Mensen met een hond als huisdier schijnen betrouwbaarder te zijn en minder snel vreemd te gaan. Dit in tegenstelling tot mensen met een kat.

Een Britse datingsite voor getrouwde mensen kwam tot deze opmerkelijke conclusie omdat het grootste deel van hun (getrouwde) leden een kat heeft (25%) en slechts tien procent hondenbezitter is (bron: MarieClaire).

Een leuker leven met een hond

Betrouwbaarder of niet, wat ik als hondenbezitter wel zeker weet is dat een hond je leven leuker maakt. Door mijn hond kom ik veel meer buiten, want zo’n beest moet toch gemiddeld vier keer per dag uitgelaten worden. Tijdens deze wandelingen kom ik altijd wel andere hondenbezitters tegen die een praatje aanknopen. Een goede vriendin heb ik zelfs op deze manier leren kennen. Ik zocht op dat moment iemand die af en toe op mijn hond wilde passen en omdat zij zo enthousiast op mij en mijn hond reageerde, vroeg ik haar of zij hier misschien in geïnteresseerd was. Dat was ze en inmiddels zijn we alweer zo’n drie jaar bevriend en past zij regelmatig op mijn hond.

Fitter met een hond

Samen rennen in de duinen

Al dat wandelen is natuurlijk ook goed voor je gezondheid. Iedereen weet dat regelmatig bewegen goed voor je is en een hond is een goede stok achter de deur om er ook echt op uit te trekken. Hondenbezitters schijnen over het algemeen ook actiever te zijn dan mensen zonder huisdieren. Regelmatig wandelen met je hond vermindert de kans op hart- en vaatziekten, zorgt voor ontspanning en is goed voor je uithoudingsvermogen. Studies tonen aan dat ouderen die regelmatig wandelen met hun hond veel fitter zijn dan leeftijdsgenoten die alleen een ommetje maken.

Meer lol met een hond

Lachen is gezond en met een hond valt genoeg te lachen. Regelmatig lig ik in een deuk om de rare en onhandige fratsen die mijn hond uithaalt. Uit een onderzoek uit 2015 van Society & Animals bleek dat baasjes van honden vaker lachen dan mensen zonder huisdieren in huis. Dat verklaart ook de populariteit van grappige dierenfilmpjes op YouTube.

Onvoorwaardelijke liefde met een hond

Of mensen met een hond inderdaad betrouwbaarder zijn, zoals het Britse datingbureau beweert weet ik niet. Maar omgekeerd geldt voor honden wel dat ze onvoorwaardelijk trouw zijn aan hun baasje. Een hond is een vriend voor het leven. Je hond houdt van je, altijd. Het kan je hond niets schelen of je in een mooie auto rijdt, wat voor baan je hebt of hoe slank je bent. Daar kunnen wij mensen nog wat van leren.

Minder stress met een hond

Mijn hond leert mij ook om meer in het moment te leven. Van mindfulness heeft hij nog nooit gehoord, maar dat heeft hij ook helemaal niet nodig. Voor hem bestaat er geen ander moment dan nu. Als mijn hond heerlijk uitgebreid staat te snuffelen aan een struikje en ik weer eens ongeduldig op mijn horloge kijk, moet ik denken aan een uitspraak van de instructrice tijdens de puppycursus: “Ik heb geen haast, ik werk met honden.” Honden hebben ook nooit last van stress, want zij leven in het nu zonder besef van tijd.

Hoewel ik pas drie jaar een hond heb, kan ik mij een leven zonder hond nu al niet meer voorstellen. Mijn beste vriend zorgt ervoor dat ik gezonder, socialer en gelukkiger ben. Heb jij ook zo’n hechte band met je huisdier(en)?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.