Natuurlijk zeg je ‘ja’ als iemand jou als getuige vraagt. Duh, je voelt je hartstikke vereerd. Maar wist je dat er nog best wel wat bij komt kijken? Heb je bijvoorbeeld je dansschoenen al opgepoetst voor de spectaculaire act die je, later op de avond, moet neerzetten? 

Oké, dat hoeft misschien niet, maar dat je niet ‘zomaar’ getuige bent, is een feit. Niet alleen ben je een belangrijk onderdeel van iemands bruiloft, ook is jouw handtekening vereist om het huwelijk geldig te maken. Voel je de druk al op je schouders?

Letten jullie even op, lieve getuigen?

Met het oog op mijn eigen bruiloft hoef ik me natuurlijk niet bezig te houden met de taken van een getuige. Sowieso weten jullie na het lezen van deze blog (letten jullie meteen even op?) wat jullie moeten doen, maar mijn helderziende blik zegt dat jullie voor die tijd ook nog wel de nodige instructies krijgen.

Het onderwerp is op dit moment voor mij actueel door de bruiloft van vrienden. Aanstaande vrijdag stappen zij in het huwelijksbootje en mijn verloofde is een van hun getuigen. In het begin was alles heel chill onder het mom van ‘we zetten gewoon even een krabbeltje’, maar nu het bijna zover is, begint ook hij zich af te vragen wat er allemaal bij komt kijken.

De vier regels voor getuigen

Daarom heb ik speciaal voor vriendlief de vier belangrijkste regels voor een getuige opgesnord. Als je je hieraan houdt, weet je zeker dat je een geslaagde vriend of familielid bent. En als je bonuspunten wilt halen, dan moet je zeker de filmpjes aan het einde van deze blog niet overslaan.

1. Om door een ringetje te halen, zo knap

Sowieso moet je er als getuige tiptop uitzien. Niet alleen omdat jij op het allerbelangrijkste moment van de dag vol in beeld bent, maar ook omdat je op heel veel foto’s komt te staan. Het zou zonde zijn als het heel erg opvalt dat je je niet aan de dresscode hebt gehouden. Ook is het een beetje lullig als je Tweety sokken onder je broek uitkomen omdat deze overduidelijk te kort is of dat je een mega ladder in je panty hebt. Zorg er dus voor dat je om door een ringetje te halen bent.

2. Stralen op het juiste moment

Vervolgens is het belangrijk dat je straalt op het juiste moment. Natuurlijk is de weg naar de ‘tekentafel’ spannend, maar je vermant jezelf maar een beetje. Pas op het moment vlak voor het tekenen, pak je jouw moment. Dit kan op allerlei soorten manieren. Heb je even geen inspiratie? Neem dan een voorbeeld aan de broer van Koningin Maxima en de jaarclubgenoot van Koning Willem-Alexander (vanaf 12:15 minuten in de video).

3. Zet de krabbel op de juiste plek

Je hebt je moment dus gepakt en dan is het zover. Je hand gaat naar de pen, je kijkt waar je moet tekenen en in een zwierige krul zet je jouw handtekening. Wel op de juiste plek, dat zou erg fijn zijn. Kijk voor de krabbel goed of het wel je eigen naam is waar je de handtekening bij zet. Vergeet ook niet netjes op het lijntje te tekenen en het liefst in een normale grootte. Dan heeft ook een eventuele tweede getuige nog ruimte genoeg voor zijn kunstwerkje.

Met het tekenen doe je niet alleen je vriend of familielid enorm veel plezier (het laten afweten op de grote dag is namelijk erg lullig), maar je stemt hiermee ook in met het huwelijk. Jouw handtekening betekent dat je voor honderd procent achter dit ja-woord staat. Daarnaast heeft ‘getuige zijn’ een dubbele lading, want in case of emergency, als de akte kwijtraakt ofzo, kan jij letterlijk getuigen dat het huwelijk heeft plaatsgevonden.

4. Je bent een officiële steunpilaar

En dan? Dan is de bruiloft voorbij, maar jouw rol als getuige nog lang niet. Als getuige ben je namelijk ook een steunpilaar als het huwelijk moeilijke tijden kent. Jij bent degene op wie de bruid of bruidegom kan terugvallen zodra een van de twee het even niet meer ziet zitten. Zorg er dan voor dat ze om de tafel gaan, laat ze weer inzien waarom ze verliefd zijn geworden en geef ze de steun die ze nodig hebben. Want in de geloften staat niet voor niets: ‘In voor- en tegenspoed.’

BONUS: zo scoor je pas echt punten

Onder bovenstaande regels kan je eigenlijk niet uit, dat is gewoon wat er als getuige van je wordt gevraagd. Maar echt onvergetelijk word je pas als je voor een special effect zorgt. Wat dacht je van een spectaculaire dans met het bruidspaar, een verrassings booty shake voor de bruid of een hele grappige speech?

Ben jij wel eens getuige geweest? Vond je het een enorme eer of meer een grappige bijkomstigheid?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.