Het gelukzalige gevoel na een nieuw paar schoenen is maar van korte duur. Ga voor geluk op de lange termijn en doe vrijwilligerswerk!

Geluksmomentjes

De aanschaf van nieuwe kleding of schoenen maakt mij altijd gelukkig. Ik denk dat iedere vrouw wel gelukkig wordt van een nieuwe aankoop. Helemaal wanneer dat fantastische exemplaar in de uitverkoop is en ik het uiteindelijk hebt gescoord voor minstens 50% korting!

Reizen maakt mij ook gelukkig. Een stedentrip, roadtrip of naar een paradijselijk strand. Een heerlijk geluksmoment! Geen werk, geen stress, geen zorgen. Dat geluksmoment verdwijnt snel bij thuiskomst. Mijn wasmand is na het uitpakken overvol, mijn zongebruinde huid is na een week verdwenen en mijn werk roept ook weer.

Het missende geluksmomentje

Vooral in mijn dagelijkse routine miste ik dat geluksmomentje. Tot voor kort had ik een functie bij een zeer commercieel bedrijf. Het geeft een kick om deadlines te halen, voor meer omzet te zorgen of om een groot budget te beheren. Toch miste ik het gevoel om iets goeds te doen voor de mensheid.

Vrijwilligerswerk

Nadat ik vorig jaar mijn baan verloor door een reorganisatie, vond ik het tijd om iets voor mijn medemens te doen. Ik kwam uit bij Make-a-Wish Nederland, een stichting die ernstig zieke kinderen de droomdag van hun leven geeft. Na een sollicitatiegesprek ben ik nu Vrijwilliger Fondsenwerving regio Haaglanden. In mijn inwerkperiode heb ik allerlei cursussen gevolgd. Dit vrijwilligerswerk is serieus en een goede leerschool! Vanaf dat moment werd ik enthousiast en emotioneel tegelijk, het is fijn om iets te betekenen voor een medemens die het moeilijk heeft. Die lach op het gezicht van kinderen wanneer de lang gekoesterde wensdag in vervulling gaat, daar kan geen bedrijfsdeal of nieuwe jurk tegenop.

Binnen- of buitenland?

Uiteraard zijn er nog veel meer stichtingen waar je vrijwilligerswerk voor kunt doen zowel in binnen- als buitenland. Dit zijn niet altijd grote, landelijke stichtingen. Je kunt bijvoorbeeld ook maatje worden voor jongeren die het moeilijk hebben en niet zo goed weten wat ze met hun toekomst aanmoeten. Of werk mee in het plaatselijke dierenasiel als je van dieren houdt.

Het is mogelijk om te reizen, ervaring op te doen en vrijwilligerswerk uit te voeren in het buitenland. Dit kan bijvoorbeeld via Projects Abroad. Wereldwijd meehelpen met het bouwen van huizen of panden, lesgeven in sport, taal of ict of meehelpen op de dagopvang voor kinderen met een beperking.

Wereldverbeteraar

Je verbetert niet in één keer de wereld met vrijwilligerswerk. Het zijn wel de kleine beetjes die helpen. Meer geld voor onderzoek of zoals bij Make-a-Wish, om kinderen een droomdag te bezorgen. Het draait overigens niet alleen om het inzamelen van geld. Je kunt koffie schenken bij het verzorgingstehuis bij jou om de hoek. Ouderen die geen of weinig bezoek krijgen, vinden het fantastisch om een praatje met iemand te maken. Zo verbeter je een klein beetje de wereld, omdat je met dit werk echt iets betekent voor een ander.

Dit is geen preek om aan vrijwilligerswerk te beginnen maar misschien is het goed om vrijwilligerswerk nog eens te overwegen of om je er meer in te verdiepen. Als je hier uiteraard de tijd voor wilt maken, want tijd kost vrijwilligerswerk wel.

Doe jij aan vrijwilligerswerk?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.