Licht sceptisch drukte ik op play. Hoe kon een ASMR-video er nou voor zorgen dat ik zou ontspannen? Binnen 20 seconden zat ik bellenblazend op de bank en was letterlijk alle stress uit mijn lichaam verdwenen. 

Dat is dus wat ASMR met je doet, of in ieder geval met mij. Maar wat is het precies? En hoe werkt het dan? Ik dook in deze bijzondere wereld die stiekem veel groter is dan gedacht!

Wat is ASMR? ASMR

De afkorting staat voor Autonomous Sensory Meridian Response en deze reactie zorgt voor een bepaalde tinteling in je hoofd. Sommigen ervaren dit hele fijne gevoel alleen daar, maar er zijn ook mensen die de tinteling via hun schedel langzaam naar hun rug voelen zakken. Het wordt ook wel een braingasm genoemd, maar het heeft werkelijk niets met seks te maken.

De zintuigelijke waarnemingen die je doet tijdens het zien van een ASMR video (of het beluisteren van een fragment) hebben als gevolg dat je totaal ontspannen raakt. Je bent alleen nog maar gefocust op het beeld en het geluid, waardoor je langzaam helemaal relaxed wordt.

Overigens bestaan er ook real-life triggers. Zo word ik helemaal dolgelukkig van de kapper en ook dit blijkt ASMR te zijn. Anderen krijgen de tintelingen van bubbeltjesplastic of iemand die met zijn nagels ergens tegenaan tikt.

Beelden en geluiden die tintelingen veroorzaken

Het is niet zo dat iedereen in katzwijm valt van hetzelfde geluid. Een vriendin, die mij met deze wondere wereld kennis heeft laten maken, wordt bijvoorbeeld heel ontspannen van role play make-up tutorials (dan lijkt het alsof jij opgemaakt wordt) terwijl ik daar niet zo goed tegen kan. Ook vind ik het verschrikkelijk als ik gefluister hoor. Ik begin juist bijna te kwijlen van geluk als ik video’s kijk waarin het haar van iemand wordt geborsteld of wanneer iemand zijn kastjes ordent. Het is dus wel even zoeken welke stijl bij jou past.

ASMR tips!

Gelukkig staat YouTube vol met dergelijke video’s. In het begon schrok ik er zelfs van; had ik dan zo onder een steen geleefd en deze trend helemaal gemist? Maar het blijkt geen trend, meer iets waar mensen niet heel erg open over zijn. Onzin natuurlijk, want het is echt een fantastische manier om te ontspannen.

De fijnste videos vind ik die van Mascha Feoktistova, de oprichtster van Beautygloss. Zij heeft er nog niet heel veel, maar alleen al van haar stem lopen de (positieve) rillingen over mijn rug. Gentle Whispering heeft een van de grootste YouTube kanalen met bijna een miljoen subscribers. Ook de heren worden niet in de steek gelaten: Ephemeral Rift heeft een speciaal kanaal voor mannen.

Heb jij de beste ASMR video aller tijden gevonden? Laat het me weten in de comments! 

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.