De ellende van het geregel is begonnen. Alle leuke dingen zijn afgevinkt en de irritante onderwerpen kan ik, met nog maar 4,5 maand op de teller, niet langer voor me uitschuiven. Ik voel de bridezilla in me naar boven komen. 

Van het passen van mijn bruidsjurk werd ik zielsgelukkig en ook je trouwkaart voor het eerst in je handen hebben is fantastisch, maar je complete vrije middag kwijt zijn aan het opzoeken van alle adressen bezorgde me vrij weinig euforie.

Ze-ven-hon-derd euro!!

En datzelfde ervaar ik ook precies bij het vinden van een dj. Ik heb er nu al zoveel voorbij zien komen dat ik me voel als spontaan in de knoop geraakte oordopjes: het einde is zoek. Waar beoordeel ik nu in hemelsnaam dj’s op als pakweg 95% geen enkel filmpje op zijn website heeft staan? Hartstikke leuk dat ze (vaak met weinig, erg weinig taalgevoel) schrijven dat ze ieder feestje tot een groot succes kunnen maken, maar dat zegt natuurlijk niet veel.

Toch moest ik een keer mijn stoute schoenen aantrekken en een offerte opvragen. Zelf achter de draaitafels kruipen lijkt me geen fijne optie en die dj meldt zich vast niet vanzelf. De eerste prijsopgave die ik ontving, heb ik geopend en daarna met open mond weer heel snel weg geklikt. € 700,- om 4 uur plaatjes te draaien. Zevenhonderd euro! Voor het eerst twijfelde ik of ik mijn carrière toch niet wéér om moest gooien.

Water bij welke wijn?

Zo hoog als deze eerste offerte heb ik ze niet meer ontvangen, maar ik ben wel tot de conclusie gekomen dat dj’s niet voor een glaasje limonade en een aai over de bol komen draaien. Nu hoeft dat natuurlijk ook niet. Als jij ergens goed in bent, dan moet je daar ook zeker naar betaald worden. Maar de bedragen die genoemd werden, vielen wel even koud op mijn dak.

Gelukkig lijkt het erop dat ik er nu een gevonden heb. Geen idee of hij goed kan draaien, maar als ik op zijn (in ieder geval foutloze) overtuigende enthousiasme af moet gaan, ben ik best positief gestemd. Ik was het niet eens met zijn offerte, maar na een flink potje onderhandelen (lees: de offerte afgewezen en toen een nieuw bod ontvangen) kwamen we tot een mooi bedrag. Hij eindigde echter met de zin: ‘we doen nu allebei een beetje water bij de wijn’. Wat me dan ook weer zorgen baarde. Betekent dit dan dat ik straks een dove dj heb of een die alleen maar Schlager-muziek draait? En over welke wijn heeft die man het? Ik drink al anderhalve maand niet meer om te voorkomen dat ik uit mijn jurk groei!

Ik laat het nog even bezinken, maar eens moet de knoop doorgehakt worden. En dan heel hard hopen dat hij meer ritmegevoel heeft dan John de Wolf en een betere muzieksmaak dan Frans Bauer.

3 reacties

 1. Gilbert

  Hallo Gabrielle, leuk artikel.

  Ik moest er wel een beetje om lachen. Ik val ook in de categorie DJ’s van € 700,- Ik herkende een hoop in artikel, daarom vind het leuk om hier eens op te reageren, en ik zal porberen dit in foutloos Nederlands te doen, dit staat inderdaad wel zo netjes.

  Je hebt gelijk ook ik heb geen filmpjes op mijn website staan. Helaas heb je als DJ niet de tijd om tijdens het feest door de zaal te rennen met een videocamera. Dus ook ik heb op mijn website alleen de reacties en foto’s ik van de bruidsparen ontvang als bedankje.

  Uiteraard doe ik dit omdat ik het vreselijk leuk vind om de dansvloer vol te krijgen, en de mensen te vemaken met verrassende overgangen in muziekgenres en de best mogelijk muziek.

  In de hoop dat jouw dj al je verwachting waar maakt. Ik wens je een fantastische huwelijksdag en een geweldige feestavond. Laat ik daaraan toevoegen dat een ieder aan zijn eigen budget moet denken, en dat elke DJ zijn eigen tarieven kan vragen.

  Ik heb het nog even voor op een rijtje gezet wat ik allemaal meebrengen, om zon belangrijke feestavond te verzorgen. Ik heb de bedragen gemakshalve afgerond zodat het niet al te moeilijk rekenen is. Wat heb ik geinvesteerd hierin?

