Meer rust hebben, in je eentje? Saai! Toch ben ik de uitdaging aangegaan en heb ik inmiddels een museumkaart op zak en een vaste wandelroute door het Westerpark. Maar die vrijmibo staat ook nog gepland hoor.

Hoe gooi ik in vredesnaam dat roer om? Ik ben niet bekeerd, zocht gewoon wat meer rust. En wat meer diepgang. Weg uit vaste patronen, die me vooral naar de kroeg leidden. Iedere vrije minuut opvullen met sociaal doen, daar heb ik van genoten. Mag het nu een onsje minder zijn?

Het klinkt allemaal heel dramatisch, maar dat valt mee. Ik heb het hartstikke naar mijn zin en het gaat allemaal prima, ik wil gewoon wat zaken finetunen. Is dit dan het dertigers-dilemma? Verandering komt nu eenmaal niet vanzelf, daar moet je moeite voor doen.

Waardeoordeel

Aan alleen zijn heb ik – maar ook mijn omgeving – een waardeoordeel gehangen. Het is saai, alleen zijn/leven kan gezien worden als falen en tegenwoordig moet natuurlijk zoveel mogelijk worden ingevuld door leuke dingen. Liefdesverdriet zorgt er ook nog voor dat je wat meer behoefte hebt aan afleiding. En wat was afleiding altijd voor mij? Juist, je raadt het al… een avond met vriendinnen in de kroeg. Maar nu dus niet meer. Vaste patronen moeten doorbroken worden. Ik was al een eind op weg, er was al eerder besloten dat het roer om moest, maar het is tijd voor de volgende fase.

Wat minder rondhangen op social media is ook een doel op zich, maar onmogelijk als journalist. Het doel: rust in een social world. Sporten maakt er onderdeel van uit, maar daar hoef ik niets voor te veranderen, dat zit al in mijn systeem. Het gaat juist om die uren die heel makkelijk zijn om door te halen.

Alleen op de wereld

Toen ik tijdens mijn alleen-op-de-wereld-trip op Bali met een vriend had afgesproken die al enige tijd op wereldreis was, wist ik dat een avondje alleen op de bank hangen geen eenzaamheid hoeft te zijn. Toen wij elkaar spraken had hij in Australië maanden geleefd uit een auto, ondertussen een boek schrijvend. Hij sprak vrijwel niemand, ondanks zijn vele eenzame momenten, kon mij inspireren met zijn avonturen.

Tranentrekker

Hoe doorbreek je dan echt patronen? Allereerst door inzicht te krijgen. Wat helpt: mijn vader heeft me het boek ‘Nietzsches tranen’ geleend, waarin psychologie en filosofie samenkomen. Het verhaal gaat over wanhoop en obsessies, en over het vastklampen aan het verleden. Het boek leert dat je door van een afstand naar jezelf te kijken je het verleden kunt loslaten en verdergaan. Oude bekenden uit de filosofie komen voorbij: Freud, Nietzsche en Schopenhauer geven je wijze levenslessen mee. Jaja, het gaat diep, ik heb het boek nog niet uit, maar ik raad het nu al iedereen aan.

Mietjes

Leuke dingen doen was bij mij altijd extreem. Tot een jaar terug zou je in mijn dagboek hebben gelezen dat één drankje doen voor mietjes is, een vrijdagavond thuiszitten gelijk staat aan het uitvoeren van een taakstraf op blue Monday en burgerlijkheid een scheldwoord is. Alles moest extreem zijn en extreem uitgevoerd worden.

De transitie naar rust kon wel wat hulpmiddelen gebruiken. Oplossingsgericht als ik ben, zijn de eerste tools aangeschaft. Zoals de aankoop van een museumkaart, gevolgd door een goede bikini om de zwemfrequentie wat op te krikken. Geld kun je maar één keer uitgeven, dus de kroeg laten we deze week links liggen.

Vrienden voor het leven

Toch even benadrukken: vriendschappen blijven mega sega belangrijk. En gelukkig, aan vrienden geen gebrek. Daar werd ik onlangs even overweldigend aan herinnerd. Ik werd dertig – en daar zag ik enorm tegenop – en gaf een feest. En wat voor een! Een verjaardag midden in de zomer staat garant voor oneindig veel afmeldingen. Niet alleen concurreert mijn feest ieder jaar weer met vakanties, ook met festivals. Jarig op vrijdag, een feest moest er komen, wat ging ik anders in vredesnaam doen?! De hut stond vol, voller kon het gewoon niet. Ok, mijn appartement is klein. Maar als je moeite moet doen om in je keuken te komen, is het gewoon druk. Die toppers hadden lieve kaartjes, cadeautjes en vooral gezelligheid meegenomen.

Zie je, een feestje vieren ben ik nog niet verleerd. Mijn leven is er een van uitersten, misschien moet dat maar zo blijven. Wat doe jij om rust te pakken?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.