lella Lombardi

De helaas al overleden Lella Lombardi kwam ook uit Italië en schopte het, na De Filippis, verder in de autosport. Ze is de enige vrouwelijke Formule 1-rijder die ooit in de top 6 is gefinisht in een wereldkampioenschap. Dat deed ze tijdens de Grand Prix in Spanje in 1975. In 1988 stopte ze met racen en vier jaar later stierf ze. Tegenwoordig zijn vrouwelijke autocoureurs geen vreemde verschijning meer en gaan er geluiden op om een Formule 1 voor vrouwen op te richten. Lijkt mij geen slecht idee!

8. Danica Patrick

Een Amerikaanse autocoureur die op dit moment veel succes heeft, is Danica Patrick. Zij won als eerste vrouw in 2008 een belangrijke Amerikaanse autoracewedstrijd: IndyCar. Ze kreeg de kans om Formule 1 te gaan rijden, maar besloot dat niet te doen. Naast racen, verschijnt ze ook wel eens op tv en in tijdschriften, maar een aanbod van de Playboy sloeg ze af.

9. Michelle Christensen

Auto’s ontwerpen, dat is doorgaans iets dat mannen doen. Uitzondering op deze regel is de Amerikaanse Michelle Christensen. Zij is nu hoofd van het ontwerpteam van Honda. Van jongs af aan was ze al creatief bezig en werkte aan klassieke auto’s met haar vader. Dit jaar ontwierp ze voor Honda de nieuwe Acura NSX, een sportauto die niet zou misstaan voor mijn deur…

10. Jean Jennings

Tot slot een journalist uit de auto-industrie, de Amerikaanse Jean Jennings. Ze werkte op hoge posities voor grote autobladen. Als meisje groeide ze op met auto’s en de auto-industrie. Jennings ontving diverse prijzen voor haar werk. Ze zegt vaak dat het haar levensdoel is om vrouwen een stem te geven in de autowereld. Ze is een site gestart, JeanKnowsCars, om mensen die niet zoveel verstand hebben van auto’s van de nodige informatie te voorzien over het kopen, hebben en genieten van een auto. Handig!

Waar zijn de Nederlandse vrouwen?

Het is je vast opgevallen dat hier geen Nederlandse namen tussen staan. Laat het succes van deze tien internationale vrouwen een inspiratiebron voor ons zijn, zodat ook wij top 100-lijstjes succesvolle vrouwen in de autowereld kunnen maken!

Mis je iemand in dit lijstje? Laat het hieronder in een reactie weten!

Geschreven door Natalie Hensen.

Foto van Falcon Photography.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.