  DJ apparatuur € 5000,-
  Iemand die professioneel met z’n vak bezig is gebruikt natuurlijk goed gereedschap om zo een goed mogelijke feestavond neer te zetten.

  DJ meubel € 1600,-
  Je wilt natuurlijk goed voor de dag komen op een feest. Alle dj appratuur, versterkers en lichtcomputer op een tafel zetten met een kleedje erover staat ook niet heel chique in een exclusieve trouwlocatie. Of vind jij dat niet belangrijk?

  Geluidsinstallatie € 8000,-
  Hier heb ik niet gelijk het duurste gekocht hoor, maar wel een merk van duitste degelijkheid. Die het nog nooit heeft laten afweten. Ik denk niet dat jij het leuk vind als gedurende de avond het geluid steeds uitvalt omdat de apparatuur wat minder is.

  Verlichting € 1000,-
  Een beetje goede LED verlichting die voldoende licht geeft om jullie feestzaal ook echt feestelijk uit te lichten is natuurlijk een ander investering dan een paar gekleurd bolletjes priklicht. Aan jou de keuze? Een lichtcomputer om de verlichting te bedienen is natuurlijk ook wel handig, of heb je liever dat de verlichting de gehele avond staat te kipperen.

  De muziekcollectie.
  In de tijd van de CD’s was dit elke maand een behoorlijke investering. Je wilt natuurlijk niet steeds de muziek uit de jaren 80 laten horen omdat je geen geld hebt om de nieuwste hits aan te schaffen, Tegenwoordig koop ik de muziek op Itunes dat scheelt, want ik koop alleen de muziek die echt geschikt is voor een bruiloft. En nee illegaal downloaden doe ik niet, de kwaliteit is niet echt goed en je wilt niet een naheffing krijgen van de Buma als DJ

  Een bestelbus € 36,000
  Ik kan natuurlijk in een 2de handsje gaan rijden, maar ik ben er liever zeker van dat ik niet voor het begin van de avond al jouw ceremoniemeester moet bellen om te melden dat ik op de ANWB sta te wachten, en niet weet hoe laat het feest kan beginnen.

  Oh ja dan noem nog het bedrijfspand, waar alle apparatuur veilig staat opgeslagen. Alles in de bestelbus laten staan, dekt de verzekering niet wan er worden nogal veel bestelbusjes opengebroken. Wat denk je van alle overige kosten: Verzekering, wegenbelasting, alarm, brandstof, en vele ander zaken die ik hier niet eens wil benoemen.

  Begint het je al te duizelen van welke kosten er allemaal al gemaakt zijn te draaien op jullie feest? Van de € 700,- mag ik eerst 21% aan onze belastingdienst afdragen. Van het overige deel, verdien ik mijn investering terug, houd ik alle apparatuur in topconditie en geeft ik de garantie op en goed feest.

  En de 4 uur draaien..tel daar nog even de reistijd (en tijd in file), de op- en afbouw tijd bij op. Alles bij elkaar is het gewoon een hele werkdag op dagen en tijden dat de meeste mensen liever vrij.

  Ik klaag niet, ik vind het veel te leuk om doen en draai nog elk weekend!

  Nogmaals een hele mooie dag toegewenst en een geweldig feest.

  Beantwoorden
  • Gabriella van Rosmalen
   Gabriella van Rosmalen

   Hoi Gilbert,

   Bedankt voor je uitgebreide, leuke en bovenal stevig onderbouwde reactie! Dat is nog eens een kijkje in het leven van een dj.

   En eigenlijk heb ik er ook helemaal niets tegenin te brengen. Buiten het feit dat iedere ‘bruidloftdienstverlener’ (ik scheer ze voor het gemak even over een kam) dit aandraagt als argument en een bruiloft op deze manier eigenlijk niet meer te betalen is. De mevrouw van de bloemen die aangeeft dat je niet wil dat ze halverwege de dag gaan hangen, de cateraar die je erop wijst dat niemand honger mag hebben door te kleine porties en in dit geval de dj die aangeeft dat het niet tof is als hij te laat op je feest zou verschijnen.

   Ik ben het er helemaal mee eens dat je veel hebt geïnvesteerd en dat je goede kwaliteit ook goed moet betalen, maar het moet voor de bruid en bruidegom natuurlijk wel leuk blijven.

   Groeten,

   Gabriëlla

   Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.