Oordelen. Soms onaardig en ongewenst. Mensen die denken dat ze jou op je schouder kunnen tikken om te vertellen wat ze van je vinden. Ik denk dat we allemaal moeten stoppen met oordelen en ik leg je uit waarom.

Ik ben heus niet heilig, net zo min als jij. Ik oordeel ook wel eens. En ik schrik ook wel eens van mezelf als ik iets denk waar ik een seconde later van walg. Maar het goede nieuws is, dat ik niet zo’n persoon wil zijn. Ik denk dat we allemaal onze verwachtingen over anderen eens opzij moeten schuiven. Dat het tijd wordt dat we niet denken dat mensen zich naar onze maatstaven moeten gedragen. Mijn manier is niet dé manier. Het is maar een manier en een andere manier kan ook prima zijn. Door die kijk heb ik een veel meer ontspannen leven en ik kan je vertellen: ik geniet met volle teugen. Ik heb het opgegeven mensen te veranderen – dat doen ze toch alleen als ze dat zelf willen.

Volkomen onnodig

Waar haal ik eigenlijk het lef vandaan om iemand anders te be- of veroordelen? Ik heb het recht niet dat te doen, tenzij het mij persoonlijk raakt. Ik kan niet weten wat er door iemand heen gaat, in wat voor situatie iemand verkeert, wie ze echt zijn – tenzij ik in hun schoenen heb gestaan. Godzijdank niet, ik heb al meer dan genoeg aan mijn eigen schoenen. Iets met meerdere wegen en Rome.

Wees je bewust van wat je deelt

Eén van de grootste plekken waar mensen oordelen is toch wel het wereldwijde web. Heerlijk als we zouden leven in een wereld waar we van alles kunnen delen zonder dat we stilstaan bij het oordeel van een ander. Ik verwacht niet dat dat ooit gaat gebeuren (maar goed, ik verwachtte ook niet dat Trump president zou worden, dus de ‘wonderen’ zijn de wereld nog niet uit). Oordelen is praktisch onze natuur en ik ben me dan ook vrij bewust van wat ik deel. Als ik van mezelf weet dat ik geen feedback kan verdragen op iets, in welke vorm dan ook, deel ik het niet.

Het oordeel is niet de realiteit

Als je weer zo’n oordeel voor je voeten hebt gekregen, is het makkelijk te denken dat het de waarheid is. Ja, de groeten. Iedereen heeft recht op een eigen mening – je hoeft hem alleen niet altijd te delen. In ieder geval, het is niet voor niets een mening en dus vooral heel erg geen feit. Veel dingen in het leven zijn subjectief en dat vergeten we volgens mij wat te vaak.

Wie is de persoon die oordeelt?

Ja, eh, wat zou het ons eigenlijk uit moeten maken hoe mensen beoordelen? Niemand houdt ervan om niet aardig of niet leuk gevonden te worden, maar het is simpelweg onmogelijk om bij iedereen geliefd te zijn. Eigenlijk doen vooral onze eigen oordelen ertoe en tot op zekere hoogte die van onze dierbaren. Maar oh, wat zou het heerlijk zijn als we dat oordelen gewoon helemaal achterwege konden laten…

één antwoord

  1. mamaphilippe

    Een compliment geven of krijgen als gevolg van een positieve beoordeling, daar is toch niets mis mee? Veroordelen vind ik inderdaad een lastige, want meteen zo negatief. Ik probeer dat dan maar om te buigen naar een positievere beoordeling als ik mezelf hierop betrap. Iedereen is anders, of zoiets 😉

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.