Stel je voor: je bent leuk en eigenlijk ‘klopt’ alles wel aan je. Je bent geen sociale kluizenaar en het meeste in je leven loopt lekker. Maar toch, díe ene ben je nog niet tegengekomen. 

Herken je dit en wil je die leukerd nou echt eens ontmoeten? En genieten van een fijne relatie? Hier volgen 9 tips waarmee je die kans vergroot.

1. Focus op gebrek houdt het gebrek in stand

Hoor jij jezelf vaak zeggen of denken: ‘Ik heb hem/haar nog steeds niet ontmoet. Ik heb na jaren nog steeds geen relatie.’ of: ‘Alle leukerds zijn natuurlijk al bezet?!’ Gedachten zijn krachten en hebben dus effect op je situatie. Stop linea recta met focussen op gebrek en ga denken in overvloed. Sta dus stil bij de dingen die je wél hebt, die wél goed lopen in je leven. Is dat off topic? Hell no: succes (=mensen en situaties aantrekken die bij je passen) volgt een goed gevoel, niet andersom. Het gaat er dus om hoe je je voelt. En dat goede gevoel zal op alle vlakken in je leven een positief effect sorteren. Dit is geen kwestie van één keer doen, maar een blijvende positieve omslag die je maakt: leren denken in overvloed. Eerst kost het oefening, daarna gaat het steeds meer vanzelf. Dit betekent overigens niet dat je vanaf nu met een geforceerde lach op je gezicht overal positief over moet zijn; zie ook de volgende alinea.

2. Wacht niet op een relatie voor je geluk

In een eerder artikel schreef ik dat we vaak wachten op geluk. ‘Als ik dit heb, of die persoon in mijn leven, dán ben ik echt gelukkig.’ Dit is een farce. Vergeet het. Geluk zit in het nú en in de verbinding met jezelf. Ook als je partner er is. Meditatie, wandelen, mindfulness cursussen en sporten kunnen helpen meer ‘in het nu’ te leven. Als we wachten op diegene, worden we er voor ons ‘geluk’ van afhankelijk. Lukt het jou om nu naar je huidige situatie te kijken en die te omarmen zoals ze is? Kijk er met zachte ogen naar en laat je oordelen vallen. Oh, en ook die van anderen, die je je misschien in stilte hebt aangetrokken. Diep in je hart. En nu je toch bezig bent: ook de nare mening waarvan je dénkt dat anderen die hebben (dit zijn feitelijk je eigen oordelen). Reverse: Wat voor iets aardigs kun je nu tegen jezelf zeggen over je huidige situatie?

3. Je zelfbeeld bepaalt wie er naar je toe komt

Jarenlang dacht ik dat ik ‘te anders’ (en te raar) was om iemand te vinden die daarbij matchte. Resultaat: ik trok vaak mannen aan die dat inderdaad vonden. Soms was mijn interesse in meditatie en spiritualiteit een dikke no-no. Dan weer waren het mijn kracht en zelfstandigheid. Maar het lag aan mij: omdat ík een negatief idee had en daarmee verkeerd focuste. Welke overtuigingen heb jij over jezelf die niet effectief zijn, en naar welke nieuwe gedachten/overtuigingen ga je ze vandaag nog ombuigen? Schrijf ze op als dat helpt. Het is vrij aannemelijk dat het in het begin moeilijk is om direct het tegenovergestelde van je oude overtuiging te geloven. Kies dan voor een gedachte die neutraler is, en die je daardoor makkelijker gelooft. Voorbeeld: ‘Iedereen is uniek, maar er is altijd iemand die bij me past.’ Dit soort gedachten slaan een brug vanaf ‘het eiland Onmogelijk’, naar het vasteland, waar de mogelijkheden weer volop aanwezig zijn. 

4. Maak een ‘wish list’

Weet jij eigenlijk met wat voor iemand je ‘t liefste je leven zou delen? Grote kans dat je het nog scherper in beeld kunt brengen. Neem pen en papier, zorg dat je niet gestoord wordt en begin… Houd vooral niet in. Maak een lijst met dingen die je enorm zou waarderen in je partner. Wees zo compleet en eerlijk mogelijk, en neem dan de tijd om te voelen hoe die persoon is. En hoe het voelt als die persoon in je leven is. Spreek dan in stilte uit naar jezelf: ‘Vanaf nu gun ik mezelf iemand aan mijn zijde die goed voor me is.’ Hoe voelt dat?

