Je hebt geld nodig om te kunnen leven, zo simpel is het. Maar maakt geld ook echt gelukkig? Of is (vrije) tijd veel waardevoller?

Natuurlijk, een leven met veel vrije tijd en geen geld is problematisch. En hoe lekker zou het zijn als je niet hoeft na te denken over een weekendje weg of de aanschaf van die net iets te dure schoenen?

Haat-liefde-verhouding

Ik heb zelf een haat-liefde-verhouding met geld. Geld biedt veel mogelijkheden en meer vrijheid om te genieten van de dingen die ik belangrijk vind. Ik kan uren dromen over wat ik zou doen als ik een grote geldprijs zou winnen. Ik schreef er vorig jaar al eens een blog over. Het lijkt me heerlijk om me nooit meer zorgen te maken over geld. En dan heb ik het nog niet eens slecht. Ik kan me goed voorstellen dat je ongelukkig wordt als je echt geldgebrek hebt, of misschien zelfs wel schulden. Toch focus ik niet graag op geld, omdat andere dingen in het leven voor mij veel meer waarde hebben. Geluk zit voor mij niet in het hebben van veel geld, maar in het opdoen van mooie ervaringen zoals reizen en leuke dingen ondernemen met familie en vrienden. Voor deze dingen heb je in de eerste plaats tijd nodig.

Tijd is geld

Geld is van oorsprong een ruilmiddel. Om de ruilhandel eenvoudiger te maken ging men munten gebruiken, wat het gemakkelijker maakte om de waarde van een product of dienst vast te stellen. Sinds de Industriële Revolutie verkopen we bovendien onze tijd voor geld. Niet voor niets wordt vaak gezegd ‘tijd is geld’. Met dat geld betalen we vervolgens weer eten, drinken en een dak boven ons hoofd. De meesten van ons verkopen hun tijd aan een werkgever in ruil voor geld (loon). Daar is op zich niets mis mee, zolang er een goede balans is. Tegenwoordig lijkt geld verdienen het einddoel geworden in plaats van een middel om te kunnen leven en daar heb ik moeite mee. Managers van bedrijven zetten hun leveranciers en medewerkers onder druk en creëren daarmee stress om rendementen te behalen voor directeuren die daar per saldo niet gelukkiger van worden. Dat is merkwaardig want geld is geen doel, maar een middel. Een middel dat het mogelijk maakt om optimaal van je tijd op deze aarde te genieten.

Vicieuze cirkel

De laatste jaren worden we doodgegooid met boeken en theorieën over tijdmanagement en efficiency. Meer doen in minder tijd lijkt het nieuwe motto geworden. Maar: geld kun je sparen, tijd niet. We denken vaak dat luxe gelijk staat aan financiële rijkdom. De waarheid is dat de meeste rijke mensen zich een slag in de rondte werken en nauwelijks tijd hebben om te genieten van hun rijkdom. Eigenlijk is het een rare vicieuze cirkel: we ruilen onze vrije tijd voor geld bij een baas om dit uit te geven aan spullen waarvan we denken dat we er gelukkiger van worden. Vervolgens offeren we onze tijd weer op om het geld dat we hebben uitgegeven weer terug te verdienen. Het lijken wel communicerende vaten: als je meer geld wilt, betekent dat vaak dat je minder tijd hebt. En andersom. Het is dus zaak om hierin een goede balans te vinden.

Waar wil jij je tijd en geld aan besteden?

Als je van je inkomen prettig en zonder zorgen kunt leven, dan kom je in de buurt van het grootste geluk dat geld je kan geven. Het is echter opvallend dat als dit punt is bereikt, meer geld niet automatisch tot meer geluk leidt. Meer tijd om te besteden aan de dingen die echt waardevol zijn, leidt wél tot meer geluk. Wil je echt gelukkig worden? Zoek dan uit wat voor jou echt belangrijk is en investeer je tijd en geld daarin. Zodat je niet op je sterfbed hoeft te zeggen: “Ik wilde dat ik meer aandacht had besteed aan wat ik echt belangrijk vond.”

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.