“Knock, knock, who’s there?”. Ik probeer de deur angstvallig dicht te houden, maar ik kan niet voorkomen dat 2017 binnenkomt. En ondanks dat ik altijd schreeuw dat ik niet aan goede voornemens doe, ga ik je toch vertellen waar ik een paar jaar geleden mee begonnen ben. Het bevalt me zo goed, dat ik denk dat jij het ook moet doen. Namelijk: stop met plannen.

Ik verwacht nu niet van je dat je je agenda ritueel verbrandt of dat je tot en met oud en nieuw in je bed gaat liggen vegeteren. Maar geloof me als ik zeg dat gedetailleerd plannen echt zonde van je tijd is. In eerste instantie is het misschien lekker om te weten hoe iedere dag er precies uit komt te zien (if ever…). Vaak levert het juist alleen maar meer stress op. Bijvoorbeeld omdat het toch niet zo realistisch was of omdat je precies die dag geen zin hebt om naar dat festival te gaan, want bleh, regen. In principe zou je nu al overtuigd moeten zijn, maar ik heb nog meer redenen voor je op een rij gezet. Stop met plannen en doe het nu! (Of morgen. Of volgende week. Wanneer het maar in je planning past.)

De toekomst loopt toch altijd anders

Een rondvraag op Twitter wees uit dat veel mensen niet echt plannen. Er zijn zeker dromen en doelen, maar hoe en wanneer je er komt, dat staat niet vast. Als ik voor mezelf spreek: ik ben gestopt met plannen, omdat mijn toekomst altijd anders liep. Als ik had bedacht dat ik in één keer mijn havo-examens zou halen, ging dat mooi niet door. Vlekkeloos afstuderen op het hbo? Haha, guess again. Op een of andere manier loopt het leven altijd anders dan je denkt. In ieder geval mijn leven. Dat wil niet zeggen dat het per se slechter is, maar wel anders. Ik houd tegenwoordig maar rekening met het onverwachte.

Voorkom teleurstellingen

De mensen die plannen, geven aan dat ze wel willen plannen, maar niet teleurgesteld willen worden. Fair enough, als je het mij vraagt. Daarom kan je wel verlangen, dromen en zulks, maar houd je verwachtingen laag. Het fijne aan niet plannen, of in ieder geval ergens geen deadline aan hangen, is dat je gewoon lekker op je gemak kan genieten van het verlangen. Van je droom. Zonder dat je op een moment bedenkt dat het niet is wat je ervan verwacht had.

Je hoeft niet altijd controle te hebben

Door niet te plannen is er ruimte om de controle los te laten. Om je eens te laten verrassen. Je hoeft niet te plannen dat je over twee uur je Adwords-cursus aan het doen bent. Als je trein vertraging heeft, voelt het alsof je hele dag in de soep loopt en je net zo goed Netflix kan gaan kijken. ‘Het was toch al verpest’. Juist het alles in de hand willen houden, zorgt ervoor dat het extra heftig is als dingen niet lopen zoals je wil. Je voelt je compleet ontredderd. Het opgeven van controle scheelt je onwijs veel stress, druk(te) en ergernis. Hoera!

Leef in het moment

Bezig zijn met hier en nu maakt je veel gelukkiger dan altijd maar bezig zijn met later. Als je constant bezig bent met wat je later gaat eten, wat je later gaat doen als je eindelijk eens groot bent, loop je altijd een paar stappen voor. Je beleeft het nu nooit zoals het is. Probeer rust te nemen om te genieten van het nu. Doe lekker waar je zin in hebt. Het leven is kort. Een cliché, maar zo waar.

 

één antwoord

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.