Mijn trouwjurk is voor mij het hoogtepunt van de bruiloft. Een hele dag rondlopen in een geweldig outfit en je de mooiste vrouw op aarde voelen, wie wil dat nu niet? 

Deze gedachte verklaart ook meteen waarom ik bijna anderhalf jaar (!) voor de daadwerkelijke dag al op jacht ging naar een trouwjurk. 23 mei 2015 heb ik in de bruidszaak als een klein meisje rondjes staan draaien in de mooiste exemplaren. De ene jurk was nog geweldiger dan de andere en het liefst wilde ik ze allemaal mee naar huis nemen. Waarom zou je er maar 1 kiezen als je er ook 5 zou kunnen hebben?

Totdat ik HAAR zag: de allermooiste jurk op aarde. Een prachtig lijfje, een adembenemende rok en die…. (dat houd ik nog even geheim – er moet natuurlijk wel wat te raden overblijven). Ik wist het zeker: dit is mijn jurk!

Stress, spanning en paniek om een trouwjurk

Maar zoals ik al zei, was dit magische moment een ruim jaar voor de bruiloft. Ik had in de tussentijd zo onwijs veel andere jurken gezien, dat ik ging twijfelen. Was mijn jurk wel echt zo mooi, zo spectaculair en zo speciaal? Het zou zomaar kunnen dat ik me had mee laten slepen op die dag en dat ik de jurk helemaal niets meer vond.

Daarnaast twijfelde ik ook enorm over mijn figuur. Sinds de 23ste mei was ik nog 7 kg afgevallen, en alhoewel dat mocht van de bruidsjurkpasmevrouw, was ik bang dat de jurk me helemaal niet meer zou staan. En wat als zij de maat verkeerd had opgenomen? Misschien had ze net een verkeerd getal opgeschreven en paste ik überhaupt niet in de jurk! Geloof me op mijn woord als ik zeg dat ik hele visioenen heb gehad over dat ik nog 10 kg extra moest afvallen.

Tot op het laatste moment heb ik ‘s nachts wakker gelegen van het dilemma. Ik was ervan overtuigd dat ik de miskoop van de eeuw had gedaan.

‘Dat is hem toch niet?’

Op de pasdag zelf kreeg ik geen hap door mijn keel. Niet alleen omdat ik zo zenuwachtig was, maar ook omdat ik dan ieder geval niet dat bakje havermout of die wrap de schuld kon geven als mijn jurk straks niet meer dicht ging. De nervous breakdown werd compleet toen de bruidsjurkpasmevrouw de jurk uit de hoes haalde en mijn moeder zei: ‘Dat is hem toch niet?’.

Maar toen ik mijn sprookjesachtige jurk na heel lang wachten weer aan mocht, had ik het weer. Dat magische gevoel dat je ervaart als je zeker weet dat dit jouw jurk is. Alle zorgen verdwenen als sneeuw voor de zon, ik kreeg spontaan weer trek en verklaarde mezelf met terugwerkende kracht compleet voor gek. Ik wist (en weet het nog steeds) zeker: dit is mijn trouwjurk!

90% van de bruidjes

Toen ik mijn ietwat onzekere gevoel voorlegde aan de bruidsjurkpasmevrouw, bleek ik niet de enige te zijn. Ruim 90% van alle bruidjes is stikzenuwachtig als zij komt en twijfelt of zij wel de goede keuze heeft gemaakt. Maar al die moeilijke gedachtes verdwijnen per direct zodra zij weer omhuld worden door een zee van witte (of gekleurde) stof.

Van de overige 10% heeft 8% helemaal geen twijfels. De rest blijkt niet alleen te twijfelen aan de jurk, maar ook aan de locatie, het thema en de bruidegom.

Zij verlaten over het algemeen grienend de bruidszaak om iedereen te vertellen dat het huwelijk niet doorgaat.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.