“Ik zou haar doen!” Of hem natuurlijk. “Al was het de laatste man op aarde!” Of vrouw natuurlijk. Wie je sexy vindt, of juist helemáál niet hangt van veel componenten af.

Op de tippelzone

Als je vraagt of ze het zouden doen met magere meisjes met rotte tanden, puisten en wellicht een SOA, dan zeggen mannen volmondig “Nee”. Toch heb ik, als medewerker van de GGD, lange files zien staan voor de ingang van de tippelzone op de Rotterdamse Keileweg, waar dit soort meiden destijds dagelijks rondliepen. Wandelend over de zone, met als doel de meiden een hulpprogramma in te praten, keek ik wel eens een langsrijdende auto in en daar zaten soms best aardig uitziende mannen in. Niet de types die geen meisje kunnen krijgen omdat ze spuuglelijk zijn.

Seks met ‘oudere’ vrouwen?

Pas las ik twee stukken over seks, één waarin uiteengezet werd waarom mannen toch vooral wél seks met vrouwen boven de veertig zouden moeten hebben. Omdat ze meer ervaren zijn, zekerder zijn over hun lichaam en omdat ze het klappen van de zweep kennen (lees: ze zeuren niet). Het andere stuk, een column, betoogde waarom mannen juist géén seks met oudere vrouwen zouden moeten hebben. Omdat ze simpelweg gewoon te oud zijn, volgens de schrijver. De column was een vlot geschreven stuk, met originele en humoreske metaforen. Wat helaas ontbrak was de definitie van oud. “Boven de veertig.” stond er. Gezien de gemiddelde levensverwachting van de Nederlandse vrouw is dat een nogal ruime marge.

Mannen boven de dertig

Wie iets zegt, en waarom, vind ik eigenlijk interessanter dan wat er gezegd wordt. De schrijver van de column is begin dertig, vandaar misschien zijn obsessie met leeftijd? Want ja, sommige mannen boven de dertig verliezen hun haar, worden te dik en compenseren dit met grote tatoeages en excentrieke schoenen. Of generaliseer ik nu? Als de schrijver zelf nog een jonge god is met een strakke buik, begrijp ik deze poging om de weerstand tegen het onverbiddelijke ouder worden te kanaliseren.

Jonger lijken, goed of niet?

Op mijn werk drink ik koffie met Sophie. Ik vind haar aantrekkelijk en je zou bijna kunnen zeggen dat we met elkaar flirten (zou zij het wel doen met vrouwen van veertig, vraag ik me stiekem af). Sophie zit tegenover me aan een tafel en hangt een beetje tegen de muur. Ze stoot steeds net niet haar hoofd tegen het enorme schilderij dat boven haar hoofd hangt. Een beetje klagerig vertelt ze over het feit dat ze bijna dertig wordt. “Ik val ineens in een heel andere doelgroep, ik krijg aanbiedingen voor levensverzekeringen enzo.” Pruilerig vervolgt ze: “Ik ga een grafkist bestellen. En een feestje geven met alleen koffie en cake.” We liggen dubbel van de lach. “Maar wanneer word je dan dertig?” vraag ik. Als ze mijn verjaardagsdatum noemt vallen we elkaar bijna kirrend in de armen. Op dezelfde dag jarig! “Maar hoe oud ben jij dan?” vraagt Sophie. “Ik ben uit 1970.” antwoord ik. “Ooh. Oh! Dat zou je helemaal niet zeggen. Ik dacht dat je veel jonger was.” Ik lach besmuikt. Ik hoor het vaker, maar ik weet niet zo goed hoe ik het moet interpreteren. Val ik nu mee, of juist tegen?

De valse vijftiger

Collega Lia loopt langs en geeft me een compliment over mijn rokje. Ik bedank haar glimlachend. Dan zegt ze: “Je ziet er een beetje moe uit. Ik zie ook dat je make-up gebruikt hebt om het te verdoezelen.” Ze schatert het bijna uit. “Als je dat kunt zien sta je te dichtbij, Lia.” Ik maak er maar een grapje van. Lia heeft een geblondeerde boblijn en draagt een vrolijk roze jasje en felgekleurde enkellaarsjes. Haar dunne lippen zijn helrood gestift en ze ruikt naar asbak. Maar wat haar voor mij pas onaantrekkelijk maakt, is haar vileine ondertoontje. Ik voel het knijpen van deze krabbige vrouw. Ze wil me de mand uit duwen: eerst iets aardigs zeggen over mijn kleding, maar direct daarna hardop er achteraan zegt ze dat ik kringen onder mijn ogen heb.

Lekker is belangrijker dan leeftijd

Jochies van dertig die walgen van veertigplussers, daarvan heb ik niets te vrezen. Dat gaat niet over mij, maar over henzelf. Vrouwen die ouder zijn dan ik en onderhuidse prikjes aan mij uitdelen? Ach, kennelijk moet dat: je afzetten naar boven of beneden. Maar waar gaat het nu echt om? Waarom gaat de ene man voor seks naar een heroïneprostituee en zegt de andere man überhaupt geen vrouw boven de veertig te willen neuken? Volgens mij gaat het niet om hoe oud iemand is. Of dat iemand een buikje heeft. Het gaat er om of je iemand leuk vindt, grappig. Of dat je hem of haar lekker vindt ruiken, geil of spannend vindt, dat soort dingen.

Dus: fuck leeftijd!

4 reacties

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.