Makkelijk en gezond koken met een infographic-recept van Cooktus. Als fan van lekker eten én als vrouw die niet kan kaartlezen, was ik heel benieuwd of Cooktus werkt. Een testje. 

If it looks good…

Als het er goed uitziet, dan smaakt het goed. Met die regel in mijn achterhoofd kies ik meestal de recepten die ik wil maken. Of beter gezegd, maak ik mijn keuze om eerst een recept te gaan lezen. Er is niks lekkerder dan wanneer het verhaal van het recept de smaak al in je mond oproept. Bijzonder laag in caloriewaarde ook trouwens! Voldoet het beeld dat het recept weet op te roepen niet, klinkt de bereidingswijze te gekunsteld en de smaak te vlak, dan is het een recept voor mij een no go. Hoe fraai de foto ook is.

Cooktus laat zijn gerechten en recepten zien op Instagram. Dat zijn geen fancy foodie-foto’s, maar gezellige gezins- en vriendenmaaltijden. Niks mis mee. Omdat het recept in een infographic is weergegeven, valt het niet te lezen als een recept as we know it. Maar de cactus-vorm, de kleurtjes en tekeningen hebben wel de goede looks. Nog een voordeel: het hele recept past in een keer op het scherm van je tablet of smartphone. Tot zover wil ik er wel mee verder.

Koken is easy peasy

“Dankzij simpele visuele handleidingen heeft Ikea het in elkaar zetten van een boekenkast heel gemakkelijk gemaakt. Waarom zou koken dan moeilijk zijn?” Dat was de aanleiding voor Fabian en Maarten, de bedenkers van Cooktus, om een recept niet als een verhaal, maar als een infographic te presenteren. Bijkomend idee was dat mensen denken dat het veel tijd kost om een gezonde maaltijd te koken en daarom naar de pakjes en zakjes uit maaltijdkits grijpen  Dankzij de huishoudjournalistiek van de Keuringsdienst van Waarde weten we hoe gezond die zijn. Maar hoe easy peasy en gezond zijn dan die Cooktus-recepten?

Kaart draaien

Ik moet je iets bekennen. Kaartlezen is zeg maar niet mijn ding. Een plattegrond (ja, ook op mijn smartphone…) draai ik met de loop- of rijrichting mee om te snappen waar ik heen moet. Zo’n cactus-recept lezen met tijdsaanduiding vond ik dus eigenlijk helemaal niet zo gemakkelijk. Moet ik die uien nu 5 minuten bakken en de prei daarna 10 minuten of bedoelen ze dat als snijtijd? Maarten laat weten dat door de brede banen die uitkomen op een plek (tada, een cactus) mensen zien welke processen parallel lopen. Ha, zie je wel, ik ben niet gemaakt voor een kaart. Gelukkig bestaan de recepten uit niet meer dan 5 ingrediënten, wat het bijzonder overzichtelijk maakt.

De vichysoisse, een romige soep van aardappel en prei, die ik volgens de Cooktus-methode maakte was sowieso niet moeilijk. Ik kon daarom ook zonder recept bedenken wat ik wanneer moest doen en hoe lang dat ongeveer moest duren.

…it tastes good

Misschien ben ik niet helemaal de juiste testpersoon. Koken is helemaal niet moeilijk (nou ja, voor de meeste doordeweekse gerechten draai ik mijn hand niet om). Maar ik vind Cooktus een sympathiek concept. En ik geloof oprecht dat het juist voor niet-kokers en niet-lezers een goed hulpmiddel kan zijn om snel een gezonde maaltijd in elkaar te draaien. Ik zou het voor de recepten van Hello Fresh bijvoorbeeld een uitkomst vinden. Die zijn vaak warrig opgesteld, zodat ik er altijd een eigen volgorde van moet maken.

De bedenkers onderzoeken momenteel of mensen gaan en blijven koken met hun 5-ingrediënten-cactus-recept. En ze willen weten wie die mensen zijn. Zijn het mannen, vrouwen, studenten of ouderen? Hun vervolgplannen laten ze daarvan afhangen. Tot nu toe is Cooktus nog een idealistisch concept van twee ontwerpers die een probleem willen oplossen.

De soep van Cooktus smaakte prima. Mijn goede-moeder-gevoel kreeg ook nog eens een boost, want ik gaf mijn dochters voor de voetbaltraining een gezonde maaltijd. Wel heb ik zelf nog enkele ingrediënten toegevoegd: wat stukjes kabeljauw en zalmfilet. En ik bakte er een stevig donker brood bij. Van IKEA-broodmix. Al net zo gemakkelijk als een Billy in elkaar zetten!

Vertel! Heb jij behoefte aan zo’n overzichtelijk recept of ken je iemand die nodig kennis moet maken met de makkelijke, gezonde keuken? Cooktus dus. En laat daarna Maarten en Fabian even weten wat je van hun concept vindt. Vinden ze leuk!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.