Say what? Scheiden een feestje? Dat is wellicht wat kort door de bocht. Ik zal de laatste zijn die zegt dat scheiden dolle pret is en dat je het zeker een keer meegemaakt moet hebben. Maar toch…

Noem me een rasechte optimist (klopt), een vrouw met ballen (check, figuurlijk dan) of een kop-in-het-zand-steker (dat mag jij vinden, je hebt recht op een eigen mening): als ‘vers gescheiden vrouw’ zie ik zeker ook de voordelen van scheiden. Ik deel ze in dit artikel graag met je, als tegenwicht voor de vaak trieste verhalen. Maar eerst: mijn visie op scheiden.

Herken je dit?

Naar mijn mening blijven mensen vaak te lang hangen in een situatie die hen niet gelukkig maakt. Ze slepen zich elke dag uit bed omdat ze een baan hebben die geen voldoening geeft, blijven plakken in een vriendschap die alleen maar energie vreet of zijn diep van binnen niet meer echt blij met hun relatie. Zonde. Tijd voor actie dus! Loopt je relatie niet meer lekker, dan kun je drie dingen doen: de situatie veranderen, jezelf veranderen of een nieuwe weg inslaan.

Optie 1: de situatie veranderen

Als het niet goed gaat tussen jou en je partner, kun je daarover praten, in therapie gaan en afspraken maken over wat jullie anders willen. Absoluut doen, want je hebt niet voor niets ervoor gekozen om je leven voor altijd met elkaar te delen. Maar laten we eerlijk zijn: soms werkt het gewoon niet meer. Omdat de een bijvoorbeeld sneller is gegroeid dan de ander en je elkaar in dat proces bent kwijt geraakt en niet meer terug kunt vinden. Houden van je (ex-)partner is dan helaas niet altijd voldoende om samen verder te gaan.

Optie 2: veranderen zonder jezelf te verliezen

Ik hou van veranderingen, of beter gezegd: van blijven groeien en kansen grijpen. Maar volgens mij is het nooit goed om jezelf te veranderen ten dienste van een ander. Het werkt alleen als je het zelf echt wilt. In veel relaties passen mensen zich aan aan de ander. Ook ik maakte me daar schuldig aan. Tot ik me realiseerde dat ik mezelf kwijt raakte. Het is aan jou om te bepalen in hoeverre je jezelf wilt en kunt aanpassen.

Optie 3: kiezen voor onzekerheid

De derde mogelijkheid: een nieuwe weg inslaan. Zo, dat is even spannend! Want ga er maar aan staan: aan al die onzekerheden die een scheiding met zich mee brengt. Misschien moeten jullie, net als wij, jullie huis verkopen. Weet je niet of je het financieel redt. Onzekerheid alom en loslaten is sowieso een van de lastigste dingen die er is. Scheiden omdat je kiest voor de makkelijkste weg, dat hoeft dus zeker niet zo te zijn.

Voordelen van scheiden? Jazeker!

Zelf koos ik uiteindelijk voor onzekerheid: eind augustus vertelde ik mijn ex dat ik niet meer met hem verder wilde. Iets wat heel veel mensen overigens moedig bleken te vinden, maar dat terzijde. In de korte periode van toen tot nu bleef ik overwegend positief. Ik ontdekte zelfs drie voordelen van scheiden. Komt ‘ie!

Gelukkiger worden

Als je al een tijd niet gelukkig bent in je huwelijk en uiteindelijk de kogel door de kerk is, zal je dat een gevoel van bevrijding geven. Natuurlijk is er verdriet en emotie. Geloof me: ik heb ook wekenlang zitten huilen, hoewel de beslissing om te gaan scheiden vanuit mijzelf kwam. Maar nu, nog geen drie maanden later, voelt het nog steeds als de juiste keuze. Ik kan mezelf zijn en de toekomst ligt aan mijn voeten. En dat geeft echt een gevoel van geluk.

Gezondheid

De stress die scheiden met zich mee brengt is natuurlijk verre van gezond. Ik ervaar het elke dag, met een concentratie van standje banaan en een creativiteit die de zeebodem heeft bereikt. Tegelijkertijd is deze stress tijdelijk van aard. En dát is het grote verschil met maanden- of jarenlang in een situatie blijven hangen die ook niet goed voor je is. Bijkomend voordeel van scheiden: de kilo’s vliegen eraf. Ik zit lekkerder in mijn vel en straal dat uit. Ik durf opeens een strakke jurk te dragen, joepie! (Dat ik er ook letterlijk mijn eerste grijze haren van kreeg, laat ik buiten beschouwing.)

Vrijheid

Niet meer gebonden zijn. Eten waar jij zin in hebt en wanneer je er zin in hebt. Afspraken maken zonder rekening te hoeven houden met het thuisfront. Nieuwe mensen ontmoeten (ja, ook mannen) zonder dat uit te hoeven leggen. Dansen tot in de vroege uurtjes. Vrijheid om je leven zo in te vullen zoals jij dat wilt. Heerlijk!

