Stoppen met de pil is hip. Sinds dat het kleine, witte vriendje regelmatig slecht in het nieuws komt, is deze vorm van anticonceptie uit de gratie geraakt. Sterker nog, soms geloof je dat een lijntje coke je minder schade toebrengt. 

In mijn omgeving is er serieus niemand meer aan de pil. Al mijn vriendinnen zijn gestopt, inclusief ikzelf. We worden allemaal bang gemaakt voor depressies, trombosebenen, weglopende vriendjes door ons gebrek aan libido en niet te vergeten het overgewicht. Alle vrouwen gooien massaal de strip in de prullenbak en kicken cold turkey af.

Toch kleven er ook veel nadelen aan je menstruatie op de vrije loop laten. Deze 4 dingen vertellen ze je niet als je stopt met de pil.

1. Pijn… de allesoverheersende pijn

Ik ben er nog niet helemaal uit: voelt het nou alsof er een gloeiend heet strijkijzer op je buik wordt gezet, of alsof je baarmoeder er met blote handen uit wordt gerukt? Waar het ook op lijkt, de pijn is real. Vroeger had ik al last van mijn ongesteldheid, maar nu heb ik het idee dat de pijn zich optrekt aan mijn ‘pil-periode’. Ik hoor het mijn baarmoeder al denken: jij hebt mij tien jaar lang voorgelogen met die stomme witte dingen en daar word je nu voor gestraft!

De pijn dus. Die is vele malen erger dan toen je de pil nog slikte.

2. Het bloed komt met liters tegelijk je buik uit

Voor degenen waarvan hun biologie skills niet helemaal up-to-date zijn, hierbij nog een korte opfrisser. Het bloed van de menstruatie is niets meer dan het losgelaten slijmvlies uit de baarmoeder. Elke maand vestigt zich daar een nieuw laagje om zowel het eitje als het zaadje een warm welkom te geven. Als er geen zaadje komt, zijn het slijmvlies en het ei boos en verlaten ze je lichaam. Dit veroorzaakt de bloeding waar wij vrouwen last van hebben.

Als je de pil slikt, ben je natuurlijk niet echt ongesteld. Er is geen slijmvlies wat loslaat, geen eitje dat zich wilt nestelen. Je hebt dus ook bijna geen bloed. Bij veel vrouwen is één tampon eigenlijk genoeg om de dag door te komen. Vaker verschonen is, gezien de hygiene, overigens hoogst verstandig!

Zodra je gestopt bent met de pil en je eerste menstruatie om de hoek komt kijken, mag je wel beginnen met het inslaan van zoute drop en appelstroop. Je HB gaat namelijk een vrije val maken, dat houd je niet voor mogelijk. Er komen liters bloed tegelijk uit je buik. Geloof mij maar, met die twee medium tamponnetjes ga jij de dag niet meer doorkomen.

3. Ik heb 1, 2, 3, 4 pukkels op mijn voorhoofd

Ik mag mezelf zeer gelukkig prijzen met mijn huid. Het is wellicht wat droog en vlekkerig, maar ik heb nooit last gehad van pukkels. Natuurlijk zat er wel eens ergens een verdwaalde binnenvetter, maar die grote kanjers met witte koppen? Ik kende ze niet.

Nee, stop dan vooral met de pil. Man, ik stond erbij en ik keek ernaar. Het ene na het andere gebergte wist de weg naar mijn voorhoofd en kin te vinden. De truc met het tubetje tandpasta had weinig zin, omdat ik dan heel mijn gezicht onder had kunnen smeren. Mocht je de illusie hebben dat dit alleen zo is als je ongesteld bent, dan spijt me dat. De eerste 6 maanden nadat je gestopt ben, heb je hier mee te maken.

4. Cyclus? Welke cyclus?

Ik was dolgelukkig met mijn period-appje. Aan de hand van mijn vorige cyclus berekende hij alles voor me: wanneer ik lief mocht doen met mijn man, wanneer ik ongesteld werd en wanneer mijn eitjes hun verjaardag vierden. Helaas is het me nog geen enkele keer gelukt om ook daadwerkelijk aan deze gestelde tijden te voldoen. Dat ligt niet aan mijn appje, maar wel aan mijn cyclus. Het blijkt dus dat je baarmoeder zich weer even moet programmeren als je gestopt bent met de pil. Het vaste riedeltje van 28 dagen zit er niet echt meer in, en het kan dus zomaar zijn dat het al na 20 dagen feest is.

