Helaas ontkomt bijna niemand eraan: niet iedereen kan meer aanwezig zijn op de mooiste dag van je leven. Ook bij ons is dat het geval. 

Maar hoe doe je dat, op een mooie, respectvolle en gepaste manier terugdenken aan diegene die je zo mist op die dag? Ik ben er ingedoken en heb 6 mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

1. Tekst of gedicht voorlezen

Vaak is er tijdens de ceremonie in het gemeentehuis of in de kerk genoeg tijd en ruimte voor eigen inbreng. Een mooi gebaar zou zijn om tijdens deze ‘eigen tijd’ een tekst of gedicht voor te (laten) lezen. Zo is er misschien wel een gedicht waarbij je standaard aan diegene denkt, of een psalm uit de Bijbel die je ontvallen geliefde echt heel mooi vond. Op deze manier heb je tijdens de ceremonie een specifiek moment waarop de overledene wordt genoemd.

2. Het branden van een kaars

Thuis doe ik het al jaren: een kaars opsteken voor degene die is overleden. Bij de foto van mijn oma en de vader van mijn verloofde brandt dan ook elke avond een waxinelichtje. Oké, tegenwoordig is het een nepkaars omdat onze hond Toeter dacht dat je ermee kon knuffelen, maar het idee is hetzelfde.

Ook op je trouwdag is dit een hele fijne manier om iemand (voor je gevoel) er toch bij te laten zijn. Op de hoek van de tafel van de trouwambtenaar of op het altaar in de kerk zijn mooie plaatsen, maar ook tijdens het diner kan je op deze manier een speciaal plekje creëren.

3. Muziek

Laatst hoorde ik een mooi verhaal over iemand die het lievelingsnummer van haar geliefde een prominente plek gaat geven tijdens haar ceremonie. Dit wordt haar moment om aan diegene te denken. Maar ook als je geen lievelingsplaat weet, is muziek een mooie manier om iemand te herdenken.

Zo zijn er veel nummers die je de ruimte geven om een aantal minuten je gevoelens de vrije loop te laten. Denk bijvoorbeeld aan ‘Mag ik dan bij jou?’ van Claudia de Breij of ‘Dat ik je mis’ van Maaike Oubouter.

4. Het oplaten van ballonnen

Ballonnen oplaten is misschien wel de perfecte manier om iemand te gedenken als je een kinderrijke bruiloft hebt. Voor kinderen zijn de ballonnen namelijk vooral mooi en vrolijk, terwijl de volwassenen op dat moment kunnen stilstaan bij de symboliek achter het loslaten. Je kan dit doen voordat je met z’n allen naar het gemeentehuis gaat, na de ceremonie of ‘s avonds, als afsluiter van de dag.

5. Houd een stoel vrij

Voor sommige mensen kan een lege stoel een vervelende bevestiging zijn van het feit dat iemand er niet bij is, maar anderen halen hier juist troost uit. De overledene hoort er immers gewoon bij en krijgt daarom een stoel! Mooi is het om hier een foto of een kaarsje neer te zetten, zodat alle gasten weten dat diegene enorm wordt gemist.

6. Zeg het met foto’s

Een foto kan je op veel verschillende manieren laten zien tijdens je bruiloft. Denk bijvoorbeeld aan het neerzitten van een mooi exemplaar op een prominente plek tijdens de ceremonie. Maar het bij je dragen van de foto behoort tot de mogelijkheden. Kleine foto’s kunnen worden verwerkt in manchetknopen, trouwboeketten en medaillons. Ook kan je tijdens het schieten van de trouwshoot de foto’s in je hand houden of een mooi plekje op de achtergrond geven.

Iemand gedenken is natuurlijk heel persoonlijk. Bovenstaande opties zijn er dan ook slechts maar een paar van de ontelbare mogelijkheden. Op welke manier heb jij een geliefde herdacht? Heb je er extra aandacht aangegeven of wilde je dit juist niet?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.