Kerst. Ik houd er van. En ik schaam mij daar niet voor. Ik ben een kerstextremist, een christmas lover, een happy holy christmas hero.

Zodra die oude man met zijn baard weer op de boot is gestapt richting Spanje, begint míjn hartje pas sneller te kloppen. Als een klein kind zeur ik op 6 december al om een kerstboom. Geef ik vervolgens veel te veel geld uit aan lampjes, nepsneeuw, kerstballen en andere snuisterijen die normaal gesproken te lelijk zijn om een plek in de woonkamer te geven. En worden de meest foute kerstliedjes gedraaid tijdens het optuigen van de boom. Uiteraard een echte, want er gaat niets boven de dennengeur die de komende weken het huis vult.

Mijn eigen kersttherapie

Het optuigen van de boom gaat trouwens ook volgens een jaarlijks terugkerend ritueel. Eerst de lampjes, dan de piek, vervolgens de ballen en als laatste de slingers. Zowel de lampjes als de ballen worden met vakkundige precisie opgehangen. De ballen moeten hangen en niet op de tak eronder rusten, er moeten overal evenveel ballen hangen en de lampjes moeten de hele boom verlichten. De slingers moeten vervolgens op evenveel afstand van elkaar hangen. Overdreven? Obsessief? Wellicht. Maar ik word er gewoon heel blij en rustig van. Het is mijn kersttherapie.

En dan is het huis helemaal versierd en kan ik niet wachten totdat het donker wordt. Gelukkig zijn de dagen in december lekker kort. Dus vanaf een uur of vier wordt ons huis omgetoverd tot een sfeervolle, met allemaal kleine lampjes verlichte ruimte, waar ik nooit meer uit weg wil. Dan gaan ook nog eens de kaarsen aan en word ik overspoeld door dat heerlijke kerstgevoel. Ik ben in de decembermaand vaker thuis dan ooit en baal als ik naar bed, naar mijn werk of naar buiten moet. De betovering van de lampjes, het is gewoon verslavend.

Spelletjes, eten en drinken

De kerstdagen zelf zijn nog mooier dan het vieren van mijn verjaardag. En als je mij een beetje kent, weet je dat ik het vieren van mijn verjaardag écht héél leuk vind. Kun je nagaan hoe ik over de kerstdagen denk. Gezellig met de hele familie spelletjes doen, lekker eten en drinken en natuurlijk cadeautjes uitpakken. Met op de achtergrond de Top 2000, afgewisseld met kerstliedjes van toen en nu. Iedereen ziet er op zijn kerstbest uit en heeft zich gestort op één van de gangen van het kerstdiner. Ineens schuilt er een kok in ons allemaal. Dat is wat Kerst met ons doet.

Het schrijven van dit blog gebeurt normaal gesproken thuis in mijn kantoorkamertje, dat zich op de eerste verdieping bevindt. Nu heb ik een tablet op mijn schoot, zit ik op de bank en kijk ik uit op – drie keer raden – de kerstboom! Een inspirerender plek kan ik op dit moment niet bedenken. En ondanks dat ik straks de stad in moet en mijn fijne kersthuisje moet verlaten, voel ik mij opgetogen. Het zal te maken hebben met de kerstinkopen die ik ga doen, die mij vervolgens weer een stapje dichter naar de kerstdagen brengen. Vol verwachting klopt mijn hart…

En om alvast helemaal in de kerststemming te komen, mijn all time favorite Christmas song

Merry Christmas everyone!

één antwoord

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.