Als je dacht dat je tijdens het diner kan zitten waar je wil, heb je het mis. Het handboek met regels voor de tafelschikking is namelijk nog dikker dan de Grondwet. 

Natuurlijk kán je wel gaan zitten op het plekje dat jou aanstaat, maar de kans is groot dat je dan net op de plek zit van de broer van de vriend van de verre neef van de achterbuurvrouw. Die hoort namelijk volgens de traditie op zeven en driekwart stappen van de bruidegom te zitten.

Je merkt waarschijnlijk al dat ik redelijk recalcitrant word van al die regeltjes. Het is ook om gek van te worden. Bij ieder nieuw onderdeel (deze week dus de tafelschikking) dat ik wil aanpakken, ontdek ik tradities waar rekening mee moet worden gehouden.

Hoe heurt het eigenlijk?

Laten we makkelijk beginnen: vriendlief (tegen die tijd manlief) en ik zitten in het midden van de tafel. Lekker makkelijk, heerlijk overzichtelijk, maar wel rot als het gaat om het eten uitserveren. De middelste mensen zijn namelijk altijd als laatste aan de beurt.

De bruidegom zit links van een stralende ster in de trouwjurk (ik dus) en heeft als buurvrouw de moeder van de bruid. De vader van de bruidegom zit naast de bruid. De moeder van de bruidegom en de vader van de bruid zitten daar weer tegenover. Volg je het nog?

Vervolgens nemen de bruidsmeisjes en -jonkers naast de (schoon)ouders en het bruidspaar plaats. Daarna worden de gasten op leeftijd gerangschikt waarbij de jongste tegenover het bruidspaar eindigen. Dames en heren wisselen elkaar af en het is eigenlijk niet de bedoeling dat je naast je eigen man of vrouw zit. Met een beetje pech word je dus het complete diner omgeven door mensen die je nog nooit hebt gezien en waarvan de interesses niet echt aansluiten bij die van jou.

Als je meerdere tafels hebt, kiezen de bruidspaar en de (schoon)ouders voor de meest centrale tafel. De belangrijke gasten zoals getuigen en broers en zussen nemen plaats aan de tafels daarnaast en zo wordt het uitgebouwd naar de minst belangrijke gasten. Je weet dus hoe je ervoor staat als je aan de buitenkant van de eetzaal zit.

En zo doen wij het

In beginsel blijken wij erg traditiegetrouw, ik heb onszelf namelijk ook in het midden van de lange tafel gezet. Maar dan volgt aan mijn kant mijn familie en aan zijn kant zijn familie. Daarna hebben wij onze vrienden gezellig bij elkaar gedrapeerd en ervoor gezorgd dat ze in ieder geval naast of tegenover iemand zitten met wie zij raakvlakken hebben. Het lijkt me zelf ook superongemakkelijk om de hele avond naast iemand te zitten met wie je eigenlijk helemaal niets hebt. Daarnaast vind ik het ook niet leuk om te zien dat iemand het niet naar zijn zin heeft.

In dit geval laten we alle tradities, regeltjes en gezeur dus lekker aan ons voorbij gaan. Hoe heb jij het geregeld? Volg(de) je de regels of heb/had je helemaal geen tafelschikking?

Bron: The Perfect Wedding en Huwelijksfoto

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.