En dan.. schrik niet: laat de lijst vervolgens weer helemaal los. Ga dus niet de mensen die je ontmoet langs jouw nieuw neergepende ‘meetlat’ leggen. Leg de lijst (het is geen meetlat) ergens neer en vergeet hem. Je hebt nu helder op het vizier wat jij belangrijk vindt en daar ging ‘t om. En dan…

5. Wees je eigen droompartner; relatie met jezelf

Word per direct (lees: nu!) je eigen droompartner. Huh, pardon? Ja, echt. Behandel jezelf zoals je door je droompartner behandeld zou willen worden. Heb die relatie die je wilt met jezelf. Leef je in: wat vind je belangrijk in een relatie? Dat hij/zij lief voor je is? Wees dat voor jezelf. Bedenk heel concreet hoe je dat het liefste ziet. Als je erg blij wordt van cadeautjes krijgen, koop ze dan af en toe. Houd je van complimenten? Geef ze aan jezelf, en aan anderen. Houd je van krachtige mensen die hun passie leven? Ga zelf in je kracht staan en leef je passies.

Dit vergt lef: ‘Want wat als ik dan nog aparter lijk? Moet ik niet wat algemener overkomen, mijn kansen spreiden? Help, met mijn kop boven het maaiveld!’ Nee. Leef juist helemaal wie je bent, wie je écht bent. Verstop je niet langer, maar kom er vierkant voor uit. Houd je niet klein. De mensen met oordelen vallen vanzelf af, omdat ze absoluut niet bij je passen. Maar als je je verstopt, worden de verschillen minder snel duidelijk. Zonde van je tijd. En als jij in je kracht staat, val je op bij allen die ook in hun kracht staan. En hen vond je zo aantrekkelijk – toch?

6. Hou steeds meer van jezelf

Denk nu aan iemand die je aantrekkelijk vindt. Is dat héél toevallig iemand die duidelijk lief en goed is voor zichzelf? Die zich het beste gunt? Nou, niet toevallig dan dat je diegene aantrekkelijk vindt. Mensen die van zichzelf houden zijn prettig om in je buurt te hebben. Natuurlijk kun jij dit ook (leren). En hoe fijn is het als mensen jou ook aantrekkelijk vinden? Leer zó van jezelf te houden, dat je daardoor iemand aantrekt die ook veel van zichzelf houdt. Dat geeft gezonde, mooie en duurzame relaties, waarin je niet op elkaar leunt. Je hebt de ander niet nodig voor je goede gevoel en zelfvertrouwen. Zolang je nog onvoldoende van jezelf houdt, trek je mensen aan die dit ook niet doen. Wat zou jij vanaf nu kunnen doen om nog meer van jezelf te houden? Meer tips hierover vind je hier

7. Bekijk kritisch je eigen verwachtingspatroon

Bekijk vervolgens nog eens eerlijk wat je in de praktijk van je partner verlangt. Zijn die dingen realistisch? Is jouw antwoord: ‘Dat hij/zij me gelukkig maakt’, weet dan: datgaat niet gebeuren. Natuurlijk zal hij/zij bijdragen aan je geluk, maar het ware geluk vind je in jezelf. In het leven leiden dat echt bij je past. Door, zoals gezegd, in het nu te leven en in je eigen, unieke kracht. Door verantwoordelijkheid te nemen voor je gelukkig zijn. Als je dit nog moeilijk vindt, oefen dan met de droompartner-tip, zodat je steeds meer in je eigen kracht komt en van jezelf leert houden.

Daarnaast is het goed te weten dat ook de partner die heel goed bij je past, altijd een spiegel voor je zal zijn. Durf jij naar jezelf te kijken als hij of zij er eenmaal is? Want confrontaties met jezelf (via diegene) krijg je sowieso. 

8. Heb vertrouwen dat het gaat zoals het moet gaan

Weet tot slot dat het gaat zoals het moet gaan. Er is geen ‘verkeerd’. Misschien kost het wat tijd, misschien ga je net als ik eerst een paar keer onderuit. Vertrouw erop dat het bestaan je brengt wat je nodig hebt. Dat zijn in het begin misschien relaties die niet helemaal bij je passen. Maar daarvan kun je leren. Bijvoorbeeld wat je belangrijk vindt en wat er wél bij je past. Mede door je oude relaties kon je zo makkelijk je wish list maken! Maar je leert er ook van hoe je bepaalde (moeilijke) situaties voortaan beter aanpakt. Zo word je zelf ook een steeds fijner mens om bij te zijn. Voor jezelf, je toekomstige partner en je omgeving.

9. Zie de winst van het verleden

Ik ben mijn exen – inmiddels (haha)! – dankbaar voor de lessen die ik met en van ze leerde. Mijn huidige lief (die heel erg bij me past, my god, meer dan ik ooit voor mogelijk had gehouden) waardeer ik veel meer dan ik had gekund zonder die eerdere ervaringen. En misschien was ik zonder die exen nu niet klaar geweest om met deze schat samen te zijn. <3

Succes & geluk gewenst

Heel veel geluk gewenst, ook in de relatie met jezelf’, waar het begint. En is die van droomkwaliteit, dan is de kans groot dat er iemand langskomt die hierbij past, waarmee je een mooie relatie op kunt bouwen. 

Wil je reageren op dit artikel? Ben benieuwd wat je denkt! Reageren kan via social media, onderaan de pagina. Wil je het bericht delen? Dank je wel alvast.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.