Ieder jaar in december en januari is het de standaardvraag: “En, wat zijn jouw goede voornemens?” En o wee als je niks te melden hebt. Dan word je toch raar aangekeken. Maar waarom nou eigenlijk?

Stoppen met roken, afvallen, meer tijd besteden aan je partner, familie en vrienden én meer sporten. Al jaren staan deze goede voornemens in de top 5. En uiteindelijk zullen die stuk voor stuk sneuvelen. Eén sigaretje op een feestje kan toch geen kwaad. Eén handje nootjes is toch gezond (maar dus niet die hele zak!). De orde van de dag van werk en huishouden neemt na de feestdagen al snel weer de overhand, met propvolle agenda’s als gevolg. En op de sportschool is het standaard in januari onwijs druk. Kan je niet tegen die drukte? Kom dan in februari maar terug. Ik kan je op een briefje meegeven dat het dan een stuk rustiger is.

Waarom 1 januari?

Dat je met jezelf goede voornemens wilt afspreken, dat kan ik nog enigszins snappen. Maar ik vroeg me wel af waarom dat persé op 1 januari moet. Je kan toch ook op 16 maart stoppen met roken of op 22 augustus beginnen met sporten?

De voornaamste reden is dat het zo lekker overzichtelijk en duidelijk is. Het oude jaar ligt achter ons, het nieuwe jaar is weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Slechte gewoonten gaan samen met het vuurwerk de lucht in, zodat je met een schone lei kunt beginnen. En stiekem denk ik ook dat het voor veel mensen nog een excuus is om zich helemaal vol te eten en flessen champagne leeg te drinken in de december feestmaand, ‘omdat het nu nog mag’. Maar dat is misschien mijn slechte gedachte.

Blue Monday

Nu januari weer is begonnen, staat Blue Monday je alweer op te wachten. Oftewel, de meest deprimerende dag van het jaar. Het is de maandag van de laatste volle week van januari. Dit jaar op 25 januari. De meeste goede voornemens zijn inmiddels van de baan, de feestdagen zijn alweer lang achter de rug en de zomervakantie is nog ver weg. Voor veel mensen redenen genoeg om een deprimaandag in te lassen.

Voor ons zuiderlingen is het dus maar goed dat de carnaval zo vroeg valt dit jaar. In het eerste weekend van februari barst het feest van de leut weer los. En aangezien vier dagen voor meeste Brabanders en Limburgers niet genoeg is, begint het feest vaak al zo’n drie weken van te voren. Dus dan zit je op Blue Monday gewoon met een kater op het werk. Of is dat ook weer deprimerend?

Genieten met een hoofdletter G

In de laatste week van 2015 had een vriendin van mij een bericht op Facebook geplaatst als weerwoord tegen de goede voornemens. Ja, ze had er wel één: meer genieten! En daar ben ik het roerend mee eens! We zijn veel teveel bezig met hoe een ander naar ons kijkt. Nooit zijn we tevreden en het gras bij de buurman is altijd net even wat groener. Meestal moet er wat ergs gebeuren voordat we tot dit inzicht komen. En dat geldt ook voor mij hoor.

Ook ík maakte elk jaar goede voornemens die vervolgens weer keihard sneuvelden. Totdat ik ziek werd. Voor 1 januari 2011 had ik maar één goed voornemen: de kanker definitief verslaan. Gelukkig is dat gelukt! Vanaf 2012 heb ik me dan ook voorgenomen om voortaan maar één goed voornemen te hebben en dat is Genieten. Ja, met een hoofdletter ‘G’.

Genieten van mijn man, familie en vrienden.
Genieten van het feit dat ik elke dag mag schrijven.
Genieten van een wandeling in de zon.
Genieten van het leven in goede gezondheid.

En dat wens ik iedereen van harte toe!

Ik ben benieuwd hoe jij denkt over het maken van goede voornemens. Heb jij ze tóch weer gemaakt dit jaar? En hoe zorg je er dan voor dat je ze ook kunt waarmaken?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.