Fileparkeren is een bijzondere verrichting die niet voor iedereen bijzonder makkelijk is. Hier 5 tips die van jou een fileparkeer’ster’ maken! 

Ik kan me het moment van 7 jaar geleden nog zo voor de geest halen. Ik als jong, bibberend meisje achter het stuur van een veel te grote, witte auto. De licht kalende man naast me geeft aan dat het tijd is voor een bijzondere verrichting.

Ik hoop zo hard op het volgende: niet fileparkeren, alsjeblieft niet fileparkeren. ‘Zet de auto maar in het vak achter deze donkerblauwe Volkswagen Touran’, hoor ik de examinator resoluut zeggen. Zweetdruppeltjes verschijnen op mijn voorhoofd. Er zit maar één ding op. Ik zet de Opel die ik bestuur netjes naast de andere auto en plaats hem in zijn achteruit…

shutterstock_199761383Een engeltje op mijn schouder

Ik weet nog steeds niet welk engeltje er op dat moment op mijn schouder heeft gezeten, maar ik ben hem of haar eeuwig dankbaar. Mijn lesauto stond kaarsrecht achter de andere auto geparkeerd. Ik liet mijn verbazing uiteraard niet merken, maar van binnen juichte ik luid. Nu kon het eigenlijk niet meer misgaan.

Fileparkeren is nog steeds niet mijn ding

Het roze pasje zit inmiddels al jarenlang in mijn portemonnee. Fileparkeren is echter nog steeds niet mijn favoriete bezigheid. Als ik heel eerlijk ben, probeer ik het meestal te ontwijken. Ik loop liever meteen 500 meter verder dan dat ik eerst drie tevergeefse pogingen tot fileparkeren doe en het vervolgens alsnog opgeef.

shutterstock_2569547715 tips die jou en mij helpen om een fileparkeer’ster’ te worden

Omdat ik weet dat er nog veel meer vrouwen zijn die met dit probleem kampen (en ook mannen die het nooit en te nimmer zullen toegeven), heb ik wat research gedaan. Ik kan je nu de volgende tips geven als je in de auto stapt:

Tip 1: Snelcursus fileparkeren
Voor als je vergeten bent hoe het ook alweer moest, geef ik je een kleine opfriscursus fileparkeren. Ga op ongeveer 50 cm naast de auto staan waarachter je wilt fileparkeren. Met je spiegel ter hoogte van de voorwielen van de auto naast je. Rij naar achter totdat je achterbank gelijk staat met de achterkant van de andere auto. Begin dan naar rechts in te draaien. Staat je spiegel vervolgens gelijk met de achterkant van de andere auto? Draai je stuur dan de andere kant op. Als de auto recht staat, stop je. Et voilà, netjes ingeparkeerd!

Tip 2: Te klein is niet fijn
Het ligt misschien voor de hand, maar probeer alleen in te parkeren als je zeker weet dat je auto in het vak past. Hiermee verklein je het risico om andere auto’s te raken enorm. Kies voor een vak dat minimaal anderhalf keer zo groot is als jouw auto.

Tip 3: Kijk je ogen uit
Gebruik je ogen voor, tijdens en na het inparkeren goed. Kijk in je binnen- en buitenspiegels en om je heen of je geen ander verkeer hindert.

shutterstock_125248922Tip 4: Geduld is een schone zaak
Begint er zich een file achter je te vormen? Trek je hier niks van aan. De kracht van fileparkeren zit hem namelijk in rust bewaren. Draai je auto dus niet te snel in, maar doe het op je gemak.

Tip 5: Oefening baart kunst
Misschien wel de beste tip die ik tegenkwam: oefen, oefen, oefen. Iedereen kan leren fileparkeren en door te oefenen word je er steeds beter in. Sta je niet netjes in het parkeervak? Probeer het dan rustig nog een keer.

Let maar op, voortaan manoeuvreren jij en ik onze voertuigen moeiteloos in een parkeervak en hoeven we nooit meer ver te lopen op onze hoge hakken. Laat je me even in een reactie hieronder weten of je iets aan mijn tips hebt gehad? Wel even proberen hè!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.