De Aziatische nagelsalon liet ik altijd links liggen, tot ik per se gladde voeten en gelakte nagels wilde. Eenmaal binnen kreeg ik een technisch perfecte behandeling, maar verbaasde ik me over de communicatie.

Niets voor mij?

Al veel vaker ben ik er langs gelopen: Lee’s Nails en Spa in het plaatselijke winkelcentrum. Door de grote glazen ramen zag ik aan de linkerkant mondkapjes dragende, Aziatisch ogende vrouwen. Ze zaten voorovergebogen aan hun smalle werktafels, onder een fel schijnende lamp. De blik gericht op de handen van de vrouwen tegenover hen. Aan de rechterkant van de ruimte zag ik grote stoelen staan, waarin mensen zaten die met hun voeten in een badje leken te zitten. Ik had niet gedacht dat het iets voor mij zou zijn om me in zo’n grote openbare ruimte te laten behandelen. Toch stap ik deze vrijdag naar binnen. Mijn voeten moeten zacht zijn voor het weekend.

Glitternagellak

Een vrouw van middelbare leeftijd staat me te woord. Op mijn vraag of ik direct voor een pedicure kan, knikt ze. Of ik ook nagellak wil. En of ik dat dáár wil uitzoeken. Ze wijst op een wand achterin de zaak waar, in een rek van een meter hoog en breed, allerhande flesjes flink gebruikte nagellak staan. Ik ben even beduusd door de hoeveelheid, de merken die ik niet ken, maar vooral omdat ik er geen enkele logica in ontdek. Niet dat ik verwacht had dat het exact op kleur zou staan, maar een beetje structuur was fijn geweest, voor mij. Dus duik ik in de omgevallen Legobak, op zoek naar dat ene kleurtje dat het meest lijkt op mijn geliefde Rouge Noir. Als alternatief pak ik een flesje met een lichtere kleur en een beetje glitters, het beste waar ik mee akkoord kan gaan.
Het flesje mag ik achterlaten op een tafeltje en zelf mag ik plaatsnemen op een bankje bij het raam. Ik heb drie tassen bij me want ik heb inkopen gedaan voor het weekend. Kousen, een negligé, een braaf zwart jurkje en een tas vol zachts en zoets om te eten en te drinken.

De panty moet uit

Een meisje met zwart lang haar, met een wat grof gezicht en met een houthakkershemd aan wenkt me mee te komen. Haar vinger priemt richting een behandelstoel. Ik sta ernaast met de tassen en mijn jas en bedenk intussen dat ik mijn panty moet uitdoen. De spullen frommel ik tussen de stoelen in en ik duik een beetje weg om mijn panty en schoenen uit te krijgen. Ik zit in een enorme nepleren stoel met grote leuningen. Onder mijn voeten, als onderdeel van de stoel, een bak bubbelend water. Het meisje doet latex handschoenen aan, een mondkapje voor en wijst op mijn voeten. Die moeten in de bak met water. Ik laat ze er in glijden en bedenk me dat dit raar maar leuk is: op een vrijdagmiddag met blote voeten in het water zitten, terwijl winkelend Rotterdam mij bij wijze van attractie kan zien zitten. Ineens voel ik wat in mijn rug, de stoel produceert bewegingen die bedoeld zijn om mijn onderrug te masseren. Het is veel te grof, zelfs bijna vervelend, dus ik ga een beetje voorover zitten. Ik overweeg om op een van de knopjes van de afstandbediening van de stoel te drukken, maar ik durf niet, wie weet wat ik veroorzaak.

Rechte of ronde nagels

Het duurt even tot het tot me doordringt wat het meisje tegen me zegt. In een bijzonder soort Engels vraagt ze in welke vorm ik mijn nagels wil hebben. Recht of rond, dat lijkt niet zo’n groot verschil, maar recht betekent meer kapotte panty’s, dus rond graag. Het meisje gaat aan de slag alsof ze een varkentje wast: zwijgend en met stevige greep raspt en schuurt ze mijn voeten. Dat vind ik niet zo heel erg; vaak voel ik me een beetje opgelaten als er overduidelijk pseudo-geïnteresseerde vragen gesteld worden. Dus verdiep ik mij in een WhatsApp gesprek, maak een foto van mijn voeten en vind van alles en nog wat leuk op Facebook.

Weinig contact

Even later leg ik de telefoon in mijn schoot en het meisje begint mijn voeten en onderbenen in te smeren met een oranje substantie. Ik heb me er al bij neergelegd dat ik niet weet wat er staat te gebeuren, omdat ik geen uitleg krijg en ook niets vraag. Terwijl ze mijn kuiten met haar duimen bewerkt en zachte rukjes aan mijn tenen geeft, kijkt het meisje geregeld en langdurig naar buiten. Op geen enkele manier probeert ze contact met mij te maken. Misschien komt het door het gekoekeloer op mijn telefoon. Is ze daardoor beledigd? Heb ik een (mij onbekende) regel geschonden? Maar was het niet juist door haar gezwijg dat ik dat deed? Hoe het ook zij, de massage voelt goed: niet te flauw, maar ook geen overdreven hard geduw en getrek. Even schiet het door me heen dat het zo zou kunnen aanvoelen bij een prostituee: lekker aan je lijf maar zonder echt contact (hoewel ik zeker weet dat het laatste ook anders kan).

Wachten

Met mijn tenen gespreid met een gifgroen hulpstuk en mijn nagels inmiddels strak in de donkerrode lak, wacht ik af. Geen idee hoe lang het drogen duurt. Het meisje is zonder iets te zeggen aan de slag gegaan met de vingernagels van iemand anders. Weer vraag ik me af of ik een regel niet snap. Moet ik opstaan en zelf de groene foam verwijderen? Lijkt me van niet. Het duurt en het duurt. Het meisje keurt me geen blik waardig. Ik zie dat ik mijn afspraak misschien ga missen. Toch nog plotseling keert het meisje terug, tikt met haar nagels op mijn lak en begint de spreiders tussen mijn tenen vandaan te peuteren. Kennelijk is het klaar. Ik bedank haar in het Engels, dat lijkt mij het beste. Ze lacht vriendelijk naar me.

Afrekenen

Nu mijn panty weer aan zien te krijgen onder mijn strakke rokje. Het is inmiddels drukker in de zaak en een man met een kinderwagen kijkt al een tijdje af en aan naar me, alsof hij het weet. Ik duik een ander hoekje in, ga op een stoeltje van een van de nageldames zitten en wurm me in mijn panty en schoenen. Dan sta ik op om de panty over mijn billen te hijsen, ik rits mijn rokje los en vlug trek ik de boel recht. Niemand lijkt er gek van op te kijken. Met mijn jas aan ga ik naar de balie. De mevrouw van eerder gaat achter de balie staan en zegt ‘Faafentintag.’ Ik overhandig haar vijfentwintig euro (want rokje teruggebracht bij H&M) en hoop dat ik haar goed heb verstaan. En ja, het klopt. Als ik in de trein zit, wiebel ik met mijn tenen. Onverwacht lekker en op weg naar een spannend weekend.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.