You’re wishin’ too much, baby. You gotta stop wearing your wishbone where your backbone oughtta be.” ― Elizabeth Gilbert, ‘Eat, Pray, Love

Ik zit middenin een Elizabeth Gilbert-fase. Een fase waarin ik alles verslind wat zij schrijft (Eat), waarin ik bid dat ik ooit ook zulke boeken schrijf (Pray) en waarin ik hou van iedere herkenning die ik vind in haar woorden (Love). Elizabeth geeft betekenis aan haar leven door te schrijven over wat ze beleeft. Sterker nog, ze begrijpt zichzelf beter wanneer ze haar gedachten opschrijft. Dat is hoe zij de reden van haar schrijven zelf verwoordt (in ‘Big Magic’), en voor mij – als aspirant auteur – een herkenningspunt om op voort te borduren.

Creatief leven

Ik ben nu halverwege Elizabeth’s meest recente boek, ‘Big Magic: Creative Living Beyond Fear, waarin zij pleit voor de uiting van creativiteit in ieders leven. Of het nu gaat om een potje punniken of het overschilderen van de Sixtijnse Kapel, volgens Elizabeth heeft iedereen een portie creativiteit in zich. Daar aan durven toegeven, noemt zij creatief leven – met uitschieters tot Grote Magie. Anyhow, al genietend van iedere pagina, werd ik van m’n stuk gebracht door één in het bijzonder. Opeens, op pagina 98, stond er dit:

Oh, and here’s another thing: You are not required to save the world with your creativity. Your art not only doesn’t have to be original, in other words; it also doesn’t have to be important. For example: Whenever anybody tells me they want to write a book in order to help other people, I always think, Oh, please don’t.”

Sorry, maar mensen helpen is zeg maar echt mijn ding. Ik deel mijn ellende, pardon verhalen, in blogs zodat andere mensen er iets aan hebben. Zodat ik er anderen mogelijk mee kan helpen. En mijn heldin-van-dit-moment reageert met een “Oh, please don’t”?

Volhouden

Toch kan ik me ook wel in Elizabeth’s verdere uitleg vinden. Wat zij duidelijk maakt is dat het in eerste instantie belangrijk is dat je er zélf plezier in hebt. In dat schrijven, in dat creëren, in wat het ook is dat je doet met je leven. Op die manier maakt de rest van de wereld de meeste kans om er iets van te leren. Op die manier hou je het ook vol. Want dat is zeker het tweede punt van Elizabeth: houd vol, houd moed, houd stand. Creativiteit zit in ieder mens (jawel!), maar er iets mee durven én blijven doen…da’s een ander verhaal. Dat vergt een eindeloos doorzettingsvermogen, of je nu succes boekt met je creativiteit (hoe overtref je jezelf?) of niet (heb je succes nodig om creatief te zijn?).

De rode draad

Overigens is de rode draad in Elizabeth haar schrijven niet nieuw voor mij. Ik herken het ook in het gedachtegoed dat bijvoorbeeld Brené Brown en Tara Mohr uitdragen. Mocht je nog niet zo bekend zijn met deze dames: Brené’s stopwoordje is vulnerability (van haar bekende TED talk!) en Tara Mohr roept in haar boek vrouwen op om zich niet klein te houden en te onderzoeken wat hun eigen stem is. De focus mag dan verschillend zijn, van Brené’s ‘kwetsbaarheid’, het vinden van ‘je eigen stem’ bij Tara tot Elizabeth’s nadruk op het ‘creatieve leven’, de onderliggende boodschap is naar mijn idee dezelfde. Ga ergens voor staan. Neem een standpunt in, leef je leven vanuit dat standpunt en laat je daarin door niemand van de wijs brengen.

Authenticiteit

Mijn standpunt is authenticiteit. Jezelf beter leren kennen en van daaruit oprechter en duidelijker je stem laten horen. Ik geef dan ook graag toe dat ik Elizabeth Gilbert even nodig had voor dit blog. Zowel haar boeken ter inspiratie als de backbone, om net zolang achter mijn laptop te blijven zitten totdat dit stuk er stond. Anders was ik maar blijven wensen dat ik een blog geschreven had.

Hoe zit het bij jou? Heb jij iemand die je inspireert? Of ben je juist druk bezig je eigen (stand)punt in te nemen en daarmee anderen te inspireren?

3 reacties

  1. VAN DICHTBIJ

    Pauline, deze ochtend inspireer jíj mij 🙂
    Je geeft mij met dit artikel precies het goede duwtje om door te lopen waar ik stond te dralen, mn gewicht van been op been te verplaatsen maar in ieder geval stil te staan, precies vanuit dat punt: waar dafuq doe ik het voor..? Nu weet ik het weer: mezelf. Veel mensen vertellen het, maar ik had deze context mss even nodig. tnx!

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.