Later kan trouwens ook. Een vriendin van me liet ooit haar lover in paniek naar de drogist rennen omdat haar menstruatie gewoon een maand oversloeg. Zomaar, voor de lol.

Weet jij nog een mooie toevoeging voor deze lijst? Of ben je juist ongelooflijk blij dat je gestopt ben? Laat het me weten in de comments! 

16 reacties

 1. Esther

  Ik ben bijna een jaar gestopt geweest met hormonale anticonceptie, maar sinds 4 maanden slik ik de pil weer. Ik heb geen last van alle genoemde bijwerkingen en de kans op trombose is ook met de pil klein. Reden 1 uit dit blog is de reden waarom ik weer begonnen ben. Ik was twee dagen per maand uit de running. Pijn, heel veel pijn, slap, misselijk, nog meer pijn. Ik ben geen watje en kan veel hebben, maar dit was niet tof. Is trouwens ook de reden geweest dat ik ooit met de pil ben begonnen.

  Geen toevoeging aan je lijstje, maar gewoon een andere ervaring.

  Beantwoorden
 2. Annemarie Gerbrandy

  Hoofdpijn! Als ik de pil niet slik, heb ik hoofdpijn. Dag in, dag uit. Niet een beetje, maar heel veel. Zelfs als ik ‘m één keertje vergeet, word ik daar gelijk aan herinnerd door mijn hoofd. Ik durf niet te stoppen, zelfs niet nu mijn bloeddruk huge is. Het slikken van de pil is voor mij minder erg dan het slikken van hardcore migraineremmers.

  Beantwoorden
 3. Megan

  Bij mij is het juist precies het tegenover gestelde! Ik had juist heel veel hoofdpijn en dat is nu veel minder geworden. Daarnaast voel ik me gewoon veel beter sinds ik gestopt ben met de pil. Alleen mijn huid is er wel wat op achteruit gegaan. Maar mijn ongesteldheid is veel minder en korter! Dus er zijn ook positieve verhalen over het stoppen met de pil! 🙂

  Beantwoorden
 4. chrisje

  Hey, en wacht maar af tot je de opvliegers krijgt… Djiezus! Nu blij dat ik eindelijk van al die zooi vanaf ben (en ik voel me nog steeds vrouwelijk)!

  Beantwoorden
 5. Marieke Oosterom-Hoppenbrouwers

  Al die ongemakjes en meer… ik vind het het allemaal waard! Sinds ik ben gestopt is het alsof ik uit een winterslaap ben ontwaakt. Ik zit lekkerder in mijn vel en ervaar alles intenser. Ik leef weer in kleur in plaats van zwart/wit en IK GA NOOIT MEER TERUG naar die hormonentroep. Dan maar een dag in de maand paracetamol slikken.

  Beantwoorden
 6. Miep

  Ok, ik zal eerlijk bekennen dat ik de pil nog nooit heb geslikt. Nog nooit de behoefte gehad om een leuke vent te vinden, daar was het leven iets te complex voor. Maar toch ben ik best bang om er überhaupt ooit aan te beginnen als het moment dan daar toch komt… En stiekem heb ik toch liever een “normale” menstruatie dan die paar drupjes die de dames in mijn omgeving dan nog wel eens krijgen…

  Spiraaltje dan maar? 😀

  Beantwoorden
 7. Patricia J

  Wat een heerlijke blog! Zó herkenbaar. Al moet ik toegeven dat ik sinds het stoppen met de pil geen ‘migraine-achtige’ aanvallen meer heb. Maar labiel, onregelmatige cyclus, een waterval aan bloed en het gevoel dat je baarmoeder eruit gerukt wordt een keer per maand…Tja, daar kom ik dus niet onderuit zonder die ‘witte vriend’.

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.