Het boek SLiM! van Mayta Braun en Wout Plevier daagt uit om je huidige leven eens grondig onder de loep te nemen. Ben jij tevreden met het leven dat jij nu leidt?  

Wat houdt SLiM! in?

Al in de inleiding wordt uitgebreid uitgelegd dat SLiM! een acroniem is dat staat voor Sympathiek, Luisterend, Inlevend en Mpowerend zijn – naar jezelf en anderen. Het idee erachter is dat je niet eindeloos overtuigingen, passies en persoonlijke missies uitpluist voordat je beslist wat je wilt doen met je leven, maar dat je dit uitvindt door in beweging te komen en te ervaren. Op basis daarvan doe je inzichten op die je een beeld geven van wie je echt bent en wilt zijn. De opdracht in het eerste hoofdstuk is echter wel direct een pittige, je moet op zoek gaan naar je innerlijke motivatie en bezieling.

Op zoek naar bezieling

SLiM! stelt dat je je bezieling vindt doordat je uit je comfortzone van je huidige leven stapt en bedenkt wat je het allerliefste zou willen doen. Je mag daarbij niet denken aan geld of arbeidsvoorwaarden, maar je moet luisteren naar je innerlijke stem. Dit vond ik wel erg makkelijk gesteld. Je kunt namelijk wel diep van binnen wensen dat je een heel ander beroep hebt, maar daar komt automatisch ook de vraag bij naar boven borrelen wat je met zo’n beroep zou verdienen. Je kunt dromen van een baan als muzikant, maar word je daar in de praktijk gelukkig van als je dan niet meer in je huidige huis kunt wonen, omdat je het niet meer kunt betalen? Dan kun je in mijn ogen beter in je vrije tijd in een leuke band gaan spelen, om toch gehoor te geven aan je persoonlijke bezieling.

Sta je uit of aan?

Allemaal leuk en aardig, die persoonlijke bezieling die je al dan niet in je vrije tijd tevreden kunt stellen, maar vrije tijd is bij de meeste mensen erg schaars. In het hoofdstuk ‘Sta je uit of aan?’ wordt beschreven dat het grootste deel van ons gedrag automatisch is. We worden beïnvloed door impulsen in onszelf en door impulsen buiten onszelf. Dit maakt het moeilijk te focussen en zijn er talloze mensen die hun dag afsluiten met: ‘Wat was het druk, maar wat heb ik nu eigenlijk allemaal gedaan?’ Als je niet ‘aan’ staat, word je geleefd. Je moet grip en controle krijgen op alle informatie en gegevens die jouw systeem binnenkomen. Dit klonk voor mij erg herkenbaar. Ik besloot meteen om niet meer direct te reageren op berichten via e-mail of social media. En dat ik mijn telefoon en iPad vaker opzij zou gaan leggen. Zoals het boek SLiM! logisch stelt, bevordert dit je focus en maakt het dat je meer controle over de belangrijkste bezigheden van je dag hebt.

Vitaal leven en werken

Maar daarmee ben je er nog niet. Je moet ook bewust zijn van wat je bezigheden zijn. Iedereen weet dat negatieve stress, continu maar doorgaan, drugs, roken, junkfood, laat naar bed gaan, in een baan blijven die je helemaal niet leuk vindt, niet sporten en alcohol slecht voor je zijn. Toch doen de meeste mensen soms een of meer van deze dingen. Als je je talent elke dag kunt inzetten, je voldoende bezielde momenten ervaart en leeft volgens de juiste routine, heb je een basis om blij te worden. Door middel van een vitaliteitsboom met acht elementen, waaronder voeding, beweging en positieve sociale relaties, vind je je eigen vitaliteit. Er staan ook talloze tips op het gebied van gezond eten en drinken bij vermeld.

Valse rust en regelmaat?

De SLiM!-methode was langzaam maar zeker interessant voor me aan het worden, tot ik bij het hoofdstuk ‘Leef elke dag je dromen’ aankwam. Hierin wordt namelijk gesteld dat tegen de tijd dat je 40 jaar bent, je de staat van terminale serieusheid hebt bereikt. Je hebt dan je creativiteit en unieke eigenschappen ingeruild voor conformiteit en structuur. Een structuur die rust en regelmaat biedt. Maar structuur versuft en wordt ongemerkt voor werkelijkheid aangezien. Zelf ben ik 42 jaar oud, dus volgens SLiM! ben ik een in slaap gesuft kuddedier dat op de automatische piloot leeft. Ik weet niet over welke in vinex-wijken gehuisveste schapen SliM! het hier heeft, ik (en vele andere 40-plussers met mij) ben nog even uniek, creatief en chronisch onserieus als toen ik dertig was. Ik besloot dit hoofdstuk grotendeels te negeren.

Is SLiM! iets voor jou?

Ik kan me voorstellen dat als je niet gelukkig of tevreden bent, je veel aan dit boek kunt hebben. Er staan veel handige oefeningen in en je vindt veel downloads en checklists op de website www.slim.training. Ook is het boek aantrekkelijk vormgegeven en is het overzichtelijk met tips en samenvattingen. Persoonlijk heb ik veel aan het hoofdstuk ‘Sta je uit of aan’ gehad. Ik laat sindsdien mijn telefoon wel eens in mijn tas of op het aanrecht, zonder geluid. Ik kijk als het mij uitkomt, niet omdat ik word geroepen. Tijdens mijn werk ben ik meer gefocust als ik op gezette momenten mijn e-mail en chatberichten bekijk en me er niet continu door laat storen. Al met al kan SLiM! voor iedereen (die zich niet al te aangesproken voelt door het hoofdstuk ‘Leef elke dag je dromen’) een aanrader zijn, ook zonder je hele leven meteen om te gooien. Het kan immers nooit kwaad om eens serieus te onderzoeken of je op dit moment het juiste pad bewandelt.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.