Alleen reizen is het ultieme gevoel van vrijheid schreef ik vorig jaar en nog steeds ga ik regelmatig alleen op pad. Maar samen reizen heeft ook zo zijn voordelen.

Dat ik graag alleen reis betekent niet dat ik goed gezelschap uit de weg ga als het op vakanties aankomt. Ga je samen met je beste vriend of vriendin op reis dan kan dat ook veel leuke herinneringen en gezelligheid opleveren.

5 voordelen van samen reizen

Samen eten: wat ik zelf ook vaak wat ongemakkelijk vind als ik alleen op reis ben, is het eten ’s avonds. Regelmatig word je als soloreiziger in een restaurant aan het meest ongezellige tafeltje gezet of (echt meegemaakt) gewoon aan tafel bij andere mensen. Daar heb je met een reismaatje geen last van. Bovendien is samen eten vaak toch gezelliger.

Ervaringen delen: een ander groot voordeel van samen reizen is dat je herinneringen en ervaringen kunt delen met iemand. Tijdens het reizen kun je samen alle indrukken verwerken en je enthousiasme delen. Eenmaal thuis is het ook fijn dat je hetzelfde hebt meegemaakt en daar samen herinneringen aan kunt ophalen.

Aandacht voor elkaar: in het dagelijks leven word je vaak afgeleid door alledaagse bezigheden en verplichtingen. Als je met z’n tweeën op reis bent dan heb je alle tijd en aandacht voor elkaar. Je kunt eindelijk eens echt bijpraten met je beste vriendin of – als je met je partner reist – genieten van elkaar en die prachtige zonsondergang.

Samen overleggen: het is ook erg prettig dat je altijd iemand hebt om op terug te vallen. Bijvoorbeeld als je ziek wordt of verdwaald bent. Maar ook om even te overleggen: ‘Hoeveel fooi geven we de chauffeur?’ of ‘Gaan we mee met deze snorkelexcursie of maken we een boottocht?’ Natuurlijk kom je er alleen ook wel uit, maar soms is het fijn om niet zelf alle knopen te hoeven doorhakken.

Minder bagage: een andere handige bijkomstigheid van samen reizen is dat je minder bagage hoeft mee te nemen. Wel even goed afspreken wie wat meeneemt, zodat je niet straks zonder zonnebrandcrème of verloopstekker zit omdat je dacht dat de ander dit zou meenemen.

5 tips om het gezellig te houden

Weet wie je meeneemt: als ik niet alleen op reis ga, dan ga ik meestal met mijn zus of met vriendinnen op pad. Het is in ieder geval verstandig om op reis te gaan met iemand die je goed kent en aan wie je je niet gaat ergeren. Het is namelijk niet zo handig als jij een nachtbraker bent en zij een vroege vogel of als jij je kleding op kleur sorteert en zij een enorme sloddervos blijkt te zijn. Weet dus wie je meeneemt!

Trek af en toe je eigen plan: zorg ervoor dat je niet alleen bezig bent met het sluiten van compromissen. Wil jij graag een dagje naar het strand en zij graag dat ene museum bezoeken? Spreek dan af dat je allebei je eigen gang gaat en bijvoorbeeld ’s avonds gezellig ergens samen wat gaat eten of drinken.

Maak afspraken over geld: spreek samen een budget af of maak goede afspraken over geld. Niets is zo vervelend als tijdens je reis kibbelen over geld. De kans is groot dat je reispartner een ander budget heeft of andere prioriteiten stelt. Bespreek dus vóór je op reis gaat hoe jullie de kosten willen verdelen en wat het budget ongeveer is, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan als je na een helikoptervlucht boven New York opeens door al je vakantiegeld heen bent.

Tel tot tien: er zit altijd wel iets tegen: het hotel is overboekt, de taxichauffeur licht je op, je mist een excursie door een fout op de boekingsbevestiging. Reageer je frustraties niet af op je reismaatje, maar tel tot tien. Dit voorkomt dat je dingen zegt waar je later misschien spijt van krijgt.

Tot slot: hoe gezellig samen reizen ook is, leg ook contact met medereizigers en locals. Vaak levert dit de leukste gesprekken op en grote kans dat je zo goede tips over bezienswaardigheden of leuke restaurantjes krijgt.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.