Ja, maar jij hebt makkelijk praten…

Misschien. We hebben geen ruzie en geen kinderen samen, dat maakt het een stuk eenvoudiger. Maar natuurlijk is ook aan onze scheiding een heel verdrietig proces vooraf gegaan. Piece of cake? Verre van. Heavy shit? Ja, zeker weten. Een rollercoaster? Six Flags is er niets bij. Ik ben me er ondanks mijn huidige state of mind ook bewust van dat ik me straks misschien wel eenzaam ga voelen. Want hoe fijn is het om iemand naast je te hebben met wie je alles kunt delen (lekker), tegen wie je aan kunt kruipen op de bank (nog lekkerder) of die je elke dag aan het lachen maakt (onbetaalbaar). Maar hey, dat komt ooit wel weer. Of niet. In dat geval is een passionele affaire met Netflix en chocolade altijd nog een waanzinnig lekkere optie!

Ben jij gescheiden of herken je zaken in mijn verhaal? Ik hoor het graag!

13 reacties

  • Andrea Hodzelmans

   Dat is absoluut waar Martin. In dat geval is het een heel ander geval, dat realiseer ik me goed. Mochten er kinderen zijn, dan staan zij wat mij betreft altijd bovenaan! Maar als mama en papa echt niet meer gelukkig zijn samen, dan blijft ook in dat geval scheiden wellicht de beste optie.

   Beantwoorden
   • daan

    Met kinderen denk je inderdaad twee keer, drie keer, tot tien keer na voordat je de knoop doorhakt, maar ook voor je kinderen ben je veel meer waard als je jezelf kan zijn, als je gelukkig kan zijn en niet omwille van hun geluk je leven depressief uit gaat zitten omdat jij en je partner toch echt niet gelukkig kunnen zijn samen. Wat voor voorbeeld geef je ze dan mee?

 1. Rob Janssen

  Hi Andrea,
  erg herkenbaar. Ik ben in Juni 2015 officieel gescheiden na een huwelijk van 27 jaar. Wel kinderen, maar volwassen. Dat maakt zeker verschil. Huilen, rouwen, frustratie? Allemaal gedaan, soms nog. Maar er is absoluut een andere kant. Veel mensen schrokken of vonden het erg toen ik het vertelde. Terwijl ik er ook trots op was dat mijn ex-partner en ik er voor hadden gekozen om een volgende stap te zetten, los van elkaar. Dat bleek voor veel mensen een vreemde boodschap. Doet me goed om te lezen dat jij (idd met ballen…) zo recht voor zijn raap jouw kant van het verhaal vertelt. Jij ziet waarschijnlijk net als ik voldoende mensen die ‘blijven hangen’ in een relatie waarin ze niet gelukkig zijn of worden. Mijn jongste dochter woont samen en gaf een mooie visie: “Pap, ik hoop niet dat het uitgaat met mijn vriend, maar mocht dat gebeuren, dan hoop ik dat we het kunnen doen zoals mama en jij het gedaan hebben. Mooi, toch?

  Beantwoorden
  • Andrea Hodzelmans

   Hoi Rob, allereerst dank voor je reactie en compliment! En wow, wat mooi om te lezen. Ja, die andere kant is er zeker. En ik herken ook het gevoel van trots dat je beschrijft. Ik denk juist dat als mensen te lang blijven hangen in een relatie, de kans veel groter is dat zij met fikse ruzie of na vreemdgaan uit elkaar gaan. Zonde, want zo hoeft het niet te gaan, zo weten jij en ik. En als je daarmee, zoals in jouw geval, ook het goede voorbeeld geeft aan kinderen, dan denk ik dat je het ontzettend goed doet. (Ik hoop dat mijn ex-bonusdochter dat ook zo zal ervaren als ze wat ouder is.) Ik wens je alle geluk van de wereld!

   Beantwoorden
   • Rob

    thnx Andrea, voor jou ook. Heb je nog contact met de dochter van je ex? Uiteindelijk zijn het altijd de kinderen die het meest kwetsbaar zijn….

   • Andrea Hodzelmans

    We zien elkaar nu wel nog elke week een keer, omdat mijn ex en ik nog samen wonen. Maar zonder in details te treden: het is moeilijk. (Meer voor mij dan voor haar, ze gaat er heel goed mee om.) Van de ene op de andere dag verandert mijn rol en onze relatie tot elkaar, terwijl ik toch ruim 9 jaar bonusmoeder ben geweest. Tegelijkertijd vind ik het het belangrijkste dat het met haar goed gaat en dat zij ziet dat wij zonder ruzie onze relatie kunnen beëindigen.
    Volgende week verhuis ik naar mijn eigen plek. Ik verwacht dat we elkaar dan niet meer zullen zien. Maar ze zal altijd welkom blijven en heeft een plekje in mijn hart.

   • Rob

    Heftig. Hoe oud is zij? En is het echt niet te doen om met haar contact te houden? Als je negen jaar haar moeder bent geweest is dat een heel hechte band om door te snijden. Wens je daar alle wijsheid en sterkte in

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.