Leeftijd; de tijd die je tot nu toe geleefd hebt. Ik vind het een bijzonder gegeven. Deze week word ik weer een jaar ouder en mag ik er dus een extra jaar bijschrijven.

Maar of dit nou zo’n bijzondere prestatie is? Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij dat ik in goede gezondheid weer een verjaardag gehaald heb. Ik heb er alleen niet iets bijzonders voor hoeven doen. Desondanks intrigeert het gegeven van leeftijd mij en wat dit betekent voor jezelf en je omgeving.

Jonger geschat

Tot een jaar of 25 vond ik het altijd zwaar irritant als ik jonger werd geschat. Mocht ik eindelijk legaal de kroeg of club in, moest ik me nog identificeren. Tegenwoordig vind ik het minder vervelend, maar ik vraag me wel af hoe het komt dat ik standaard zo’n 6 à 7 jaar jonger word geschat.

Het zou kunnen dat het aan mijn figuur ligt. Zolang ik mij kan herinneren ben ik een dunne plank geweest. Hierdoor heb ik een beetje een kinderlijk figuur. Daar komt bij dat ik graag spijkerbroeken en shirtjes draag. Hoewel ik daar voor mijn werk vaak wel een jasje of vestje overheen draag, zal je mij niet vaak in bijvoorbeeld een kokerrok of chique blouse zien. Ook mijn haar heb ik meestal in een staart of knotje. Dit kan ik eenvoudig aanpassen door mijn haar vaker los te dragen en mijn kledingstijl aan te passen. Voor mij weegt het echter zwaarder dat ik me goed voel bij wat ik draag, dan dat ik me ‘ouder’ kleed.

Een ander aandachtspuntje is mijn houding. Ik ben namelijk erg goed in zelfspot. Maar als je jezelf niet serieus neemt, waarom zouden anderen dat dan wel doen? Dit hangt natuurlijk samen met zelfvertrouwen. Een paar jaar geleden zag ik deze TED Talk van sociaal psycholoog Amy Cuddy en op momenten dat mijn zelfvertrouwen wel een boost kan gebruiken – en ik liever niet jonger geschat wil worden – probeer ik mijzelf er aan te herinneren om op mijn lichaamshouding te letten. De theorie van Cuddy gaat uit van het principe ‘Fake it until you become it’ ofwel: als je een krachtige lichaamshouding aanneemt, dan volgt dat zelfvertrouwen vanzelf.

Leeftijdsverschil

Een ander punt wat mij bezig houdt op het gebied van leeftijd, is leeftijdsverschil in vriendschappen en relaties. Mijn jongere zus en ik schelen drieënhalf jaar. Als puber is dat een wereld van verschil, maar als je de dertig bent gepasseerd dan merk je dat leeftijdsverschil nog amper op. Zo is een relatie tussen een twintigjarige en een vijftienjarige nog strafbaar, maar als je een paar jaar ouder bent dan kijkt niemand meer raar op. Een goede vriendin van mij is bijna 16 jaar ouder en toch valt dat leeftijdsverschil mij nooit op. Toch stelt Quest dat vriendschappen met meer dan 5 jaar leeftijdsverschil nauwelijks voorkomen. Volgens Quest zijn vrienden grotendeels klonen van onszelf. Ik kan mij hier niet in vinden, maar misschien ben ik een uitzondering? Ik zou het ontzettend saai vinden als mijn vrienden precies hetzelfde zijn als ikzelf. Wel denk ik dat het belangrijk is dat je in een relatie een gemeenschappelijke basis hebt. Dit hoeft echter niet per se leeftijd te zijn. Dit kan een gedeelde liefde voor dieren zijn, een interesse in oude auto’s of bijvoorbeeld een passie voor koken.

De ideale leeftijd

De ideale leeftijd schijnt begin dertig te zijn. Je bent op deze leeftijd onafhankelijk en volwassen genoeg om je eigen keuzes te maken op het gebied van werk en leven, maar je hebt daarnaast nog de tijd om te dromen over de toekomst en te groeien als persoon. Bovendien ben je fysiek vaak nog sterk en heb je nog geen last van lichamelijke ongemakken.

Er zijn echter ook uitzonderingen. Voor topsporters of modellen ligt dit anders. Topsporters schijnen op hun 26ste de meeste kans te hebben op een olympische medaille. En ook modellen beginnen hun carrière vaak al op piepjonge leeftijd en pieken rond hun 25ste. Droom je er echter van om een succesvol zakenvrouw te worden, dan kan je het beste wachten tot na je 40ste om te starten met een eigen bedrijf. Volgens de Engelse krant The Guardian is veertig de ideale leeftijd om een bedrijf te starten omdat veertigers voldoende relevante werkervaring hebben, beschikken over genoeg financiële middelen en een groot professioneel netwerk.

En ik? Ik blaas binnenkort 33 kaarsjes uit en voel me daar eigenlijk wel prima bij. Of ik de ideale leeftijd al bereikt heb weet ik niet, maar stiekem hoop ik toch dat The best is yet to come.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.