Ik zag het fenomeen al vaak voorbij komen op Facebook; de sample sale. Eén van mijn vriendinnen rukt wel vaker uit voor allerhande sample sales, maar ik had eerdere uitnodigingen afgeslagen. Ik zag zo’n groots georganiseerde sale niet zitten. Met z’n allen graaien, drukte, lange wachtrijen voor de pashokjes. Maar ik heb nu een goede reden gevonden om te kijken hoe ‘erg’ het écht is.

In januari ga ik voor de tweede keer in mijn leven op wintersport. Vorige keer heb ik zo’n beetje alles geleend van bovengenoemde vriendin. Nu leek het mij toch handig om een eigen skibroek te hebben en misschien wat superwarme wanten. En waarom niet met korting kopen als het met korting wordt aangeboden. Zeg nou zelf.

Dus ik ga op moment van schrijven, een zaterdagochtend eind november, op tijd uit bed en stap in de trein naar Amsterdam om daar met de auto opgepikt te worden.

De juiste voorbereiding

Je moet voor zoiets een entreebewijs hebben. Het bewijs is geldig voor twee personen. Prettig, wanneer je vriendin niet snel genoeg was voor een kaartje. Ik heb ‘m goed gelezen, ik hoef niets te printen. Fijn! Ik doe een jurkje met maillot aan, zodat ik makkelijk een broek kan passen zonder in mijn onderbroek te hoeven staan. Er staan nog aardig wat regels op dit bewijsje en dit stelt mijn verwachtingen behoorlijk bij.

Chaos of goed georganiseerd?

Je hebt dus een bewijs nodig om binnen te komen en er staat zelfs op het kaartje dat ze om je ID kunnen vragen. Ok, goede beveiliging en een beperkt aantal mensen. Een stormloop bij het openen van de deuren kan nog steeds, maar file in de winkel zelf en duwende en trekkende mensen hoef ik niet te verwachten. Denk ik.

Grote en kleine tassen zijn niet toegestaan. Ze willen dus voorkomen dat je meer uit de rekken pakt dan je in je handen kan dragen, maar het is waarschijnlijk nog meer om diefstal tegen te gaan. Betalen moet cash of met pin; ze accepteren geen creditcards. Betalen met creditcard is waarschijnlijk gewoon niet mogelijk door het kassasysteem, maar het zorgt er ook voor dat je geen shoppers krijgt die alles op afbetaling kopen.

Geen echte koopjesjager

Sale is iets waar ik alleen bij specifieke winkels op let. Ik kom er het hele jaar, koop dingen als ik ze echt leuk vind en als ik de prijs goed vind. Alles wat ik leuk vind maar nog te duur, hoop ik dan in de uitverkoop nog tegen te komen. Van bepaalde dingen kun je wel inschatten of die blijven hangen of dat ze snel weg zijn. Zo heb ik eens een zeer kleurrijke lange zomerjurk makkelijk in de sale terug kunnen vinden. Maar een zwart jurkje die ook nog eens super comfortabel zit, is natuurlijk zo uitverkocht.

We gaan het zien!

Zo, dat ging razendsnel. De sale begon om 10.00 uur. Ik werd even voor tienen van centraal opgepikt. Na een kort ritje kwamen we erachter dat meer mensen de voorkeur hadden gegeven aan de ochtend. Helemaal ‘des sales’ stonden we in de rij buiten te wachten tot de deur openging. Eenmaal binnen kreeg iedereen een Ikea-tas. Lekker groot; de boodschap was duidelijk. Mijn must haves waren een skibroek en wanten. Maar eerst zag ik de schoenen! Toch even gekeken maar niets bleek echt supertof en dat passen was wel heel veel gedoe.

Ogen op het doel

Op zoek naar de rekken met broeken, jassen, shirts, noem maar op. Het watersportgangpad kon ik overslaan, in de volgende leek het meer voor mannen, maar de laatste was raak. Kleurrijke broeken, bijna allemaal in S of L en XL. Large kan goed zijn, maar ik pas toch ook graag een M-etje voor de zekerheid. En dan heb je eindelijk een M te pakken! Geen rijen voor pashokken, gewoon een hoekje zoeken bij een spiegel. Heel charmant. Gelukkig was mijn voorbereiding op dat vlak wel perfect. De broek is binnen!

Dan nog de juiste maat

Ook van de wanten en handschoenen zijn nog veel S-jes en L-etjes, weer weinig M-etjes. Even doorzoeken, alle wanten binnenstebuiten keren, en hoppa, dan vind je een paar! Dan heb je stiekem toch dat yes-die-is-van-mij-sale-gevoel te pakken. Dus uiteindelijk vind ik ook hier nog een passend paar. Ik ben klaar!

De buit is binnen

Tussendoor heb ik mijn vriendin en aanhang een aantal keer gespot. Niet alles is gevonden, maar ja, zij hebben in principe al een uitrusting dus de noodzaak is minder hoog. Ik heb niemand zien vechten, maar het was wel erg vol. En ook niet heel groot dus je hebt het snel gezien, dat bleek ook wel toen ik keek hoe laat het was. Om 11.08 uur stap ik weer uit de auto bij het centraal station. Even doorlopen en ik heb de trein die over vier min vertrekt. Binnen een uur weer buiten en vóór de lunch weer thuis!

Ik heb het overleefd en heb gevonden wat ik zocht voor een zacht prijsje. Leuk voor een keer maar vond het niet echt een fijne manier van winkelen. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen, word jij gelukkig van een sample sale?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.