Als de klok op oudejaarsavond 12 keer slaat, dan krijg je ze van alle kanten aangereikt: natte zoenen op je wangen. Of geef jij net als ik in sommige gevallen liever een afstandelijke hand?

Er zijn mensen die je liever overslaat

Van je eigen familie en vrienden kun je die kleffe kussen best wel hebben. Wat er meer toe doet, is hoe je het beste om kunt gaan met die buurman die vreselijk uit zijn mond stinkt of die aangetrouwde oom die altijd net iets te lang naar je kijkt terwijl het kwijl bijna over zijn kin sijpelt.

Of wat dacht je van die vrouwelijke collega van middelbare leeftijd die je met haar te sterke parfum een acute allergische aanval bezorgt? Die sla je liever over. Net als mannelijke collega’s die je net iets te lang vasthouden tijdens het uitspreken van hun nieuwjaarswens.

Hoe overleef ik… de eerste werkdag in het nieuwe jaar?

Je bent zeker niet de enige die niet staat te popelen om al zijn collega’s op de werkvloer een nieuwjaarswens over te brengen. Maar liefst 50% van alle Nederlanders voelt zich ongemakkelijk op de eerste werkdag na nieuwjaarsdag en daar komt nog eens bij dat er druk geselecteerd wordt. Drie zoenen geef je nou eenmaal het allerliefst aan knappe collega’s. Slechts 15% kust al zijn collega’s.

Is het je weleens opgevallen hoeveel mensen op de eerste dagen van het nieuwe jaar zeggen een hevige koortslip of plotseling opkomende verkoudheid te hebben?! Ineens is iedereen ziek, zwak en misselijk. Een beetje erg toevallig, vind je ook niet? Er zijn betere manieren te bedenken om een nieuwjaarswens te ontlopen.

Ultieme smoezen en tips bij het ontwijken van kleffe beste wensen

De volgende 7 tips zijn zeker de moeite waard om uit te testen tijdens de eerste dagen van het nieuwe jaar:

1. Spreek je nieuwjaarswens hardop uit voor het hele gezelschap
Roep hard genoeg ‘gelukkig nieuwjaar’ zodat iedereen het hoort. Heel effectief en tijdbesparend. Op deze manier vergeet je niemand en voorkom je dat je iedereen één voor één af moet gaan.

2. Houd je rechterarm gestrekt tijdens het uitspreken van de beste wensen
Door je arm gestrekt te houden, voorkom je dat iemand dichterbij komt. Door de meeste mensen wordt deze actie goed opgepikt. Het blijft hierdoor bij het schudden van een hand. En met een stevige handdruk is zeker niets mis.

3. Bedenk dat eerlijkheid het langst duurt
Zeg eerlijk dat je liever niet zoent of een innige omhelzing geeft. Je zult merken dat veel mensen er net zo over denken en graag met je meedoen.

4. Leid mensen af met een presentje
Wanneer je mensen een presentje geeft, dan vergeten ze spontaan om je te zoenen. De aandacht is dan op het presentje gericht. Denk aan een gelukskoekje of een kaartje met een gelukswens voor het nieuwe jaar erop.

5. Neem zelf het initiatief
De twijfel bij twee personen over het geven van een hand, 3 zoenen of een knuffel kan vreemde situaties opleveren. Als je zelf het initiatief neemt, dan beslis jij hoe je iemand een nieuwjaarswens overbrengt en voorkom je gênante situaties.

6. Geef slechts 1 zoen
Een vluchtige zoen is zo gepiept, toch niet te afstandelijk en je bent er snel vanaf. Vooral bij hippe, jonge mensen is dit een trend. Laten we die erin houden!

7. Neem een weekje vakantie
Als je écht helemaal geen zin hebt om mensen in de eerste week van het nieuwe jaar onder ogen te komen, dan is het boeken van een vakantie een slimme zet. Lekker wintersporten of op het strand liggen en tegelijkertijd die vervelende nieuwjaarswensen ontwijken. Een win-winsituatie.

Gelukkig nieuwjaar! Hoe lang nog?

Nog even volhouden; het duurt gelukkig geen weken. Tenminste, als je een beetje geluk hebt dan. Officieel wordt het uitbrengen van een nieuwjaarswens geaccepteerd tot en met Driekoningen op 6 januari.

Wat vind jij van onze eeuwenoude traditie om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen? Heb jij nog tips om aan het zoenleed te ontkomen of beleef jij aan de eerste dagen van januari wel plezier?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.