‘Ben jij Angelica?’ Nee, dat ben ik niet. Dit weekend overkwam het me ook al: ‘Ben jij Hendrika?’ Niet dus. Waarop een vriendin nog nariep: ‘Ze is geen koe!’

Bij de eerste was het duidelijk een smoes en geen rendez-vous. Ik was een ontbijtje aan het scoren onderweg naar kantoor, toen een Engelssprekende man me staande hield in de Albert Heijn. Ik liep net op dat moment langs het wasmiddelschap, dus ik verwachtte een vraag over de was. Vlak na mijn ontkenning dat ik Angelica zou zijn, zei hij dat hij me al eens eerder hier had gezien. Het feit dat ‘ie me nu weer zag, moest wel ‘meant to be’ zijn. En of ik wat met ‘m wilde gaan drinken. Netjes vertelde ik dat ik een boyfriend heb, maar het wel heel ‘brave’ vond dat hij het vroeg. Hij was duidelijk voor de zoveelste keer afgewezen. ‘Damn, all the good ones are taken! Tell your boyfriend he is a lucky man.’

Vrouwenoverschot

Niet dat ik zo tof wil doen hiermee, maar ik wil aantonen dat vrouwen, ook in de Randstad, nog wel degelijk wat te kiezen hebben. En dat het naam-raad-smoesje blijkbaar een trend is. Mijn frustratie is de volgende: iedere drie à vier maanden wordt er wel een artikel gepubliceerd met de strekking: er zijn teveel hoogopgeleide vrouwen in Amsterdam, of Utrecht. Het zogenoemde vrouwenoverschot zou een probleem zijn. Daten in een grote stad kan een uitdaging zijn, maar de opvatting dat het vrouwenoverschot de reden is van een single bestaan kan de prullenbak in.

Het probleem is niet dat er veel hoogopgeleide vrouwen zijn en minder pientere mannen, maar het volgende is wat mij betreft wel een probleem: Randstad-jongetjes lezen namelijk ‘ik hoef niet te kiezen, er is altijd wel een slimme en aantrekkelijke vrouw ‘just around the corner’. Het beeld dat die hoogopgeleide carrièregerichte vrouwen geen enkele man goed genoeg zouden vinden en vervolgens alleen, zonder één enkel overgebleven vruchtbaar eitje over zouden blijven, is natuurlijk voor niemand leuk. En gelukkig ook niet helemaal waar. Een enkeling daargelaten. Steden vol vrouwen die eenzaam en wanhopig zitten te wachten op een man? Wat een onzin. Onzin die mannen maar wat graag aangrijpen om lekker ‘te doen waar ze zin in hebben’.

Hand in eigen boezem

Ik zeg u: nergens voor nodig. Hoe word je dan geen koe? Oftewel: hoe voorkom je dat je een slachtoffer wordt van het vrouwenoverschot-syndroom? Ik heb toevallig gewoon een hele leuke vent aan de haak geslagen (of hij mij, het is maar net wie het vertelt), maar na een vrijwel volledig single leven weet ik nog best goed waar ik het over heb.

Daarvoor moeten wij vrouwen eerst de hand een beetje in eigen boezem steken. Want het Huilina-syndroom (verwijzing met een knipoog naar Onbewust Kinderloze Halina Rijn, credits gaan naar vriend T.), verspreidt zich in rap tempo. We hebben het dan over vrouwen die altijd wel iets op of aan te merken hebben op hun date. Te weinig haar, te veel haar, geen goede baan, verkeerde broek, ik kan zo nog een paar A4’tjes volpennen. En ik kon er zelf ook wat van, maar inmiddels, dertig jaar verder, ben er wel achter: Disney-prinsen bestaan niet.

Datingapps

Aan de andere kant hoor ik ook te veel verhalen van vriendinnen – die leuk, knap en slim zijn – die aan de kant worden gezet zonder geldige reden. Er worden opeens geen berichten meer gestuurd, het plannen van een date wordt opeens een onoplosbare puzzel en alle lieve woordjes zijn uit het vocabulaire verdwenen.

Het wordt mannen soms wel erg makkelijk gemaakt. Ik mag soms meekijken in de datingapps van mannelijke vrienden en wat ik dan lees, is ook wel verontrustend. Want heel veel moeite hoeven ze dan ook niet te doen, blijkt soms. En dat bevestigt het mannenbeeld dat alles mogelijk is.

Massaal settelen for less? Never!

Mijn moraal van dit verhaal: geef mannen – ook als ze niet perfect blijken te zijn – eens een kans, maar maak het ze niet te makkelijk. Iets met jagers en een vorig leven. Ja, er zijn veel singles in de Randstad, maar er zijn ook veel singles buiten de Randstad. En ik ken ze, dus is het waar. En wat is daar eigenlijk mis mee? Waar kies jij voor: single or taken?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.