Het ging meteen mis bij de verlovingsring. Vriendlief wilde hem om mijn linker ringvinger schuiven, terwijl ik ervan overtuigd was dat hij rechts moest.
Het misverstand bleek uiteindelijk te zijn ontstaan omdat ik katholiek ben, en hij gereformeerd. In mijn geval moet de verlovingsring dus aan de rechterkant, maar voor mijn vriend gelden juist weer de regels van de andere hand. Als het met de verlovingsring al zo ingewikkeld is, wat zijn dan in hemelsnaam de regels voor de trouwringen? Ik ging op onderzoek uit!
Wie is er mee begonnen?
Lang, lang, lang geleden bedacht een verliefde Egyptenaar dat het een geweldig plan was om een rieten rondje om de vinger van zijn bloedmooie vrouw te schuiven. Het idee van het rondje ontstond door de vorm van de zon. Deze was enorm belangrijk voor de Egyptenaren en werd vereerd. Ook staat de cirkel symbool voor eeuwigheid en oneindigheid.
De bewoners van het Afrikaanse land droegen de ring om hun middelvinger van de linkerhand. Dit zou zijn omdat door deze vinger een ader loopt die direct naar het hart leidt. De Romeinen en Grieken hebben die gebruik overgenomen en droegen de ring op dezelfde plaats. Dit verklaart meteen waarom de Romeinen de trouwring ‘vena amoris’ noemde, wat ader van de liefde betekent.
De trouwring moet dus om je middelvinger?
Nope, tegenwoordig worden trouwringen nog maar zelden om de middelvinger gedragen. Wel is het hart altijd een leidraad geweest voor het kiezen aan welke hand je hem draagt. Zo zijn er veel mensen die de ring links dragen, omdat dit de kant van je hart is.
Verschillende stromingen in het christendom, zoals gereformeerden, geven juist aan dat de trouwring aan de rechterkant moet worden gedragen, omdat links voor het kwaad staat. Het Latijnse woord voor links zou niet voor niets ‘sinister’ zijn.
In Nederland en Italië wordt door de katholieken de ring juist aan de linkerkant gedragen. In Oostenrijk en Spanje, toch overwegend katholieke landen, kiezen ze echter vaak weer voor de rechterhand. Daar draag men de ring alleen links als ze weduwe of weduwnaar zijn geworden.
Juist, ja. Lekker overzichtelijk
Nou, zeg dat wel. Het lijkt dus niet alleen per geloof, maar ook nog eens per land te verschillen aan welke hand je je ring moet dragen. Een eenduidig antwoord om welke vinger hij geschoven moet worden, is er dus niet. Trouwplannen.nl geeft daarom misschien nog wel het beste advies: draag hem gewoon waar jij hem het fijnst vindt zitten.
Wij gaan toch voor de ‘traditionele’ ringschuiverij. Bij mij komt hij aan de linker- en bij mijn vriend aan de rechterhand. Gelukkig hebben we nog ruim een half jaar om te oefenen met: ‘Geef elkaar de rechter- en de linkerhand!’
Om welke vinger heb jij de ring geschoven (gekregen)? En welke gedachte had je daar bij?
Recente reacties