In eerdere blogs, zoals bijvoorbeeld over de trouwringen, heb ik al eens verteld dat vriendlief en ik allebei een ander geloof hebben. En volgens een oud gezegde levert dat veel problemen op..  

Ik ben van huis uit rooms-katholiek en mijn aanstaande heeft een gereformeerde opvoeding genoten. Tot op heden hebben we daar, op een aantal vlammende discussies na, nooit problemen mee gehad. Maar nu we bezig zijn met het plannen van ons kerkelijk huwelijk ontdekken we steeds meer verschillen.

Heilig of niet heilig?

We trouwen in de Katholieke Kerk in ons dorp. Voor mij stond de plek van ons kerkelijk huwelijk vast aangezien ik daar de mis nog steeds bezoek. Ik heb aan vriendlief de keuze gelaten of hij naast de pastoor ook een dominee wilde, maar daar had hij geen behoefte aan. Dat dilemma was dus snel beslecht.

Maar toen kwam het maken van de mis. Welke geloofsbelijdenis kies je? Kan het Onze Vader met bijbehorende Wees Gegroet wel? En hoe kies je de juiste muziek uit? Bij de eerste vraag struikelden we al. In ‘mijn’ geloofsbelijdenis wordt namelijk gesproken over de Heilige Maagd Maria, terwijl vriendlief altijd is bijgebracht dat er geen heiligen zijn, op de Heilige Geest na. Ook vraag 3 leverde dilemma’s op. Zo zijn ze bij mijn vriend in de kerk geen swingende muziek gewend, terwijl er bij ons regelmatig een Antilliaans gospelkoor op het altaar staat.

Jouw bruiloft, mijn bruiloft, hun bruiloft?

Daarnaast heb je niet alleen te maken met elkaar, maar ook met wederzijdse familie. Beide ouders zijn erg actief in de kerk en alhoewel ze allemaal (erg) ruimdenkend zijn, houden ze natuurlijk graag vast aan de pijlers van hun geloof. Ik wil voorkomen dat iemand zich tegen het hoofd gestoten voelt door een bepaalde keuze die wij maken.

Maar in mijn blog over ‘onze bruiloft’ riep ik ook weer heel hard dat we vanaf nu onze eigen beslissingen gaan maken en geen rekening meer houden met anderen. In dit geval ligt het echter weer wat gevoeliger.

En dit is pas het begin!

En weet je wat nu het erge is? Bovenstaande ‘ellende’ is alleen op de dag zelf! De echte problemen treden volgens het gezegde pas op in het huwelijk zelf. Wat staat me nog te wachten?!

Als jij nu ook bij jezelf denkt dat het om dezelfde God gaat en dat het dan eigenlijk niet uitmaakt, dan zitten we in ieder geval op 1 lijn. Maar het ligt klaarblijkelijk toch allemaal erg gevoelig.

Ik ben heel erg benieuwd of jij er ook mee te maken hebt gehad? Hoe heb jij dit opgelost en wat is jouw ervaring met ‘die duivel in het midden’?

6 reacties

 1. Annemarie

  Hoi Gabriella,

  Ik slaap al 20 jaar naast een ander geloof en ik heb nog nooit een duiveltje gezien! Mijn man is Rooms-katholiek opgevoed, ik protestants-christelijk. Het dorp waar wij (vlakbij) wonen, is een RK-dorp, met een RK-kerk en een RK-school. Toen wij trouwden, was alleen mijn oma boos: zij mocht vroeger nooit met de RK-jongens daten van haar vader, ik mocht er zelfs mee trouwen. Maar ze kwam wel en ze had een prachtige dag. Onze jongens hebben op de RK-school gezeten, maar daar gaat het halve dorp naar toe (er is ook nog een OBS). Verder hebben ze communie gedaan. Dat kwam meer van mij uit dan vanuit mijn man: ik wilde toch dat ze een bepaalde basis meekregen. Ze doen er nu niets meer mee, wij trouwens ook niet. Mijn vader wilde aanvankelijk niet naar de 1e communie van mijn oudste komen. Ik heb toen gezegd dat ik dat stom vond en dat hij het verder lekker zelf moest uitzoeken, althans iets van die strekking. Hij is natuurlijk wel gekomen en heeft genoten van de dienst en kinderen. Mijn schoonouders heb ik er nooit over gehoord, maar die zijn van een ‘niet-praten’ generatie. Ik zie dus in ons gezin geen problemen, maar dat komt misschien ook omdat het geloof niet zo’n belangrijke rol speelt. Jullie kunnen het beste jullie eigen plan trekken. En gaat om jullie en je toekomstige gezin. Niet om wat anderen vinden. Wat dat betreft veroorzaakt geloof al genoeg ellende in de wereld.

  Beantwoorden
 2. sannewu

  Succes Gabriella, mooie uitdaging lijkt het me om er een mooie dag van te maken. Vooral voor jullie zelf ;-))

  Beantwoorden
 3. hans zwiers

  Wij zij al dertig jaar niet getrouwd en hangen evenmin iets aan. Onze vrijheid is ons lief en dat bevalt prima. Daar kan geen duiveltje iets aan veranderen. Wie geen problemen schept heeft er ook geen last van. Ik wens je een in alle opzichten gelukkig leven.

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.