Airbnb is niet meer weg te denken uit de reiswereld. Maar hoe weet je of dat voor jou geschikt is? En is dat niet mega-eng in een land als Rusland?

Ik had zo mijn bedenkingen bij Airbnb. Het klinkt bijna te goed om waar te zijn. Je gaat naar de site, je zoekt op de plaats waar je naar toe wilt en je krijgt een keus aan appartementen voor een fractie van de prijs van een hotel. Uhh…. kan dat echt?

Ik wilde dit jaar op vakantie naar Rusland. Moskou en St Petersburg. Daar zijn best veel georganiseerde reizen voor te vinden, maar het leek me leuker (en goedkoper) om alles zelf te organiseren. Dus Airbnb afgestruind naar een leuk appartement in beide steden. De appartementen in Moskou zijn ook bij Airbnb redelijk duur, St Petersburg is stukken goedkoper. Maar als je het vergelijkt met de prijzen van de hotels? Dan ben je veel minder geld kwijt, zeker als je met meerdere personen reist.

Solliciteren en referenties?

Ja, het lijkt een beetje op een sollicitatie. Je vraagt aan de verhuurder of je op jouw gewenste datum het appartement kunt huren. En zij vragen je wie jij bent. Met hoeveel personen kom je, kom je voor vakantie of zakelijk? Airbnb werkt met referenties, zowel voor de verhuurder als de huurder. Mensen zoals jij en ik die vertellen over hoe het hen bevallen is. Was het appartement zoals beschreven, was de verhuurder behulpzaam, was de ligging goed en meer van dat soort dingen. En ook als huurder krijg je een referentie na je huur. ‘Was een nette huurder, hield zich aan de regels’. Op die manier heb je al een beeld van elkaar. Ik had nog niet via Airbnb gehuurd, dus ik had nog geen referenties op de site. (Ik vermoed dat het sneller gaat als je die al wel hebt, als perfecte huurder). Na wat heen en weer mailen met de verhuurders was mijn boeking rond. Het adres in Moskou was gelukkig in leesbaar schrift, dat in St Petersburg in het Cyrillisch. Voor de zekerheid maar uitgeprint om eventueel aan een taxichauffeur te kunnen laten zien.

Perfecte appartementen

Yo! Dit was echt, als in, really? PERFECT. In Moskou was het een appartement op 8 hoog in een flat die in de jaren 30 gebouwd was voor hoge legerofficieren en KGB hotemetoten.  Twee grote slaapkamers, badkamer met bubbelbad, apart 2e toilet, airco, wasmachine, strijkplank, föhn, magnetron, en (explosie van blijdschap) een koffiemachine die verse bonen maalt. Met zicht op het Kremlin, vlak bij een metrostation en de hippe uitgaansbuurt Taganska Square. En dat voor 79 euro per nacht terwijl je er met 6 man kan slapen.

Uitzicht vanaf balkon in Rusland
St Petersburg was nog goedkoper: 38 euro voor een appartement waar je met 4 man in kon verblijven, op de eerste verdieping. Door de verhuurster opgehaald van het station en bij de terugreis weer weggebracht. En o ja, WiFi is vanzelfsprekend…..

Ik breng mee….

Nou, eigenlijk niks behalve mijn kleren. Handdoeken en beddengoed is inclusief. Wat ik vooral super vind aan Airbnb is dat je in een appartement komt midden in een normale woonwijk. Het is geen toeristische omgeving, je leeft een aantal dagen tussen de gewone bevolking. Eerdere huurders hebben hun restjes achtergelaten, dus shampoo, douchegel, tandpasta, restjes rijst, pasta, olijfolie, thee, suiker, kruiden, noem het maar op, alles is er al. In St Petersburg had de verhuurster een hele mand met producten uit eigen tuin voor me klaar staan. Verse kruiden (munt, peterselie, dragon, rozemarijn), een schaal met aalbessen en kruisbessen,  een pompoen, een courgette, verse paprika’s, pepertjes en tomaten.

Je eigen plek in een onbekende stad

Ik ben echt razend enthousiast over Airbnb. Ja, dit werkt. Ja, dit is zoveel goedkoper dan een hotel. En ja, het is heerlijk dat je een eigen ruimte hebt, dat je niet om 9 uur aan het ontbijt moet en dat je zelf mag bepalen of je een dagje wilt uitslapen.  Dat je in een woonwijk verblijft en dus veel meer het land ervaart waarin je verblijft. Wil je zelf koken en boodschappen doen, dan kan dat. Maar je kunt natuurlijk ook een goedkoop tentje in de buurt zoeken en de lokale keuken proberen. En ook in Rusland (waar vrijwel geen woord Engels gesproken wordt) is dat een superleuke ervaring.

Heb jij ervaringen met Airbnb? Positief of negatief?

7 reacties

 1. Natalie Hensen

  Ik heb ook een positieve ervaring met Airbnb en ga er hopelijk binnenkort nog een paar positieve bijschrijven. Maarre, wat vind jij van de manier waarop er bijv. in Amsterdam wordt omgegaan met verhuren van kamers, woningen? Dat de bewoners eruit worden gejaagd en Amsterdam één groot hotel wordt?

  Beantwoorden
  • Nicole van Deijck

   Ik denk dat Airbnb daar wat meer beleid op moet voeren. Dat je een eigen huis verhuurt? Prima. Dat je een keer in de zomermaanden je (sociale) huurwoning verhuurt, ok. Maar dat je een sociale huurwoning aanhoudt om te verhuren en daar grof aan te verdienen terwijl je zelf ergens anders woont is niet ok.

   Beantwoorden
 2. Celine

  Leuk artikel! Ik ben op dit moment op zoek naar een betrouwbare Airbnb in Sint Petersburg, zou Nicole misschien een link kunnen geven van het appartement waar zij verbleef? Dat zou voor mij heel fijn zijn omdat ik niet alles op die site vertrouw. Alvast bedankt 🙂

  Beantwoorden
  • Nicole van Deijck

   Hoi Celine. Dank je! Ik ben bij Timur geweest https://www.airbnb.nl/rooms/8860207. Hij was zelf ook op vakantie dus heb hem niet ontmoet. Hij had gezorgd dat we keurig opgevangen werden door een dame die alleen Russisch sprak, haha. Maar hij was altijd via de telefoon te bereiken voor hulp, advies. Aardige gast. Russen zijn vrijwel zonder uitzondering heel behulpzaam, dus ik hoop dat je een leuke tijde gaat hebben in Moskou.

   Beantwoorden
 3. Mirjam

  Nicole, hoe heb jij het in Rusland geregeld wat betreft een uitnodiging, die je nodig hebt voor het aanvragen van een visum?

  Beantwoorden
  • Nicole van Deijck

   Hoi Mirjam

   Ik heb het online geregeld via http://www.hotels-pro.ru/order/127. Ze vragen 1200 roebel, ongeveer 19 euro voor een uitnodiging. Er zijn een aantal van dit soort aanbieders te vinden op internet, sommige ook goedkoper, maar deze was mij aanbevolen.
   Je vult een willekeurig hotel in (Google even op een hotel in de stad waar je heen gaat), want het is niet verplicht om ook in dat hotel te verblijven. Je vult je gegevens in en na betaling heb je binnen een paar minuten een prachtig Russisch document in je mailbox, met zegels en referentienummers, alles wat je nodig hebt voor je visum aanvraag.

   Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.