Vrouwen zijn oververtegenwoordigd in dienstverlenende beroepen. Voor je portemonnee niet de beste keuze. Ik hoop dat mijn dochter een echt mannenberoep kiest.

Mijn dochter heeft het uiterlijk van een elfje. Ze is klein en tenger, heeft lange blonde krullen tot haar billen en grote reebruine ogen. Mensen vinden haar schattig en dat vind ik ook. Vooral als ze in haar prinsessenjurk in de bomen klimt. Ze is behalve schattig ook vasthoudend, stoer en fel. Ze zit in de gymzaal sneller boven in de touwen dan haar mannelijke leeftijdgenoten. Ze heeft een stemvolume waarmee ze zonder microfoon een theaterzaal kan vullen. Als ze iets wil is ze een pitbull en kan je niet om haar heen.

Bouwtekening doorgrond

Mijn dochter is goed in wiskunde. Ze doorgrondt de bouwtekeningen van technisch Lego lichtjaren eerder dan ik. Bij het klussen heb ik (twee linkerhanden) haar graag in de buurt, zij snapt wel hoe je die lamp in elkaar zet. Ik ben blij dat haar ruimtelijk inzicht zo goed is. Ik hoop dat ze voor een technisch beroep kiest. Een vrouw in de techniek zit nooit zonder werk. Ik zeg weleens gekscherend dat mijn dochter overal mag werken behalve in de zorg.

Uitgeklede verpleegsters

In de zorg werken vooral vrouwen. Er zijn wel mannen, maar die zijn net zo schaars als vrouwen in de ICT.  In beide sectoren is de verdeling ongeveer 1 op 10. De salarissen in de zorg zijn lager dan in mannenberoepen en de bezuinigingen hebben de laatste jaren hard toegeslagen. Vrouwen verliezen hun vaste baan en komen met slechtere voorwaarden terug als zzp-er. Dat gebeurt in andere sectoren ook, maar niet op zo’n grote schaal. “Mannen komen beter voor zichzelf op”, vertrouwde een leidinggevende in de zorg mij toe. Zij zag de ontwikkelingen met lede ogen aan.

Lief, veilig en zorgzaam

Soms ben ik de vasthoudendheid en felheid van mijn dochter beu. Toe meid, doe nou eens een beetje meegaand. Meestal laat ik haar. Ze is pas 10 en ik kan nu nog goed zien wie ze werkelijk is, voordat ze zich aanpast aan de normen. Voordat ze zich gaat gedragen, zoals we verwachten van een vrouw. Bedeesd, afwachtend en zichzelf op de tweede – of nog erger – laatste plaats stellend. Want helaas zijn stereotype beelden over mannelijk en vrouwelijk gedrag sterk aanwezig. Volwassenen stimuleren lief, veilig en zorgzaam gedrag bij meisjes meer dan bij jongens. Van jongens accepteren we ondernemend en risicovol gedrag meer. Mijn meisje heeft later nog tijd genoeg om te leren dat je soms dingen beter kunt laten gaan.

Vrouwen met pit zijn hard nodig

Nou vooruit. Als ze zo voor zichzelf blijft opkomen, dan mag ze van mij ook in de zorg werken. Dan kan ze de vrouwen met pit versterken die rammelen aan de bestaande patronen. Uiteindelijk hebben we allemaal baat bij meer waardering voor zorgberoepen. Als we ziek of oud zijn, willen wij straks graag een vrolijke verpleegster aan ons bed die zich niet kapot hoeft te werken voor een rotsalaris. Of natuurlijk een verpleger.

2 reacties

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.