Ik had mijn hoop gevestigd op vrouwen. Specifieker, op wat meer vrouwelijkheid aan de top. Dat maakt de wereld, vind ik, een beetje mooier. Maar als ze al aan de top komen, dan is dat meestal als vent!

Met vrouwelijkheid bedoel ik niet: korte rokjes en hoge hakken. Dat is ook mooi en die blijven vrouwen heus wel dragen, ook als ze carrière maken. Maar dat is niet het probleem. Ik doel op eigenschappen die iedereen als vrouwelijk bestempelt zoals zorgzaamheid, aandacht, samenwerking. Dat soort dingen. Waarom dat per se vrouwelijk is, is me nog steeds een raadsel. Ik ken namelijk genoeg zorgzame mannen om mij heen. Feit is wel dat als je carrière wilt maken, je je beter van je mannelijke kant kunt laten zien.

Mannelijk gedrag goed voor je carrière

Gedreven zijn, succes op je eigen conto schrijven en vooral niet zeuren en zorgen. Hoogleraar sociale- en organisatiepsychologie Belle Derks bevestigt in NRC-next dat mannelijk gedrag goed is voor je carrière. Zij doet onderzoek naar queen bee-gedrag. Queen Bees zijn vrouwen die het gemaakt hebben op de werkvloer. Zich gedragen als een man helpt hen. Als je echt wilt bewijzen dat je een vent bent op de werkvloer, dan zet je je af tegen andere vrouwen. Die andere vrouwen, dat zijn mutsen, zijn te gevoelig, die zeuren te veel. Jij bent anders, one of the boys. Derks concludeert dan ook dat deze vrouwen het pad niet effenen voor andere vrouwen. Ze herkennen zichzelf niet in de carrièrevrouwen. Of moet ik zeggen dat ze het pad niet effenen voor meer vrouwelijkheid op de werkvloer?

En dat glazen plafond dan?

Meer vrouwen in selectiecommissies helpt niet om meer vrouwen benoemd te krijgen in hoge functies. Logisch, een vrouw is geen vent. Voor topposities willen mannen én vrouwen mensen die barsten van de mannelijke eigenschappen. Bewijzen dat je daar genoeg van hebt, is voor vrouwen een stuk lastiger dan voor mannen. Volgens de vrouwelijke hoofdredacteur van Quote bestaat het glazen plafond niet voor vrouwen met ballen. Dat glazen plafond maken wij vrouwen zelf met ons gemiep. Om het glazen plafond weg te halen heb je geen voorkeursbeleid en quota nodig. Vrouw, doe als een man.

Man, doe eens als een vrouw

Maar als vrouwen zich net zo gedragen als mannen, en als mannen hun vrouwelijke eigenschappen verborgen blijven houden, dan blijft het een kleurloze boel daar aan de top. Dus mannen als het je echt menens is om meer vrouwen op hoge functies te krijgen, laat je dan eens van je vrouwelijke kant zien. Gun een ander ook een deel van het succes, neem eens een bloemetje mee voor een jarige collega en neem een ochtend verlof op, omdat je kind naar de dokter moet. Als je bang bent het bedrijf ten gronde te richten met zoveel vrouwelijk vertoon: dat kan nog best eens meevallen. Uit Amerikaans onderzoek bleek al eerder dat vrouwen een groep veel beter laten presteren.

Zowel mannen als vrouwen dragen met al hun goede, mannelijke of vrouwelijke, eigenschappen bij aan succes. Het zou toch mooi zijn dat we ophouden met eigenschappen vrouwelijk of mannelijk te noemen en ze gewoon als menselijk én waardevol te zien.

 

2 reacties

 1. alie

  blijft nog de vraag waarom we een positie in een dergelijke omgeving waarderen als succes. Daar ligt mijn ambitie helemaal niet.

  Beantwoorden
 2. Esther Krista Bos
  Esther Krista Bos

  Dat is een goed punt. Ik ben het met je eens dat je op veel verschillende manieren succesvol kunt zijn. Ambities gaan wat mij betreft ook veel verder dan een toppositie bereiken. Maar als je dat als vrouw wel wilt, dan lukt dat nu beter als je over “mannelijke” eigenschappen bezit. Terwijl “vrouwelijke” eigenschappen net zo waardevol en nuttig zijn, ook in de top van organisaties.

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.